Naslovnica > PREDSTAVE > Macbeth After Shakespeare

Macbeth After Shakespeare

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Samo četiri dana nakon ljubljanske premijere Ivica Buljan i Mini teatar gostuju u Zagrebačkom kazalištu mladih s Müllerovom preradom znamenite Shakespearove tragedije.

Ciklus Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih, iako nedavnog datuma osnutka, već je ugostio niz etabliranih imena europske kazališne scene. Prvo gostovanje ove kalendarske godine ostvaruju dovodeći predstavu Ivice Buljana, Macbeth After Shakespeare. Buljanu ovo nije prva režija Heinera Müllera - prije dvije sezone na repertoaru Teatra &td nalazila se predstava Kvartet istog autorskog trokuta. Isto tako, Mülleru ovo nije jedina obrada Shakespearea – njegov najpoznatiji tekst, Hamletmašina, nastao je po Shakespeareovoj drami, a ponudio je i svoju verziju Tita Andronika (Anatomie Titus Fall of Rome Ein Shakespearekommentar). Müller je, kako neki tvrde, najveći njemački dramski pisac nakon Brechta, a tu titulu uspio si je priskrbiti inovativnošću i beskompromisnim obračunavanjem s potencijalno provokativnim temama. Takav stav prema vlastitom pisanju često ga je dovodio u sukob s istočnonjemačkom vlašću, pa je tako 1961. godine, njegov tekst Die Umsiedlerin cenzuriran nakon tek jedne izvedbe, a iste godine izbačen je iz Društva pisaca Njemačke. Cenzura njegovih tekstova u domovini nastavila se i dalje, iako mu je popularnost rasla na međunarodnoj razini, a drame su mu praizvedene u Francuskoj, Engleskoj i SAD-u, dok je većinu svojih tekstova režirao i sam. Članstvo u Društvu pisaca tadašnje Njemačke Demokratske Republike povratio je tek 1988. godine. Nakon pada Berlinskog zida, sve do smrti od raka grla 1995., radi kao ravnatelj, a kasnije i kao umjetnički direktor Berliner Ensemblea, kompanije koju je Bertolt Brecht osnovao polovicom 20. stoljeća.

Podsjetimo, Shakespeareov Macbeth se odvija u Škotskoj za vrijeme rata s Norveškom. Macbeth je vojni general kojem tri vještice proreknu kako će jednog dana postati kraljem Škotske. Vođen tom primamljivom idejom i na dodatne poticaje zloglasne Lady Macbeth ubija aktualnog kralja Duncana zauzevši njegovu poziciju i nastavljajući sa zločinima kako bi ju zadržao.

Müller ukida početni prizor s vješticama eliminirajući natprirodne sile kao pokretače brojnih ubojstava koja je potrebno počiniti u cilju održavanja vlasti. Macbeth je prikazan kao arhetipski tiranin koji je samo jedan u nizu beskonačnih nasilnika. Iako Müllerove obrade izvornika gotovo uvijek sadrže reference na suvremenost, on se u ovom slučaju ograđivao od takvih jednoznačnih interpretacija. Njegov Macbeth je univerzalna priča o nasilju kao povijesnoj konstanti.

U glavnim ulogama nastupaju Marko Mandić i Milena Zupančič, a da biste vidjeli kako sve skupa izgleda, imate samo jednu priliku, i to 3.veljače 2009. u ZKM-u.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter