Naslovnica > VIJESTI > PLES > Ferlinu prva slovenska plesna nagrada

Ferlinu prva slovenska plesna nagrada

Dobitnik Teatar.hr Nagrade Publike za koreografa godine, Matija Ferlin ovog je vikenda trijumfirao u istoj kategoriji i na netom ustanovljenoj slovenskoj strukovnoj nagradi za suvremeni ples.
Share on facebook
Share on twitter

Na ovogodišnjoj Gibanici podijeljene su,  po prvi put, slovenske strukovne nagrade za suvremeni ples, nazvane imenom velike slovenske autorice i pedagoginje Ksenije Hribar, a u organizaciji Društva za suvremeni ples Slovenije. Kako, među inim stoji u obrazloženju, kako proteklih godina takve nagrade nije bilo ove se godine velikim brojem kategorija nastojalo nadoknaditi propušteno, pa je na koncu nagrada podijeljena u 13 kategorija.

Društvo je koncem 2012 raspisalo poziv za nominacije, a organizacije i pojedinci mogli su predložiti dobitnike za različita postignuća. Pristigle prijedloge razmotrila je komisija u sastavu Tamara Bračič Vidmar, Mateja Rebolj i Suzana Koncut, u nekim kategorijama predložila i vlastite te na koncu odabrala laureate.

Na većspomenutoj Gibanici su pak prvi put dijeljene nagrade publike i žirija za najbolju predstavu, s tim da su o potonjoj odlučivali Zala Dobovšek, dramaturginja i kritičarka (Slovenija), Iva Nerina Sibila, dramaturginja, kritičarka i publicistkinja (Hrvatska), te Anita Mathieu, direktorica Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis (Francuska).

Nagrade Ksenija Hribar podijeljene su ovako:

najboljom plesačiocom proglašena je Maša Kagao Knez, plesačem Loup Abramovici, a perspektivnim plesačicama Enya Belak, Veronika Valdes, Jerca Rožnik Novak i Maša Hawlina.

Najboljim koreografom proglašen je Matija Ferlin, a najboljom koreografkinjom hrvatskoj publici dobro znana Mala Kline, koja je uz to dobila i prvu nagradu Gibanicine publike, i to za Eden, nastao u koprodukciji sa Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu.

Najboljom po izboru žirija Gibanice proglašena je pak predstava Maje Delak -  Sramota.

Nagradu Ksenija Hribar u kategoriji perspektivnih koreografa dobio je tandem Teja Reba i Leja Jurišić; najboljom scenografkinjom proglašena je Petra Veber; oblikovateljem zvuka Luka Prinčič; oblikovateljem svjetla Igor Remeta. Perspektivnim producentom proglašen je Samo Selimović, dok je pak najbolji producent Žiga Predan. Najbolja kritičarka je Pia Brezavšček, dok je pak nagrada za životno djelo pripala Jasni Knez.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI