Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [1.3. – 7.3.2013.]

Radio pregled tjedna [1.3. – 7.3.2013.]

'Molba za povišicu plaće' Jaroslava Hašeka, 'Trag u čađi' Pavlice Bajsić & Lane Deban, 'Tri dramske minjature' Tarika Nuija, portret Jadranke Dajanov što ga potpisuje Giga Gračan, te Čapekov 'Zločin na selu' premijerni su radijski naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 01.ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

JAROSLAV HAŠEK: „MOLBA ZA POVIŠICU PLAĆE“ (premijera)

Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić

Režija: Jasna Mesarić

 

14,05 - 14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

KATJA ŠIMUNIĆ: „PLESNA BILJEŽNICA“

Dokumentarno-igrana emisija za djecu „Plesna bilježnica“ autorski je projekt Katje Šimunić u kojem se radijskim sredstvima pokušava predstaviti plesna umjetnost. Autorica kroz lik četrnaestogodišnje djevojčice progovara o snovima, nadama, ljubavi i ustrajnosti toliko važnima za bavljenje tako zahtjevnom umjetnošću kakva je ples. Autofikcionalnost važna je odlika ove emisije. Uz dokumentarne materijale snimljene u Plesnom centru Tala i Plesnom studiju Escape Lidije Iveković priča o plesu preteče u igrane dijelove u kojima pratimo svakodnevicu dviju četrnaestogodišjakinja tijekom nekoliko dana.

Uloge: Anja Đurinović, Dunja Fajdić, Branka Cvitković, Katarina Bistrović-Darvaš, Sreten Mokrović, Andreja Jeličić, Katja Šimunić.

 

***

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

BRANKO MALEŠ: „MALA NEVJESTA U KADULJI“

Režija: Katja Šimunić

 

SUBOTA, 02.ožujka

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

RANKO MARINKOVIĆ: „ALBATROS“

Adaptacija: Nikola Vončina

Režija: Josip Meštrović

(uz 100-godišnjicu rođenja Ranka Marinkovića)

 

NEDJELJA, 03.ožujka

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

JAKŠA ZLODRE: “VLAJODROM”

Režija: Jakša Zlodre

Pomalo pastoralna, nemalo lascivna, kao da je izvučena iz Decamerona, komedija Vlajodrom jezično sjajno ukorijenjena u dinarskom vlaškom podneblju, karakterno dinamična, duhovita i brza, otkriva svijet koji ne želimo zaboraviti. Svijet je to tradicijske komedije našeg mediterana koja svojom zavodljivošću nikada ne stari.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ: „SVIJETLI PRIMJER“

Režija: Mislav Brečić

Glazbena urednica:Adriana Kramarić

Ton-majstor: Zoran Sajko

Urednica: Katja Šimunić

Nasilje među mladima tema je nove napetice Hrvoja Kovačevića. (Ne)snalaženje roditelja u ovoj aktualnoj i bolnoj problematici razotkriva se za jednim nedjeljnim ručkom u nekom skupljem restoranu, s galerijom likova dobro nam poznatih s  naslovnica dnevnih novina. Glume: Jelena Miholjević, Luka Petrušić i Sven Medvešek.

 

23,25 – 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN: „TRAG U ČAĐI“  (premijera)

 

PONEDJELJAK, 04. ožujka

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 4.03. do petka, 08.03.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

JASMINKA DOMAŠ: „REBEKA U NUTRINI DUŠE“

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Darko Tralić

Roman „Rebeka…“, kao što se i očekuje od autorice Jasminka Domaš, kontinuirano se bavi tragičnim položajem pripadnika židovske manjine u prošlom svjetskom ratu. Profinjena freska o židovskim stradanjima za vrijeme NDH i njenih rasnih zakona u Zagrebu pisan je lirskom tehnologijom, a smješten unutar fragmentarne kompozicije. Unutar tako izabrane oblikovne razine prati se ugledna židovska obitelj Levi, njena građanska stradanja, zatim prisilno prikupljanje zlata u zamjenu za goli život, atmosfera sitno doušničke razine, te najzad – tragični svršetak u logoru. Vjera u čovjeka i ipak njegovu završnu pravednost, kao i osobna Rebekina vjera u moć umjetnosti, tj. glazbe, drži roman kao tekst, i njegove faktične i literarne aktere, usprkos svemu u nadi i povjerenju spram života i njegovih biofilnih manifestacija.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

TARIK NUI: „TRI DRAMSKE MINIJATURE ( premijera)

Režija: Mislav Brečić i Mario Kovač

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET SKLADATELJA STANKA JUZBAŠIĆA

Glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, intermedijski umjetnik i znanstvenik Stanko Juzbašić diplomirao je elektrotehniku i portugalski jezik i književnost, a kao Fullbrightov stipendist usavršavao se na Columbia University Music Department u New Yorku. Od sredine 90-ih intenzivno surađuje s MAPA-om,te radi u Amsterdamu i Berlinu kao pedagog za oblikovanje zvuka. Jedan je od najznačajnijih i najproduktivnijih skladatelja za kazališne predstave u nas. Intenzivno radi ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, a njegov znatiželjni duh podjednako je zainteresiran za off-projekte i za takozvani mainstream. Autor je glazbe za operu Psiha, balet Ne hodi po travi… Padaju anđeli, dramsku legendu Kraljevo, te više od 50 predstava dramskog, plesnog i mimskog teatra. Značajni redatelji s kojima surađuje: Janusz Kica, Boris Bakal, Vito Taufer, Krešimir Dolenčić, Karina Holla… U nagrađivanim predstavama nezavisne skupine Bacači sjenki sudjeluje i kao njihov koautor. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Esej napisala: Katarina Pejović

