Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Francusko-hrvatski laboratorij za istraživanje intime

Francusko-hrvatski laboratorij za istraživanje intime

Mala performerska scena i Cahin-Caha pozivaju na laboratorij/masterclass naslovljen 'I Saw Eros: Sore Was I - zadovoljstvo i bol u izvedbi'.
Share on facebook
Share on twitter

Mala performerska scena započela projekt suradnje s jednom od najpoznatijih francuskih novocirkuskih skupina Cahin-Caha, na novom izvedbenom projektu radnog naslova „I SAW EROS : SORE WAS I“.

Početak kreativnog stvaranja bit će zagrebački masterclass na kojem mogu sudjelovati umjetnici svih profila, a koji će u Kulturnom centru Travno od 12. do 14. travnja voditi Gulko, osnivač Cahin-Caha.

Ovaj prvi laboratorij početak je procesa u kojem Cahin-Caha i Mala performerska scena, uz logističku podršku Kulturnog centra Travno, Art centra Svetvinčenat (ZPA) i Pogona, te financijsku podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Francuskoga instituta, žele omogućiti umjetničko stvaranje u profesionalnim uvjetima, kako lokalno, tako i u inozemstvu. Prema izboru voditelja masterclassa Daniela Gulka, neki sudionici laboratorija sudjelovat će i u daljnjem prosesu kreativnog rada, na rezidencijama u Zagrebu, Svetvinčentu i Marseilleu, dok će proces kulminirati premijernom izvedbom predstave na Festivalu novog cirkusa u Zagrebu, ali i izvedbama u Francuskoj i drugim europskim zemljama. Sudjelovanje svih sudionika kreativnog procesa rada na i u predstavi bit će, naravno, honorirano.

Gulko je umjetnički ravnatelj radikalne francuske cirkuske skupine Cahin-Caha. Rođen u Americi, ovaj poliglotski polidisciplinarni lutalica u svom je stvaralačkom pokolju u 30 godina prošao četiri kontinenta. Gulko je osamdesete godine proveo u Quebecu, navigirajući između eksperimentalne i ulične izvedbe, političke umjetnosti i modernih rituala.

Pridruženi je umjetnik francuskog CNAC-a (Nacionalni centar za cirkuske umjetnosti) 2004.-2005. i 2007.-2008., gdje je začeo projekt Nomadski kreacijski lab, za međunarodna istraživanja u cirkusu. Kao klaun i plesač surađivao je s umjetnicima kao što su Mimes Omnibus, Cirque du Soleil, Ctibor Turba, Keith Hennessy i Jiyu Geki Jyo. Od 1993. živi u Francuskoj, gdje je bio osnivač i redatelj cirkuskog kolektiva Pocheros.

Skupina Cahin-Caha osnovana 1998.,  sama definira kao „bastardni cirkus“ (cirkusko kopile). Njezini su performeri po pedigreu mješanci, a cilj im je provociranje novih odnosa između kultura i različitih oblika izražavanja – cirkusa, plesa, kazališta, vizualnih umjetnosti, videa i literature. Njihov je rad međunarodno prepoznat, podržavaju ga francusko Ministarstvo kulture i grad Marseille, a popis produkcija uključuje: „raWdoG“, „Cabaret Imprudent“, „Grimm“, „Moby Locked Up“, REV, te najnovija predstava „Rose“ koja istražuje rodni identitet i granice intimnosti.

Mjesto održavanja laboratorija:

Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17

 

Vrijeme održavanja:

12-14. travnja 2013.

Petak - 16:00-20:00

Subota i nedjelja – 10:00-16:00

Za one koji zbog neraspoloživosti u danim terminima ne mogu sudjelovati u laboratoriju, ali su zainteresirani za sudjelovanje u projektu „I SAW EROS : SORE WAS I“, redatelj Gulko održat će i individualne konzultacije za vrijeme svoga boravka u Zagrebu, od četvrtka do nedjelje. Za individualne termine molimo raspitati se na e-mail centar@cirkus.hr.

Kotizacija za sudjelovanje na vikend-laboratoriju:

200 kuna (određen broj sudionika moći će biti djelomično ili u potpunosti stipendiran, na zahtjev)

Očekivani profil sudionika: dobrodošle su sve izvedbene discipline - plesači, glumci, cirkuski umjetnici, akrobati (tlo i zrak), žongleri, ekvilibristi, gimnastičari, klaunovi, pantomimičari, body art performeri, praktičari urbanih sportova (parkour, street workout, skate, BMX...) te svi ostali bastardni izvođači koji se ne vole kategorizirati, ali imaju snažno umjetničko ili životno iskustvo

Način prijave: mailom na centar@cirkus.hr (poslati CV i motivacijsko pismo)

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI