Naslovnica > PREDSTAVE > Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija

Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui ili u hrvatskom prijevodu Zadrživi uspon Artura Urija tekst je što gaje Bertolt Brecht napisao 1941. dok je u Helsinkiju čekao vizu za ulazak u SAD.
autorski tim funkcija
Nigel Osborneskladatelj
Staša Zurovackoreograf
Lenka Udovičkiredatelj
Tena Štivičićdramaturg
Mladen Vasarysuradnik za scenski pokret
Davor Roccoautor prepjeva songova
Davor Roccooblikovatelj zvuka
Bertolt Brechtautor teksta
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf
Deni Šesnićscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
Deni Šesnićautor videa

Bertolt Brecht je tekst napisao za, navodno, samo tri tjedna, namjenivši ga isključivo američkim scenama, premda je zapravo praizveden na njemačkom i to tek 1958.

Cijeli je tekst zapravo alegorija  stvarnih povijesnih događaja ključnih za Hitlerov uspon u godinama koje su prethodile Drugom svjetskom ratu, a svi likovi iz teksta kao i grupe istih zapravo su preslika stvarnih ljudi i grupa. Primjerice Ui je zapravo Hitler, Ernesto Roma je - Ernst Röhm, Dogsborough je  Paul von Hindenburg, Emanuele Giri -  Hermann Göring, Giuseppe Givola - Joseph Goebbels, itd.

Teks sadrži i vrlo detaljne didaskalije, uključujući i upute za uporabu znakova ili projekcija koje bi publici trebale predstaviti pojedine činejnice vezane za Hitlerov uspon na vlast, a kako bi paralele iz teksta bile jasnije. Kako bi produbvio didaktičku funkciju teksta, autor koristi i brojne refence na Shakesepaearea i druge pisce, a posebno su upečatljive usporedbe glavnog lika s Richardom III i  Macbethom...

U brojnim produkcijama ovog teksta okušala su se mnoga slavna glumačka imena, kao što su Al Pacino, Antony Sher, Peter Falk i . Simon Callo, a posebno je slavna inscenacija koju je za Berliner Ensemble režirao Heiner Müller.

Na repertoar domaćih kazališta Arura Urija vraća teatar Ulysses, a u režiji Lenke Udovički zaigrat će ga - Ozren Graberić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter