Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [10.5. – 16.5.2013.]

Radio pregled tjedna [10.5. – 16.5.2013.]

Radijski će tjedan proteći u znaku repriza od kojih izdvajamo 'Kiklopa' iz 1968. godine, 'Jednu ili dvije elegije' mlade domaće dramatičarke Rine Žulj, te radio-roman 'Izlaz Zagreb jug' Ede Popovića.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 10.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MILAN ŠENOA: „JEDNO POPODNE“

Režija: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; tonmajstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović

Glume: Jelena Miholjević, Petra Težak, Pjer Meničanin, Nedim Prohić

Premijerno emitirano: 14.01.2013.

Mala igrana forma ima ozračje nekog prošlog romantičnog vremena u kojem je prosidba bila ritual. Kako se to dogodilo u jedno popodne,  tko je sve trebao pomoći i kako to vidi Milan Šenoa, sin Augusta Šenoe, poslušajte u ovom radiofonskom uratku.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

NADA MIHELČIĆ "ARNO I ZLATNA RIBICA"

Režija: Stephanie Jamnicky; ton majstor: Miro Pijaca; glazbeni urednik: Žarko Joksimović

Glume: Monika Babić, Alma Prica, Ivana Boban,  Dora Polić, Ozren Grabarić, Živko Anočić,

Dražen Bratulić i Alen Šalinović.

Premijerno emitirano: 28.12.2003.

Ova ribica ne ispunjava tri želje. Ne ispunjava ništa, ali daje jednu vrst moći, doduše, samo na jedan dan. To je dan koji će promijeniti život i shvaćanja o prijateljstvu koja ima dječak Arno. Duhovita, jednostavna igra izrasla je  na motivu razumijevanja životinjskog govora. Dječak Arno želi kućnog ljubimca. Dobiva na dar zlatnu ribicu i gle čuda: ribica govori, a dječak Arno odjednom razumije  životinjski govor. Uskoro na putu u školu upoznaje dva psa , čuje grlice koje najavljuju skoru oluju i saznaje da je ribica jako tužna jer je imala brojnu obitelj koja je ostala u prodavaonici kućnih ljubimaca. Kada se dječak Marko izgubi Arnu pomažu životinje  i on ga pronalazi. Premda gubi dar razumijevanja životinja stiče nove prijatelje među dječacima iz susjedstva.

 

KUTIĆ POEZIJE

DUBRAVKO DETONI „STRAH, KOKOŠ, SNJEŠKOVI ČESTITARI…“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstor:Marija Pečnik Kvesić; glazbena urednica: Franka Meštrović ; glume: Enes Kišević , Ivana  Legati, Frano Mašković,  Vanda Winter

Premijerno emitirano: 22.04.2012.

Ludistička poezija Dubravka Detonija sva je u ritmu i zaigranosti, lucidna, iznenađujuća i duhovita, a kao takva iznimno pogodna za različita glumačka poigravanja.

 

SUBOTA, 11.svibnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

“KRUVA BEZ MOTIKE”
Režija: Vedrana Vrhovnik; dramatizacija: Nives Madunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić;  tonmajstor: Krešimir Osman; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Darko Milas, Zvonimir Torjanac, Pero Juričić, Helena Buljan, Inge Apelt, Dubravka Carić, Vesna Tominac, Goran Grgić, Suzana Nikolić i Emil Glad

Premijerno emitirano: 13.03.1999.)

Okosnicu ove dramatizaciju čini humoristična pjesma Antuna Ivanošića Sličnorični natpis groba Zvekanova koja govori o fra Ivanu Zvekanu, u slavonskom narodu popularnom fratru – pustolovu, veseljaku i šaljivčini. Povezujući humor stare Slavonije, Nives Madunić kompilira pojedine dijelove (poglavito, humoristične) i iz drugih djela slavonske  književnosti 18. i 19. stoljeća i to: djelo Josip Stjepan Relkovicza Godovno, Slavonsku Juditu, nepoznatog autora, zatim Reljkovićeva Satira i Kanižlićevu Svetu Rožaliju. Riječ je, dakle, o slavonskoj bufoneriji kojoj je tema zavičaj i poznata slavonska vedrina pisana živom i originalnom slavonskom štokavštinom i ikavskim govorom te protkana narodnim frazama, izrazima, poslovicama i uzrečicama. Upravo zbog dramskih elemenata ovih humorističkih pjesama pisanih u dijaloškoj formi bilo je moguće sačiniti ovu bokačovski nestašnu fresku koja na humorističan način slika onovremeni pučki život u Slavoniji.

 

NEDJELJA,  12.svibnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

IVAN BAUER: „MALO CUŠPAJZA S KEGLBAJSA“
Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.

Premijerno emitirano: 27.09.2009.

Ivan Bauer radijski je autor prepoznatljiva humora, jezičnoga senzibiliteta i osobite zainteresiranosti za male ljude okružene velikim suvremenim temama i dilemama. U najnovijoj komediji velika televizijska kuća sprema se snimati sapunicu u lokalnom parku i pri tome naravno likove pronalazi u nekom izmišljenom meksičkom stakleniku dok se prave ljubavne igrice i zavrzlame u istome parku odvijaju na sasvim prirodan i ljubak način ekipi pred nosom.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

EDGAR WALLACE: „ČISTA MELODRAMA“

Prijevod: Damir Žugec; dramatizacija: Nives Madunić-Barišić; režija: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton-majstor: Dubravko Robić.Urednica: Katja Šimunić.

Glume:  Maden Vasary, Leona Paraminski, Sven Medvešek, Jerko Marčić, Dražen Kuhn, Željko Duvnjak, Katarina Bistrović Darvaš.

Premijerno emitiranje: 16.03.2010.

Intrigantan spoj kriminalističkog zapleta, engleske duhovitosti,  potencijalnog ljubavnog odnosa  i kazališne predstave rezultira vedrom i dinamičnom napeticom „Čista melodrama“ nastalom prema istoimenoj pripovijetci Edgara Wallaca u prijevodu Damira Žugeca i dramatizaciji Nives Madunić Barišić.

 

PONEDJELJAK, 13.svibnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 13. do petka, 17.05.); HR III

RADIO ROMAN

EDO POPOVIĆ: “IZLAZ ZAGREB JUG”

Redateljica: Ranka Mesarić; adaptacija: Miodrag Racković; urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano: 11-15.10.2004.

U Popovićevu “utrinskom romanu” likovi su propali novinari, nekadašnje književne nade,

nedaroviti zavidnici, mudri narkomani, sredovječne rječite asistentice, esotomanski

umirovljenici, penzionerke zatečene seksom….

U tom okružju savršeno se kreće glavni lik, mačak vagabund.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 1. dio

Režija: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath

Premijerno emitirano: 4.02.2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

14,00 – 15,00; HR II

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMCA NENADA ŠEGVIĆA

Glazbeni urednik: Vesna Šir; tonmajstor: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 3.06.2005.

U svojim je mladim danima Nenad Šegvić bio nositelj prvenstveno uloga lijepih ljubavnika, a naročito se istakao ulogom Siniše u «Gričkoj vještici» koja je 70-tih godina postavljena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. No, svoj je puni glumački razvoj u dramskom repertoaru Šegvić doživio prilično kasno, da bi najveće uspjehe postizao tijekom 90-tih godina, nakon što je otišao u mirovinu i osnovao HKD Teatar. Njegova je dugogodišnja ljubav prema malim scenama urodila iznimno značajnim kazališnim plodovima – ne samo što je pokrenuo danas vrlo uspješan HKD Teatar, već je i utemeljitelj i umjetnički direktor jednog od danas najznačajnijih međunarodnih festivala u Hrvatskoj, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

AMIR BUKVIĆ: „WWW.ROBIJEVPORTAL.HR“

Režija: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković

U glavnim ulogama nastupaju Pero i Filip Juričić. Ostale uloge: Žarko Savić, Sunčana Zelenika, Igor Hamer, Ranko Zidarić, Nika Mišković

Premijerno emitirano: 19.04.2010.

Drama Amira Bukvića www.robijevportal.hr uzbudljivi je stvarnosni triler, pozabavljen temom medijskih manipulacija, utjecaja tajnih središta moći i spremnosti novinara da sudjeluju u friziranju stvarnosti. Središnji lik drame uspješni je hrvatski pisac kojeg vlasnici novina u kojima radi uključuju u prljavi obračun s osobom iz javnog života. Pomno izrežirana medijska hajka nailazi, međutim, na neočekivane probleme, koji će dovesti do tragičnog raspleta.

 

UTORAK, 14.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 2. dio

Režija: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Dijana Vidušin

Premijerno emitirano: 5.02.2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MIRUNA KASTRATOVIĆ: „LAMELNO PUHALO“

Tonmajstor: Vito Gospodnetić; urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 15.09.2009.

U dokumentarnoj radio drami „Lamelno Puhalo“ pratimo iskustvo autora sa grupom ljudi oštećena sluha i njihovim problemima s društvom. Glavni je lik gluhi izumitelj Vlado Makaj ili bolje rečeno njegov izum ekološke i jeftine klime koju je nazvao „Lamelno puhalo s oscilatornim gibanjem“.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

D.H.LAWRENCE: „LISAC“

Režija: Mislav Brečić; Prijevod: Ivana Krencer; urednica: Lada Martinac-Kralj

Premijera: 14.05.2013.

 

SRIJEDA, 15.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 3. dio

Režija: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath

Premijerno emitirano: 6.02.2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

RANKO MARINKOVIĆ: „KIKLOP“ (KOMPLETNI IDIOT)

Režija: Matija Koletić¸ adaptacija: Duško Car; tonmajstor: Saša Friedrich; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Zlatko Crnković, Krešimir Zidarić, Lela Margitić, Josip Marotti, Saša Gregurić, Matijan Radmilović, Rikard Simonelli, Franjo Jurčec, Ivo Pajić, Zvonko Strmac, Martin Sagner, Mihovil Klapšić, Branislav Petrović, Julije Perlaki, Joakim Matković, Saša Grunbaum

Premijerno emitirano: 20.02.1968.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

APULEJ: „ZLATNI MAGARAC“

Režija: Jasna Mesarić; dramatizirala urednica: Nada Zoričić

Premijerno emitirano: 20.03.2002.

***

ETNOFANTASTIKA

MILKA TICA: „KAKO SE VIOLA PAŠKALOV PREMETNIJA U VUKA“

Režija: Petar Vujačić; urednica: Nada Zoričić

Premijera: 7.07.2010.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

VLADIMIR NAZOR: „MALI ŠTEFEK S MEDVEŠČAKA“

Režija: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Ratko Bjelčić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 27.04.2003.

Nazorova duža pripovijetka koja je tek nedavno prvi put objavljena (izdavačka kuća „Profil“).

Događa se u Zagrebu tridesetih godina i mješavina je socijalne i psihološke drame s fantastičnim motivima i melodramskim finalom, te dugim pasažima opisa rubnih dijelova tadašnjeg grada u kojima stanuje bijeda i nesreća. Pisac Nazor je pripovijedač i sudionik u zbivanju oko siročeta Štefeka koji se na njegovom životnom putu «nađe» kao simbol svakolike patnje koja oslobađa ako joj čovjek pristupi smireno i ponizno. Motiv slijepca koji na leđima nosi dijete i koji na kraju progleda, jer dijete prestane osjećati kao teret, kaže Nazor, stari je mediteranski mit. Ovaj motiv je Nazora očigledno dugo progonio ne samo u književnom nego i u intimnom smislu, pa se njim bavio i u pripovijetci «Legenda o Svetom Hristoforu» gdje ga je obradio literarno i vjerski nadahnuto. Pripovijetka «Mali Štefek» za naše potrebe dramatizirana je jednostavnim sredstvima (dramatizator – Ratko Bjelčić) da bi što više ostala u književnom duhu pisca

 

ČETVRTAK,  16.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 4. dio

Režija: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Dijana Vidušin

Premijerno emitirano: 7.02.2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

D.H.LAWRENCE: „LISAC“

Režija: Mislav Brečić; Prijevod: Ivana Krencer; urednica: Lada Martinac-Kralj

Premijerno emitirano u emisiji Radio-drama: 14.05.2013.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

RONA ŽULJ: „JEDNA ILI DVIJE ELEGIJE“

Režija: Mislav Brečić; urednica: Tajana Gašparović

Glume: Rakan Rushaidat, Nika Mišković, Senka Bulić, Mladen Vasary

Premijerno emitiranje: 6.11.2009.

Mlada hrvatska dramatičarka Rona Žulj u svojoj se drami Jedna ili dvije elegije referira na biografiju pisca Klausa Manna, te unutar fragmentarne, fabularno – diskontinuirane dramaturgije rastvara neke od temeljnih smjernica njegova života: od osjećaja manje vrijednosti uvjetovanog usporedbama sa slavnim ocem, preko homoseksualnosti i naglašene melankolije i hipersenzibilnosti njegova karaktera, pa do suočavanja s ratnom stvarnošću. Uz Klausa, središnji je lik drame njegova sestra Erika, osoba s kojom ga je vezivala duboka bliskost. Tekst je uokviren Klausovim umiranjem od predoziranja tabletama za spavanje, a sastavljen je iz monoloških blokova čiji govor klizi između pričanja u prvom i trećem licu. Redatelj Mislav Brečić radiofonsku je strukturu osmislio poput meditativnih zasebnih cjelina što zajedno tvore kovitlac koji izrasta iz Klausove agonije.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE