Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Izvoz: Matija Ferlin u Bruxellesu

Izvoz: Matija Ferlin u Bruxellesu

Predstava 'Sad Sam Lucky' Matije Ferlina u srijedu 8., četvrtak 9., petak 10. i subotu 11. svibnja gostuje na festivalu Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu.

Predstava je premijerno izvedena 19.04.2012. u Zagrebačkom plesnom centrua u sklopu festivala Rencontres Choreographiques de St. Denis 23.04.2012. održana je francuska premijera predstave u pariškom plesnom centru – Centre National de la Danse. Nakon hrvatske i francuske premijere, uslijedila su gostovanja u Ljubljani, Svetvinčentu i Oslu.

Kunstenfestivaldesarts se ove godine održava od 3.- 25. svibnja 2013. godine u velikom broju kazališta i umjetničkih kuća u Bruxellesu.  Festival je posvećen novim radovima, namijenjen je umjetnicima s osobnim pogledom na svijet i gledateljima spremnima na preispitivanje svojih stavova.

Predstava Sad Sam Lucky nastavlja konceptualno razmišljanje započeto u prijašnjim predstavama iz Sad Sam serije, ali ovo je prvi put da se Ferlin ne okreće svojoj osobnosti i ne bavi se vlastitom problematikom već uzima vanjski lik, vanjsku inspiraciju  iz koje crpi  i generira izvođačke materijale.  Poezija i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela ishodišne su točke u istraživačkom procesu kojim koreograf i izvođač Matija Ferlin započinje rad na svojem novom projektu SAD SAM LUCKY, koji je dio serije radova SAD SAM započetoj 2004. Fizičko aktualiziranje Srečkovog života i poezije pred Ferlina stavlja izazovan i složen zadatak. Politički kritičan, a opet dovoljno apstraktan i emotivan da Ferlin u svojem konceptu, deklaraciji bivanja na sceni može na jedinstven način predstaviti složenost i svevremnost poezije slovenskog autora.

Kosovelova melankolična i ispovjedna poezija nastala između surovih atmosfera slovenskog Krasa i egzistencijalne krize kao posljedice prvog svjetskog rata, širokim koracima prolazeći kroz impresionizam, simbolizam, ekspresionizam i konstruktivizam, fizički napada jezik u pokušaju da mu pronađe idealnu formu, onu koja je više od poezije same. Govor se nameće kao jedan od primarnih oblika te reprezentacije, pokret kao drugi, prostor kao treći. Odnosom između snage stiha, materijalnosti govora, izdržljivosti pokreta i refleksivnosti prostora, Matija Ferlin kreira kontinuiranu koreografsku cjelinu izrazito naglašene fizikalnosti. Inzistiranjem na krajnostima koje generiraju rubni pojmovi poput početka i kraja, sreće i tuge, života i smrti, prolaznosti i vječnosti, aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizički, turbulentni i emocionalni dijalog s jedinstvenim autorom na europskoj avangardnoj sceni prepoznajući njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetničkog života i rada.

Producenti predstave su: Centre National De La Danse i festival Rencontre Choreographique iz Pariza, Zagrebački plesni centar te Zavod Emanat iz Ljubljane. Koprodukcijski partner predstave je Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE