BADco.: Strgane izvedbe – Vrijeme i (ne)ispunjenje

BADco. poziva sve zainteresirane za prisustvovanje na simpoziju i umjetničkom programu organiziranom u suradnji s Multimedijalnim institutom/MAMA i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koje će se održavati od 21. do 24. ožujka u Zagrebu

  

Simpozij Strgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje uzima kao polazište za istraživanje konvergencija između vremenskih struktura, slika vremena i proizvodnje oblika života. Simpozij ce okupiti niz stručnjaka i umjetnika u razmjeni mišljenja o kritičkom pristupu načinima na koje vrijeme uvjetuje rad, afekte i vrijednosti te kako se to odražava u izvedbenim i medijskim umjetnostima. Uvođenje novih oblika rada i organizacije radnog vremena vodi u potragu za ravnotežom među različitim formama društvenog vremena.

Nedostatak vremena time postaje ne samo važna tema iz društvene i biološke perspektive, nego i dramaturški i izvedbeni problem. U dvadesetom stoljeću izvedba se razvijala u korespondenciji s principima fordizma - neprestano kretanje, brzina, oscilacija između reda i kaosa, reguliranog i slučajnog. Suvremena izvedba, prije svega ples, u posljednje dvije dekade odražava duboke promjene postfordističkih načina proizvodnje (kognitivna i afektivna virtuoznost, višeslojna temporalnost, neposrednost, suradnički procesi, otvorenost djela itd.) Shodno tome, različiti koreografski procesi ne mogu se samo shvaćati kao umjetničke prakse, nego i kao siri društveni procesi raspoređivanja tijela u vremenu i prostoru. Istovremeno općeprisutno dokidanje razlika između filma, televizije i kompjutora te urušavanje različitosti među njima odgovarajućim vremenskim iskustvima kroz tehnologije rada, putovanja, komunikacije i gledanja rezultiraju novim ideologijama brzine i sažimanja koje otvaraju mogućnosti promišljanja izlagačke sporosti i strategije rekapitulacije u izvedbi.

Krećući se unutar tog tematskog preispitivanja u programu simpozija simpoziju izlagat ce, predstaviti knjige, filmove i kazališne izvedbe umjetnici i teoretičari: Sean Cubitt, Marie-Luise Angerer, Benjamin Noys, Stephen Zepke, Bojan Djordjev, Maska Seminar, Nik Wakefield, TkH - Walking Theory, Karin Harrasser, Giles Brokensha, Marjana Krajač, Franck Leibovici, Saska Rakef, Nicolas Rey i BADco.

Sva događanja su na engleskom jeziku.

Detaljan raspored simpozija i umjetničkog programa pronaći ćete ovdje.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.