Razgovor vodila urednica emisije Tajana Gašparović

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

ASJA SRNEC TODOROVIĆ: “ZAMAH”

Režija: Ranka Mesarić

 

UTORAK, 05.ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

ETNOFANTASTIKA – MILKA TICA: „DITE SUZA“

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

KULTURNI PORTRET

GIGA GRAČAN: NJOM SAMOM - JADRANKA DAMJANOV (premijera)

Ciklus Njim samim, njom samom donosi audioportret povjesničarke umjetnosti dr. sci. Jadranke Damjanov. Zarana se opredijelivši za nastavu - u čemu je 1960-ih, kad se bilježe počeci njene profesionalne karijere, a kasnije u još većoj mjeri, spadala među nadasve rijetke u svojoj struci - dr. Damjanov je pionir metodike osviještenog pristupa likovnoj umjetnosti na svim obrazovnim razinama, institucionalnim i neinstitucionalnim (interaktivne radionice). Zahvaljujući svojoj pripadnosti dvama kulturama, hrvatskoj i mađarskoj, objema je pridonijela respektabilan prijevodni i istraživački opus. Njezini iskazi o formiranju u Subotici uz literarno nadarenu majku Mađaricu i oca političkog nonkonformista Hrvata, odvjetnika po zanimanju, daju misliti o granicama i dvojnoj pripadnosti, koja se nerijetko pokazje prednošću - kao u slučaju protagonistice ove emisije.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

MIGUEL DE CERVANTES: „KADA SU PSI PROGOVORILI“ (prema RAZGOVORU PASA)

Prijevod: dr.Ivo Hergešić

Režija: DEJAN ŠORAK

„Poučne novele“, uz naravno „Don Kihota“, najveće je Cervantesovo djelo koje odlikuje, kako kaže dr. Ivo Hergešić, smjesa „istinskog realizma i ljupke fantastike, finog humora i bogatog životnog iskustva“. Sam „Razgovor pasa“ drugi dio je novele „Braka na prijevaru“ i mi smo mu se posvetili slobodnim adaptatorskim postupkom pojačavajući dijaloški moment na račun narativnog i ostavljajući prisutnim danas zanimljive satiričke oštrice. Tim stilom ako smo i izgubili bitnije piščeve stilske oznake dobili smo dramsku protočnost i ulazak u radijski medij. Redatelj Dejan Šorak glavne  uloge dodijelio je Borisu Svrtanu i Žarku Saviću.

 

SRIJEDA, 06.ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN SLAMNIG: „NA BRZINU SKLOPLJENO DRUŠTVANCE“

Režija: Mislav Brečić

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: “BIJELO”

Režija: Biserka Vučković

Radio-drama D. Mihanovića “Bijelo” pripremljena je kao minimalistički dramski dijalog dva lica, Majstora i Malog, koji liče jedan stan i nastoje uspostaviti kakvu takvu komunikaciju. Polazeći od općih tema, nogometa, obiteljskih nevolja, osjećaja malodušnosti, junaci polagano jednostavnim i škrtim riječima obilježavaju prostor svog svijeta. Unutar nastajućeg dramskog dijaloga pratimo sazrijevanje i neku jednostavnu bliskost junaka, koji nastoje proniknuti i dublje slojeve značenja od onih koji su im zadani.

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

MARINA CVETAJEVA: «ĐAVAO»

Dramatizacija: Suzana Leček

Skladatelj: Davor Rocco

Režija: Ranka Mesarić

Radio-igra je nastala na temelju autobiografske proze i pisama velike ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve. Marina svjedoči o susretu i ljubavi koja se rodila između nje, djevojčice, i fantastičnog bića, đavla, njoj odanog «Sivka», pobunjenika i osamljenika koji je nosio sa sobom i možda unio i u njezin život, svu njezinu buduću tragičnu osamljenost.

 

***

ETNOFANTASTIKA: VID BALOG: „POZOJ“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

ZORICA RAJKOVIĆ – DRAGUTIN KLOBUČAR – MIRO PIJACA:

“OVDJE RADIO AGRAM” (dokumentarna radio drama)

 

ČETVRTAK, 07.ožujka

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

KAREL ČAPEK: „ZLOČIN NA SELU“ (premijera)

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković

Režija: Dejan Šorak

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

MIHAIL BULGAKOV: „GRAĐANIN BULGAKOV I GOSPODIN DE MOLIERE“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-drama)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

NATAŠA ANTULOV: „Š. Š.“

Režija: Petar Vujačić

Drama Šššš odgovor je na zapažanje mađarskog pisca Imrea Kertésza koji kaže sljedeće: “Ako postoji takva stvar kao što je sloboda, onda ne postoji sudbina.“ I obrnuto - ukoliko postoji nešto kao sudbina, utoliko ideja slobode volje postaje potpuno besmislena. Pitanje koje je nužno postaviti u okolnostima koje generiraju ovu dilemu jest: kako tretirati odgovornost pojedinca?, kaže o svom dramskom prvijencu studentica dramaturgije Nataša Antulov. Šššš progovara o jednome od najprešućivanijih zločina Domovinskog rata – o masovnim silovanjima, kroz iznimno minimalistički stil pisanja koji priziva utjecaj Ágote Kristóf.

Redatelj Petar Vujačić ovu duo-dramu smješta u zagrobni svijet u kojem se jedan te isti događaj ponavlja u nedogled, a uloge zločinca i žrtve isprepliću se i zrcale jedna u drugoj.

Glume: Alma Prica i Frano Mašković

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI