Ekskluzivno: Vijeće časti HND opet protiv Makovića

Nakon žalbe Makovićeve odvjetnice, Vijeće časti HND u ponovljenom je postupku ostalo pri odluci da mu izriče težu opomenu zbog ‘osobito teških povreda odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara’.

Naime, nakon što je Zvonko Maković u tjedniku Aktual 15. svibnja prošle godine objavio kolumnu Prava istina o kazališnoj gerili,  tužili su ga glavni akteri iste, Vitomira Lončar i taj postupak još uvijek traje. U međuvremenu je Vitomira Lončar zbog istog novinskog teksta zatražila i zaštitu HND-a, odnosno prijavila Makovića Vijeću časti te strukovne organizacije. Vijeće časti je 19. srpnja 2012.  izreklo Makoviću težu opomenu zbog ‘osobito teških povreda odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara', a koju smo u cijelosti prenijeli ovdje.

Na tu je disciplinsku mjeru u ime Makovića reagirala njegova odvjetnica Vesna Alaburić, ustvrdivši - među inim - da on nije novinar.

No, sam je Maković u izjavi Hrvatskoj televiziji, a koja je emitirana u emisiji Hrvatska uživo 25.5. 2012., novinarki Jeleni Jindri na pitanje je li zlouporabio svoj položaj zastupnika u Skupštini  odgovorio riječima kako je do podataka doašao kao novinar i da se novinarskim poslom bavi već 25 godina! /cca 3. minuta!/

[jwplayer mediaid="125573"]

Većina članova Vijeća odlučila je da članstvo Makovića u HND nerelevantno, pozivajući se na članak 2. Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti, a u kojem izrijekom piše:

Članak 2.

Svoju zadaću Novinarsko vijeće časti ostvaruje praćenjem i nadzorom poštivanja načela i odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara. Kodeks časti hrvatskih novinara obvezuje sve novinare bez obzira na to jesu li ili nisu članovi HND, pa su prema tome dužni poštivati postupak i odluke Novinarskog vijeća časti.

No, za razliku od većine, Živko Gruden je ipak prihvatio argumentaciju makovićeve odvjetnice i napisao izdvojeno mišljenje.

Dokumente prenosimo u cijelosti.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE