Login za korisnike

Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija

Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui ili u hrvatskom prijevodu Zadrživi uspon Artura Urija tekst je što gaje Bertolt Brecht napisao 1941. dok je u Helsinkiju čekao vizu za ulazak u SAD.

***

Bertolt Brecht je tekst napisao za, navodno, samo tri tjedna, namjenivši ga isključivo američkim scenama, premda je zapravo praizveden na njemačkom i to tek 1958.

Cijeli je tekst zapravo alegorija  stvarnih povijesnih događaja ključnih za Hitlerov uspon u godinama koje su prethodile Drugom svjetskom ratu, a svi likovi iz teksta kao i grupe istih zapravo su preslika stvarnih ljudi i grupa. Primjerice Ui je zapravo Hitler, Ernesto Roma je - Ernst Röhm, Dogsborough je  Paul von Hindenburg, Emanuele Giri -  Hermann Göring, Giuseppe Givola - Joseph Goebbels, itd.

Teks sadrži i vrlo detaljne didaskalije, uključujući i upute za uporabu znakova ili projekcija koje bi publici trebale predstaviti pojedine činejnice vezane za Hitlerov uspon na vlast, a kako bi paralele iz teksta bile jasnije. Kako bi produbvio didaktičku funkciju teksta, autor koristi i brojne refence na Shakesepaearea i druge pisce, a posebno su upečatljive usporedbe glavnog lika s Richardom III i  Macbethom...

U brojnim produkcijama ovog teksta okušala su se mnoga slavna glumačka imena, kao što su Al Pacino, Antony Sher, Peter Falk i . Simon Callo, a posebno je slavna inscenacija koju je za Berliner Ensemble režirao Heiner Müller.

Na repertoar domaćih kazališta Arura Urija vraća teatar Ulysses, a u režiji Lenke Udovički zaigrat će ga - Ozren Graberić.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI