Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [12.4. – 18.4.2013.]

Radio pregled tjedna [12.4. – 18.4.2013.]

'Jedan dan - londonska epizoda Dubrovačkih trubadura' i 'Vlaho, Mare i Marijana' Hrvoja Ivankovića, 'Pomračenje' Une Vizek, 'Kiše' Igora Rajkija, 'Ispočetka' Mislava Brečića... neki su od premijernih radijskih naslova tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 12. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT – BADMINTON“

Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan

Premijera

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

„STARAC ZBOG KOJEGA JE DRVEĆE CVALO“ - JAPANSKA NARODNA PRIČA

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Nives Madunić Barišić

Glume: Vanda Winter, Srđana Šimunović i Mladen Vasary

Premijerno emitirano: 19. 10. 2012.

Dva vrapca Petar i Toma, ukrcaju se na avion i odlaze u Japan ne bi li uživali u prazniku cvjetanja trešnjina cvijeta.

Toma, želi pronaći starca zbog kojega je usahlo trešnjino drvo u carevu vrtu ipak procvalo. Na svome putovanju vrapci nailaze na broje prepreke: od jezičnih barijera do kulturoloških različitosti, a zajedno s njima i mladi slušatelji upoznaju Japan i njegove osnovne običaje.

Duhovita i razigrana, ova se radio igra pomalo bavi i stereotipima i iznevjerenim očekivanjima, a blagom edukativnošću ipak nije zagušila osnovnu radiofonsku razigranost.

Radio igra je nastala prema motivima japanske narodne pripovijetke.

***

KUTIĆ POEZIJE:

MARIJA BARBARIĆ FANUKO: „VEČERNJE SJENE“

Redateljica: Jasna Mesarić

 

SUBOTA, 13. travnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIRO PIJACA: „BALADA O GAJETI“

Urednica: Lada Martinac-Kralj

U emisiji sudjeluje: Slavko Juraga

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 31. 01. 2012.

Balada o gajeti – dokumentarni zapis, je sjećanje na jedan način života, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje, vjerovanje, vještinu, iskušenje… U ishodištu svega toga stoji brod - gajeta. Ništa na ovoj začudnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova idra. Kao u Knjizi postanka: sve je bilo brod i sve je po njemu postalo. Mi smo on sam…

Miro Pijaca, naš vrsni i nagrađivani dokumentarista, materijale za ovaj feature snimao je tijekom dvije godine posjećujući Murter i manifestaciju "Tjedan latinskog jedra". Zato ovaj feature obiluje situacijama i sugovornicima: od šuma mora, vesala, cvrčaka, preko pjesme, gužve, razgovora o vremenu do priča o gajeti, običajima iz prošlosti i ideje o udruzi koja bi otela od zaborava i kulturocida baštinu kao što je gajeta i latinsko idro. Autor u dokumentarac također umeće literarnu razinu (stihovi Ante Stipanela) i pripovjedačku razinu (podaci o Murteru, Kornatima, prvom kalafatu, mitu o latinskom jedru) u interpretaciji glumca Slavka Jurage. "Balada o gajeti" je tako ujedno radiofonska balada koja pokazuje do kojeg zvukovnog bogatstva radijski medij može doći.

 

NEDJELJA, 14. travnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ:  “ODBJEGLA PERILICA"

Redatelj: Darko Tralić, glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić

Glume: Goran Grgić, Jelena Miholjević, Kristijan Potočki, Vanda Winter.

Premijerno emitirano: 18. 04. 2010.

Prepoznatljiv nam kaos dočarava ova duhovita i suvremena komedija o perilici koja se neprestano kvari i za sobom povlači u prepirke i emocionalne sudare svoje "sustanare".

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

SUSAN GLASPELL:  “POROTNICE"

Redatelj: Darko Tralić; prijevod s engleskog  i dramatizacija: Branka Žodan; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Nina Erak Svrtan, Matija Prskalo, Pero Juričić, Jan Kerekeš i Kristijan Potočki.

Premijerno emitirano: 01. 05. 2012.

Susan Glaspell (1876. – 1948.), američku dramatičarku, glumicu, redateljicu, pjesnikinju, spisateljicu romana i pripovjedaka po prvi puta predstavljamo u emisiji Napetica iliti krimić s “Porotnicama”, nastalim dramatizacijom pripovijetke A Jury of Her Peers (1917.), intrigantne (kriminalističke) obrade muško-ženskih, osobito bračnih, odnosa. Ova pripovijetka je jedno od nezaobilaznih djela koja se pruočavaju na američkim i europskim ženskim studijima.

 

PONEDJELJAK, 15. travnja

 

09,30 – 09,55; HR III

RADIO ROMAN

STANKO ANDRIĆ: „SIMURG“

Dramatizacija i režija: Petar Vujačić; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednik: Branko Maleš

Glume: Saša Anočić, Ivan Brkić, Živko Anočić, Suzana Nikolić

Premijerno emitirano u svibnju 2009.

Lirsko-filozofični – introspekcijski i nefabulativni – roman Stanka Andrića pripada vrhu hrvatske suvremene proze. Klasifikaciju literarnog rada mlađeg slavonskog pisca, i poznatog povjesničara i znanstvenika, o inače iznimnom autorovu radu vezanu uz isključivo slavonski književni standard držimo naime preuskom i u osnovi netočnom. Prethodne (nagrađene) Andrićeve knjige („Slavonija u sedam požara“;, „Dnevnik iz JNA“...) izazvale su, primjereno interesu za domaću književnost u načelu, izniman odjek pa se uz marljivog i vrlo obrazovanog mlađeg povjesničara podrijetlom iz Slavonije, bez uobičajena kritičkog pretjerivanja, može pridodati i vrijednosna oznaka jednog od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih prozaista, doduše pomalo samozatajne naravi.

Iz fokusa dječaka (kasnije i mladića) koji senzibilno, nevino i inteligentno prati mentalističke mijene Slavonije u podužem vremenskom odsječku, kao i iz vizure djeda kao moralne vertikale dugog i poštenog života u slavonskoj ravnici, čitatelj prati donekle i fabulacijske ali još više filozofično-mentalističke promjene u pejzažnom, školskom, kulturnom i ideologijskom smislu Slavonije u više desetljeća. Tako izveden mnogostruki portret slavonskog dijela Hrvatske dugo nije ponuđen hrvatskom čitatelju, sada i radijskom slušatelju.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „JEDAN DAN – LONDONSKA EPIZODA DUBROVAČKIH TRUBADURA“

Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Premijera

Dokumentarna mala forma o pjesmi „Jedan dan“ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili na Euroviziji 1968., autora Hrvoja Ivankovića.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ BRANKO BREZOVEC – 1. dio

Razgovor vodio: Matko Botić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 29. 04. 2011.

Iako se u proteklom desetljeću odnos snaga ponešto i promijenio, Branko Brezovec jedna je od nažalost manje priznatih institucija hrvatskog kazališta. Njegova kazališna karijera počela je još u srednjoškolskim danima, nastavila se kasnije radom grupe Coccolemocco, te turbulentnim studiranjem režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Pored više ili manje odlučujućeg sudjelovanja u radu festivala koji su mijenjali sliku hrvatskog i jugoslavenskog kazališta, kao što su IFSK ili iz njega nastali Dani mladog teatra te, na kraju krajeva Eurokaz, Branko Brezovec izgradio je osebujnu poetiku kojoj u nas nema pandana, a koja ga je proslavila i u svijetu. Tim riječima započinje esej Igora Ružića o Branku Brezovcu. U prvom dijelu njegovog portreta upoznat ćemo se s razdobljem Brezovčevog kazališnog stvaranja do prve polovice 80-tih godina, odnosno s radom legendarne grupe Coccolemocco, te s festivalima koji su prethodili Eurokazu (IFSK, Dani mladog teatra), a bit će riječi i o načinu na koji se tijekom tih prvih godina stvaranja oblikovala njegova osebujna kazališna poetika.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

UNA VIZEK: „POMRAČENJE“

Redatelj: Mario Kovač; ton majstor: Tomislav Šamec; urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Martina Belić, Vojin Perić, Anto Jelečević, Ružica Domić, Suzana Bliznac, Mario Glibo, Igor Kukčević, Anita Matković, Ana Bučević, Milenko Zeko, Dajana Biondić, Zrinka Kušević, Matija Major.

Premijera

Nova tajnica u uredu direktora velike kompanije polagano otkriva načela na kojima počiva korporacijski labirint te pokušava pronaći izlaz iz tog posve dehumaniziranog svijeta. Drama Une Vizek globalna je metafora suvremenog svijeta, premreženog zatvorenim korporacijskim sustavima koji neobično podsjećaju na Huxleyevu antiutopijsku projekciju budućnosti.

U radijskoj adaptaciji „Pomračenja“ nastupaju glumci zagrebačkog Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život,  amaterskog kazališnog ansambla koji je kroz kontinuitet rada i dugogodišnju suradnju s profesionalnim redateljima dosegao vrlo visoke izvedbene standarde.

 

UTORAK, 16. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „VLAHO, MARE I MARIJANA“

Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Premijera

Mala dokumentarna forma o pjesmama Vlaha Paljetka koje su postale popularne poput narodnih napjeva.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ZVONIMIR BAJSIĆ: „PRAŠKO PROLJEĆE“

Urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 31. 05. 1988.

Z. Bajsić, dramatičar i režiser, studirao je u Pragu iza rata do ljeta 1948. godine. Nakon gotovo četiri desetljeća posjetio je Prag, Internacionalni glazbeni festival “Praško proljeće”, vratio se na staze svoje mladosti i snimao susrete do kojih je tamo dolazilo. Uz brojne susrete autori su zabilježili i posjete nekim zanimljivim kazalištima na periferiji grada izvan redovite turističke ponude.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

VALERIE CLARKE: „TKALCI TEPIHA“

Redatelj: Petar Vujačić; prijevod i dramatizacija: Ivana Krencer; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Petar Leventić, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Biserka Ipša, Marija Kohn, Vanda Winter, Alma Prica, Božidar Boban, Zvonimir Zoričić, Željko Duvnjak.

Premijerno emitirano: 25. 12. 2012.

U pripovijetci suvremene engleske spisateljice Valerie Clarke pratimo put indijskog dječaka kojeg obitelj šalje u grad da bi ih izbavio od gladi zarađivanjem u radionici za tkanje tepiha. Radionica je vrst radnog logora za djecu u kojem će se stvari promijeniti samo zbog Muhamedovog čvrstog karaktera i hrabrosti, a takav karakter će ga odvesti i na školovanje u Ameriku. No, svijet u kojem se djeca izrabljuju je svijet u kojem izraziti pojedinci nisu pretplaćeni na sreću. U gustom, a poetičnom tkanju pripovijetke dramatizatorica je zadržala narativni razvoj priče i spisateljičin stil.

 

SRIJEDA, 17. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IGOR RAJKI: „KIŠE“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Nataša Kopeč, Sven Medvešek

Premijera

Monološka mala forma o kiši u ritmu melodije Singing in the Rain.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

IRENA VRKLJAN – BENNO MEYER WEHLACK: „KAMENI SPAVAČ“ (Bosansko putovanje)

Redatelj: Zvonimir Bajsić; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov

Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 15. 02. 1979.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

LUIGI PIRANDELLO: „DAŠAK“

Redateljica: Ranka Mesarić; prijevod: Iva Grgić; dramatizacija: Mate Ganza; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Nada Zoričić

Glume: Goran Grgić, Franjo Dijak, Zoran Gogić, Nataša Dorčić, Matija Prskalo, Žarko Savić, Filip Nola, Ivana Mesarić, Rosanda Kokanović

Premijerno emitirano: 09. 01. 2002.

“Život je dašak”, kratka je rečenica koja, kada ju Luigi izgovori, izaziva smrt onih kojima je upućena. Kamo god pošao, iza njega ostaju mrtvaci kao da ih je pokosila epidemija. Doista, u jednom trenutku on shvaća da on sam jest epidemija, jest smrt koja na sebe preuzima ljudsko obličje i neosvještena pebiva u ljudskoj duši.

***

ETNOFANTASTIKA – MILKA TICA: „DITE SUZA“

Redatelj: Petar Vujačić; urednica: Nada Zoričić

Premijerno emitirano: 27. 04. 2011.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

MLADEN KERSTNER: „MAMICA SU ŠTRUKLE PEKLI“

Redateljica: Maca Marković; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano u emisiji Panoptikum: 17. 02. 1972.

 

ČETVRTAK, 18. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN: „VRIJEME I SPAVANJE“

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović

U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 28. 12. 2013.

U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

UNA VIZEK: „POMRAČENJE“

Redatelj: Mario Kovač; ton majstor: Tomislav Šamec; koordinator: Hrvoje Ivanković

Glume: Martina Belić, Vojin Perić, Anto Jelečević, Ružica Domić, Suzana Bliznac, Mario Glibo, Igor Kukčević, Anita Matković, Ana Bučević, Milenko Zeko, Dajana Biondić, Zrinka Kušević, Matija Major.

Premijerno emitirano u emisiji Radio igra: 15. 04. 2013.

Nova tajnica u uredu direktora velike kompanije polagano otkriva načela na kojima počiva korporacijski labirint te pokušava pronaći izlaz iz tog posve dehumaniziranog svijeta. Drama Une Vizek globalna je metafora suvremenog svijeta, premreženog zatvorenim korporacijskim sustavima koji neobično podsjećaju na Huxleyevu antiutopijsku projekciju budućnosti.

U radijskoj adaptaciji „Pomračenja“ nastupaju glumci zagrebačkog Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život,  amaterskog kazališnog ansambla koji je kroz kontinuitet rada i dugogodišnju suradnju s profesionalnim redateljima dosegao vrlo visoke izvedbene standarde.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

MISLAV BREČIĆ: „ISPOČETKA“

Dramatizacija i režija: Ranka Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović

Glume: Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Katarina Bistrović Darvaš

Premijera

Iznimno zanimljiva i kompleksna struktura dramskog teksta Ispočetka priziva utjecaje Pirandella, Becketta ili pak Schimmelpfenniga, no iznad svega ona, kako na razini sadržaja, tako i na razini forme progovara o rasutosti identiteta današnjega svijeta. Nukleus teksta jest obitelj na kojoj se lome ne samo raznorazne histerije tako tipične za suvremeni način života, već i vječna egzistencijalna, čak ontološka propitivanja. Svako je dramsko lice duboko uvjetovano određenom pričom koju ne može otpustiti, a kroz te se priče propituju razne univerzalne, a opet posve aktualne teme: od nemogućnosti življenja u sadašnjem trenutku, preko mogućnosti oprosta i kretanja iznova, duboke žudnje za potpunim uranjanjem u svijet sna, pa sve do mogućnosti revolucionarnog djelovanja u svijetu vođenom pohlepom i profitom. Ono na što nas, međutim, ovaj tekst poziva jest da na trenutak zastanemo i osjetimo što se zbiva kada samo bivamo i dišemo.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI