Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [8.3. – 14.3.2013.]

Radio pregled tjedna [8.3. – 14.3.2013.]

Dramski program Hrvatskog radija premijerno predstavlja 'Jednog muškarca i jednu ženu' Nine Mitrović, 'Zen na Dolcu' Ranke Mesarić, 'Pjesnika' Karela Čapeka i 'Spiritu' Theophilea Gautiera
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 08. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

NINA MITROVIĆ: „JEDAN MUŠKARAC I JEDNA ŽENA“ (premijera)

Režija: Mislav Brečić

 

14,05 - 14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

ANA ĐOKIĆ-PONGRAŠIĆ: “NEMAŠ POJMA GRIZLIJANE”

Skladatelj: Mate Matišić

Režija: Mislav Brečić

Došao je napokon dan u kojem medo Grizlijan mora sam pronaći hranu, smatra njegova mama. No, put do zalogaja posut je brojnim teškoćama, ali i saznanjima koja Grizlijanu pomažu da odraste.

Iako je ova radio-igra naše vrlo izvođene autorice i poznate spisateljice za djecu Ane Đokić-Pongrašić namijenjena najmlađima, ona u lucidnoj, a preciznoj režiji Mislava Brečića, živoj igri velike grupe glumaca i duhovitoj glazbi Mate Matišića postaje simpatičan uradak koji svakoga može oraspoložiti.

 

***

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

PAJO KANIŽAJ: „ČUDO U DJETETU, ZELEMBAĆ, PAVAO I NJEGOV GLAVAO, PREŠKOLSKI GORAN“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 09. ožujka

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

VJENCESLAV NOVAK: „U GLIB“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Dejan Šorak

Novakova pripovijetka s početka 20. stoljeća svojim nabojem o temi socijalne nepravde mogla bi pripadati i našem vremenu. Glavni junak, Jakov Kosović, tek završeni gimnazijalac, ne uspijeva upisati fakultet koji mu po talentu prirodno pripada jer stipendiju namijenjenu djecu iz obitelji slabog imovinskog stanja dobiva njegov prijatelj iz gimnazije, sin bogatog trgovca i načelnika općine. Puna gorčine, te poznatog Novakovog majstorstva u kreiranju karaktera, „U glib“ završava ironijskim obratom u kojem ideja da se nepravda može popraviti kao i ljudski karakter rasplinjava u „zaglušnoj buci života“. I tom stilskom oznakom Novak  nam se približava kao „suvremenik našeg doba“ i poziva na današnje slušanje. Redatelj Dejan Šorak podijelio je glavne uloge Živku Anočiću, Antoniju Franiću, Borisu Svrtanu i Asji Potočnjak

 

NEDJELJA, 10. ožujka

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

KAZIMIR KLARIĆ: „IZGUBLJENO ODMAH VRATITI“

Režija: Darko Tralić

Alarmantnom financijskom krizom ugrožena svakodnevica postavlja pitanje treba li izgubljeni novčanik pun novca i vratiti ili, primjerice, nešto dobro pojesti. Dinamičan, uzbudljiv, duhovit odgovor na ovu aktualnu dilemu poslušajte u novoj radio-komediji Kazimira Klarića u kojoj glume: Goran Grgić, Jelena Miholjević, Zvonimir Zoričić, Sven Mađarević, Sanja Crljen, Mladen Vasary, Pero Juričić i Siniša Ružić.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

FRANCIS MARION CRAFORD: „LUBANJA KOJA VRIŠTI“

Prijevod i dramatizacija: Branka Žodan

Režija: Ranka Mesarić

Francis Marion Crawford (1854-1909) američki je pisac poznat posebice po neobičnim fantastičnim pripovijetkama, nezaobilaznim u važnijim svjetskim izborima klasika horror žanra. “Lubanja koja vrišti” napetica je nastala dramatizacijom istoimene Crawfordove pripovijetke o umirovljenom pomorskom kapetanu i zagonetnoj lubanji i predstavlja prvo dramsko radiofonijsko uprizorenje ovoga pisca na Hrvatskom radiju, u izvanredno suptilnoj režiji Ranke Mesarić i snažnoj glumačkoj interpretaciji Svena Medvešeka u ulozi kapetana Charlesa Braddocka.

 

PONEDJELJAK, 11. ožujka

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 11. 03. do petka, 15. 03.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

MAŠA KOLANOVIĆ: „SLOBOŠTINA BARBIE“

Dramatizacija: Jasna Mesarić

Režija: Dejan Šorak

Maša Kolanović, znanstvena novakinja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, autorica je brojnih književno-teorijskih radova, knjige o popularnoj kulturi bivše države… a „Sloboština Barbie“ jest prvi roman mlade znanstvenice i književnice. (Na nedavnom Frankfurtskom sajmu knjiga, uz ostale autorice, hrvatsku je suvremenu književnost zastupala upravo Maša Kolanović…).

Prividno iz dječjeg motrišta, a s puno nenametljivih ironizacijskih signala, djeca pričaju o – kako proizlazi – herojskom dobu igre s poznatim lutkama Barbie i Kenom, u našim pauperiziranim uvjetima – lutkama domaće izrade, ili pak istrošena izgleda nekadašnjeg inozemnog originala… Kroz svijet igre i mašte, statusnog nadmetanja ili pak trenutačnog prijateljstva, tj. čaroliju zadnje igrive bezbrižnosti, prelama se obris nove države s pripadnim tektonskim promjenama društveno-političkog života.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

RANKA MESARIĆ: „ZEN NA DOLCU“ (premijera)

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET MULTIMEDIJALNOG UMJETNIKA DAMIRA BARTOLA INDOŠA – 1. dio

Kako se Damir Bartol Indoš odnosi prema pojmu drame i dramskoga, što ga potiče da se bavi izvedbenim umjetnostima, što su takozvane zaslužene teme i koji su primjeri tih tema u njegovim predstavama, kakav je njegov stav prema anarhizmu i postanarhizmu, što mu znači antipsihijatrija, kako u svojim izvedbama primjenjuje deleuzovsku shizofrenizaciju društva… i na još mnoga pitanja kazališnog kritičara Igora Ružića odgovara legenda hrvatske nezavisne scene Damir Bartol Indoš.

U emisiji ćemo, uz isječke iz Indoševih zvukovno i glazbeno iznimno moćnih predstava, čuti i esej koji je napisala Nataša Govedić, a o Indošu će govoriti Željko Zorica Šiš i Suzana Marjanić.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

NEDJELJKO FABRIO: “IZLETNICI”

Adaptacija i režija: Josip Meštrović

 

UTORAK, 12. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

KAROL ČAPEK: „PJESNIK“ (premijera)

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković

Režija: Dejan Šorak

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

IVICA KASUMOVIĆ: „ONO JE BILO VESELJE, ONO JE BIO ŽIVOT, PAŠKI DNEVNIK – DAN PRVI“

U prvom planu je osamdesetogodišnjak koji još uvijek radi po cijeli dan, od mužnje ovaca, obrađivanja vrta, pa sve do održavanja paških suhozida i obrade kamena za ukrasne zidove. Tako je radio cijeli život, u mladosti u više nego skromnim prilikama, kad se dnevni obrok sastojao od samo nekoliko krumpira...

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI: „BIJELE NOĆI“

Prijevod: Iso Velikanović

Dramatizacija: Iva Gruić

Režija: Stephanie Jamnicky

Na onom banalnom, fabulativnom, nivou kratki roman „Bijele noći“ (izdan 1848) tek je melodramski trokut. No, naravno da ih genij  mladog Dostojevskog (tada je imao 27 godina) nije zato pisao. U traktatu o ljubavi Dostojevski traži ideju  o vrijednosti trenutaka koji čovjeku mogu obasjati cijeli život. Zanimljivo je da su „Bijele noći“ čak sedam oputa ekranizirane. Najupečatljivija u europskoj kinematografiji je ona Viscontieva s mladim Marcellom Mastroianniem i Mariom Schell.

Radijska režija Stephanie Jamnicky je s Vandom Winter i Markom Makovičićem (u glavnim ulogama) uspjela iskreirati duboko emotivnu, a misaonu dramsku igru.

 

SRIJEDA, 13. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ – 4.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ZVONIMIR BAJSIĆ – MAKS JURJEVIĆ: „AD LIBITUM“

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

THEOPHILE GAUTIER: „SPIRITA“ (premijera)

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN BAUER: “MALO CUŠPAJZA S KEGLBAJSA”

Režija: Mislav Brečić

 

ČETVRTAK, 14. ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN SLAMNIG: „UBILI SU GA CIGLAMA“

Režija: Mislav Brečić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

THEOPHILE GAUTIER: „SPIRITA“

(Premijerno emitirano u emisiji Fantastika u radio drami)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

DIANA MEHEIK: „MANIA“

Režija: Jasna Mesarić

MANIA je drama u kojoj ženski subjekt u diskurzivnoj monološkoj formi traži, čeka i pokušava, kroz rasuta sjećanja i manične osjećaje, identificirati i označiti neprisutni ljubavni objekt, onoga koga nema. Na drugoj diskurzivnoj razini unutar teksta, isti ženski lik je objekt pod nadzorom koji špijunskom metodom bilježi i označava svaki pokret, svaku riječ i svaku misao gdje je njezina konačna pozicija u procesu interpretacije značenja nužno marginalna, ona koja nema što za reći. Ona koja je već u početku kriva.

Diana Meheik studentica je dramaturgije na ADU.

Glume Jelena Miholjevic, Linda Begonja, Bozidar Alic

Režija: Jasna Mesarić

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI