Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [15.3. – 21.3.2013.]

Radio pregled tjedna [15.3. – 21.3.2013.]

Čapekova 'Ispovjed', Puškinom inspirirana 'Bajka o zlatnom pjetliću', potom '561 stuba' Borbena Vladovića, 'Barba Luka' Stanislava Pejkovića, 'Murina u vrši' Tanje Radović, 'Čovjek koji kasni' i 'Sretan čovjek' Nine Mitrović, te 'Land art' Ranke Mesarić premijerni su radijski naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 15. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KAROL ČAPEK: „ISPOVIJED“

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković; redatelj: Dejan Šorak; ton majstor: Dubravko Robić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednica: Željka Turčinović

Glume: Franjo Kuhar, Boris Svrtan, Goran Grgić

Premijera

U kratkoj igranoj formi poslušajte što je zajedničko svećeniku, liječniku i odvjetniku kada su prisiljeni čuti strašnu ispovijest čovjeka kojemu bi trebali pomoći kroz svoju profesiju i kako su oni, svaki na svoj način to i učinili.


14,05 - 14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

„BAJKA O ZLATNOM PJETLIĆU“radio igra je nastala prema djelima A. S. Puškina „Bajka o zlatnom pjetliću“ i W. Irvinga „Legenda o arapskom astrologu“.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod „Bajke o zlatnom pjetliću“: Radovan Venturin; dramatizacija „Legende o arapskom astrologu“: Nives Madunić Barišić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Nives Madunić Barišić

Glume: Frano Mašković, Ozren Grabarić, Žarko Potočnjak,  Mladen Vasary i Rade Radolović.

Premijera

Washington Irving, američki je književnik, biograf i diplomat, a A. S. Puškin, ruski književnik. Zanimljivo je da su obojica u razmaku od samo tri godine (1831. i 1834.) objavila djela inspirirana istom legendom o nastanku palače Alhambra u Granadi. Svaki na svoj način i iz svojih pobuda napisali su djela koja su ih nadživjela. „Bajka o zlatnom pjetliću“ inspirirala je  i  druge autore poput skladatelja Nikolaja Rimsky-Korsakova koji je 1907. napisao istoimenu operu.

U ovoj radioigri dva se književnika nadmudruju govoreći dijelove svojih djela i pokušavaju otkriti prednosti lirskog u odnosu na epski izričaj formirajući pri tome pravu dramsku strukturu potpomognutu glazbom iz istoimene opere.

 

SUBOTA, 16. ožujka

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

BORBEN VLADOVIĆ: „561 STUBA“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić

Glume: Jelena Miholjević, Hrvoje Klobučar, Frano Mašković

Premijera

Naslov pripovijetke suvremenog hrvatskog pisca Borbena Vladovića označava broj trsatskih stuba koje se penju od riječke Delte do crkve Svetišta Majke Božje Trstaske. Na njima se odvija ljubavni sastanak koji prolazi u propitivanju odnosa para. Svaka prijeđena stuba postaje put ka pročišćenju od životnih nedoumica, taloga prošlosti, ali i svojevrsno hodočašćenje koje vodi rađanju novog početka.

 

NEDJELJA, 17. ožujka

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: "BARBA LUKA"

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić

Glume: Nađa Perišić, Ivica Pucar, Alen Šalinović, Vinko Kraljević i Damir Šaban.

Premijera.

Kako je bračni par iz provincije stigao u metropolu uz pomoć barbe i kakav je to utjecaj imalo na njihov do tada skladan brak, poslušajte u najnovijoj komediji Stanislava Pejkovića "Barba Luka".

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TANJA RADOVIĆ: „MURINA U VRŠI“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Srđan Nogić i Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić

Glume: Dora Lipovčan, Nedim Prohić, Kruno Šarić, Slavica Knežević i Boris Svrtan.

Premijera

Sunčana i prštava od zvukova mora i zrikavaca, ljetna idila na otoku Mljetu jednog zaljubljenog para, prekinuta je olujom u kojoj nestaje mladić . Istraga ne daje rezultate, ne pronalazi se muškarčevo tijelo i tek puno godina kasnije jedan će slučajan događaj, jedna druga manifestacija prirodne sile – potres - otkriti što se zapravo dogodilo.  Nova napetica Tanje Radović iz ženskoga očišta plete finu mrežu događaja u kojima se isprepliću čudesne atmosfere otoka i pitanja nejasnog nestanka voljene osobe.

 

PONEDJELJAK, 18. ožujka

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 18. 03. do petka, 22. 03.); HR III

RADIO ROMAN

MILAN MILIŠIĆ: „OFICIROVA KĆI“

Dramatizacija: Ivan Vulić; redatelj: Dejan Šorak; ton majstor: Miroslav Pijaca; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednik: Branko Maleš

Glume: Asja Jovanović, Vinko Kraljević, Žarko Savić, Nedim Prohić, Biserka Fatur

Premijerno emitirano u lipnju 2012.

Ugledni hrvatski pjesnik koji je tragično poginuo za Domovinskog rata, ostavio je iza sebe i prvi roman OFICIROVA KĆI; supruga pokojnog omiljenog pjesnika, kao i prijatelji, priredili su autorovu proznu ostavštinu za tisak pa je Milišićev  roman-prvijenac stjecajem okolnosti i tragične pogibije objelodanjen u Beogradu.

Podeblji prozni materijal pronađen nakon autorove smrti svojevrsna je obiteljska kronika ispričana u ženskom licu, a vremenski zahvaća podosta desetljeća, dakako – s naglascima na ondašnjim zbivanjima i posljedicama iz Drugog svjetskog rata. Obitelj, iznad svega kći, koja je očevom službom i posljedičnim ratnim okolnostima primorana na seljakanje gradovima i gradićima bivše države, od Siska do Šabca, i sl., čini živi nukleus putem kojega se reflektira duhovno i faktično stanje pojedinca u prijelomnom i po svemu kapitalnom vremenskom isječku u životu bivše zajedničke zemlje.

Plodnog raznožanrovskog autora M. Milišića u njegovu posthumnom romanu, valja naglasiti,  odlikuje izgrađena i samostalna prozna rečenica i primjerena pripovijedalačka vještina, pa će nadamo se slušatelj sa zanimanjem slušati prvi i nažalost zadnji prozni uradak poznatog pokojnog hrvatskog pjesnika.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „ČOVJEK KOJI KASNI“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijera

Koje probleme ima Čovjek koji kasni kad dođe na kazališnu predstavu i u zamračenom gledalištu, umjesto da prati predstavu, razgovara sam sa sobom u nadi da će riješiti svoju usamljenost i tjeskobu.


14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET MULTIMEDIJALNOG UMJETNIKA DAMIRA BARTOLA INDOŠA – 2. dio

Razgovor vodio: Igor Ružić; urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 30. 09. 2011.

Drugi dio portreta legende nezavisne hrvatske scene Damira Bartola Indoša donosi kronološki pregled njegova umjetničkog zrenja, od početaka u Kugla glumištu, preko izdvajanja na takozvanu tvrdu frakciju Kugle, samostalnih projekata, pa do susreta s Tanjom Vrvilo koja u njegove najnovije predstave unosi nove smjernice. Čut ćemo Indoševa razmišljanja o nekima od njegovih najznačajnijih predstava, kao i zvukovno i glazbeno iznimno bogate isječke iz njih.

U emisiji kao gosti sudjeluju i Željko Zorica Šiš, Suzana Marjanić, Goran Sergej Pristaš i Vilim Matula.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO-IGRA

IVANA SAJKO: „RIO BAR“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Katarina Bistrović Darvaš i Rakan Rushaidat

Premijerno emitirano: 26. 11. 2012.

Roman Ivane Sajko Rio bar opisan je kao „mjesto pijanstva, usamljenosti, neuspješnog seksa, mafijaških obračuna, ksenofobije i PTSP-a“, u kojem se grozničavi unutrašnji monolozi miješaju s dokumentarnim svjedočanstvima iz tamnije sfere naše nedavne prošlosti. Nakon niza uspješnih radiodramskih realizacija njenih dramskih tekstova, Ivana Sajko sama je napravila radijsku prilagodbu svog romana, objavljenog 2006. godine.

 

UTORAK, 19. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ – 1.

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 01. 02. 2013.

U dokumentarnoj maloj formi kao svjedok vremena govori slikar, povjesničar i omiljeni profesor Jakov Bratanić (1912. – 2001.).


14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

IVICA KASUMOVIĆ: „KAD BURA PUŠE I U TIKVU PUŠE, PAŠKI DNEVNIK – DAN DRUGI“

Urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 30. 10. 2007.

Otok Pag je poznat po buri, čipki, ali i po janjetini, siru i svojim suhozidovima koji se protežu kilometrima. Kako, kada i zbog čega su nastali, i koja im je danas svrha, i zašto na Pagu vinograde pretvaraju u livade? O tome, ali i o prilikama na Pagu nekad i sad, doznajemo u ovom dokumentarcu...

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „CVIJET SA RASKRŠĆA“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Enes Kišević, Sven Šestak, Biserka Ipša, Frano Mašković, Vanda Winter, Boris Svrtan

Premijerno emitirano: 16. 04. 2009.

Amblematičnu pripovijetku hrvatske moderne dramatizatorica je osmislila unutarnjim dijalogom Matoša pisca i Matoša mladića koji doživljava sudbinski susret sa slijepom djevojkom. Tekst je oblikovan i uz pomoć piščevih feljtona i putopisa te sugerira bijeg pisca u sjećanje i pisanje kao što je bijeg mladića u pastoralni zakutak juga Francuske od napadne stvarnosti. Fatalni bi susret mogao imati snagu promjene, ali i od toga mladić bježi shvaćajući tek u zrelim godinama da mu je on duboko dodirnuo dušu i ponudio odgovor na zagonetku ne samo ljubavi nego i života uopće. Redateljica Jamnicky ga je oživjela igrom pjesnika glumca Enesa Kiševića i Frane Maškovića.

 

SRIJEDA, 20. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „SRETAN ČOVJEK“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijera

Na kazališnu predstavu Sretnom čovjeku kasni tajnica kojoj je zakazao ljubavni sastanak. Kako rješava taj problem i što je epilog njegova posjeta kazalištu poslušajte iz pera mlade hrvatske dramatičarke Nine Mitrović (1978.).


14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

DAŠA DRNDIĆ: MUŽEVI LILE WEISS

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Božidarka Freit, Biserka Ipša, Ivan Lovriček, Siniša Popović, Danijel Ljuboja, Ivan Glowatzky, Boris Bakal, Mladen Vasary, Branka Cvitković

Premijerno emitirano u emisiji Radio igra: 28. 03. 2005.

Uzbudljiva i potresna biografska drama dviju žena, u čijim sudbinama još odjekuju stradanja i strahovi generirani u ludilu zadnjeg svjetskog pokolja i totalitarnih ideologija 20. stoljeća.

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

ARTHUR CONAN DOYLE: „AUKCIJSKI BROJ 249“

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; ton majstor: Zoran Sajko; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Nada Zoričić

Glume: Boris Bakal, Davor Borčić, Krešimir Mikić, Darko Milas, Mladen Vasary, Sreten Mokrović

Premijerno emitirano: 31. 01. 2007.

Oxfordski studenti provode miran studentski život sve do trenutka dok im se ne pridruži kolega egiptolog. Iz njegove sobe dopiru čudni zvukovi, čini se kao da sobu dijeli još s nekim. Uskoro se počinju događati nesretni slučajevi koji nemaju objašnjenja. Tko je tajanstveni sustanar u sobi kolekcionara egipatskih starina?

 

***

ETNOFANTASTIKA – „CVATULI PENEZI U TRNJU“

Dramatizacija: Nada Zoričić; redatelj: Darko Tralić; ton majstor: Vito Gospodnetić; glazbeni urednik: Davor Rocco; urednica: Nada Zoričić

Glume: Franjo Džimi Jurčec, Zlatko Ožbolt, Zvonimir Zoričić, Mladen Vasary

Premijerno emitirano: 30. 12. 2009.

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

TANJA RADOVIĆ: „KNJIŽNIČARENJE I KNJIŽNIČKO PRIGOVARANJE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstor: Zoran Sajko; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Biserka Ipša, Tomislav Krstanović, Marija Kohn, Nataša Kopeč

Premijerno emitirano u emisiji Panoptikum: 08. 04. 2012.

 

ČETVRTAK, 21. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

RANKA MESARIĆ: „LAND ART“

Glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

BORBEN VLADOVIĆ: „561 STUBA“

Redatelj. Darko Tralić; dramatizacija: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić

Glume: Jelena Miholjević, Hrvoje Klobučar, Frano Mašković

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 16. 03. 2013.

Naslov pripovijetke suvremenog hrvatskog pisca Borbena Vladovića označava broj trsatskih stuba koje se penju od riječke Delte do crkve Svetišta Majke Božje Trstaske. Na njima se odvija ljubavni sastanak koji prolazi u propitivanju odnosa para. Svaka prijeđena stuba put postaje put ka pročišćenju od životnih nedoumica, taloga prošlosti, ali i svojevrsno hodoćašćenje koje vodi rađanju novog početka.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DAMIR AVDIĆ: „NA KRVI ĆUPRIJA“

Dramatizacija: Damir Avdić; redateljica: Ranka Mesarić; izvođač i autor glazbe: Damir Avdić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 01. 06. 2012.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomatz, Bosanski psiho ili kao „najgnjevniji pjesnik Balkana“ je underground glazbenik i umjetnik iz Tuzle. Osim što sve uspješnije osvaja prostore bivše Jugoslavije sirovim zvukom električne gitare i iznimno autentičnim scenskim nastupima, ovaj svestrani umjetnik uskoro će u izdanju Algoritma objaviti svoj najnoviji roman, a u slovenskom Glej teatru nastupa u vlastitoj monodrami Most na krvi nastaloj prema njegovom romanu Na krvi ćuprija. S obzirom da je navedeni roman tematski usko povezan s pjesmama s Avdićevog prvog albuma …od trnja i žaoka,   u radijskoj smo verziji isprepleli dijelove monodrame s pjesmama koje preuzimamo ne samo s prvog nego i iz njegovih kasnijih albuma tako da se tematski raspon emisije proteže od mračnih, ratom izazvanih frustracija prosječnog bosanskog mladića pa do žestoke i izravne kritike neoliberalnog kapitalizma ka kojem sve nesmiljenije i brže kroče i ovi naši prostori.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI