Naslovnica > PREDSTAVE > Krojcerova sonata

Krojcerova sonata

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U kupeu, na drvenoj klupi, kraj poluotvorenog prozora vlaka koji juri ruskom stepom sjedi čovjek. Do konca večeri saznat ćete njgeovu istinu o ljubomori i ubojstvu, a što ju je zapisao Lav Nikolajevič Tolstoj.
autorski tim funkcija
Nancy Harrisautor adaptacije
Lav Nikolajevič Tolstojautor predloška
Nebojša Bradićredatelj
izvođači uloge
Vlado Kerošević

Tolstojeva novela Krojcerova sonata, naslovljena prema istoimenoj  Beethovenovoj skladbi, prvi je put objavljena 1889. i gotovo odmah promptno cenzurirana. No osim zabrane u Rusiji, knjiga je bila podjednako nepoželjna i u SAD, gdje je njezina distribucija u više navrata zabranjivana sudskim putem!

Razlog za sve navedeno leži u činjenici da je posrijedi ispovjed o žestokom napadu ljubomornog bijesa, usljed kojeg protagonist Podznišev ubija svoju suprugu i majku njihovo petero djece, objašnjavajući sve to procjepom između duhovnog i fizičkog u njihovu odnosu...

Sonata je inspirirala brojne adaptacije u druge medije, posebnou kazalište, od kojih je najhvaljenija ona monodramska Nancy Harris napravljena za produkciju londonskog kazališta Gate iz 2009. godine. Upravo za tim tekstom posegnuo je i glumac Vlado Kerošević, a koji inscenacijom istoh obilježava 35 godina umjetničkog djelovanja.

Redatelj predstave je Nebojša Bradić koji o svom konceptu kaže slijedeće:

"Tokom jednog intimističkog i klaustrofobičnog putovanja vozom događa se jedna neobična i neočekivana ispovest: kombinacija mračne pameti, želje, opsesije, seksualne frustracije i osvetničke ljubomore. Otkrijte sa nama zašto je originalna Tolstojeva novela bila zabranjena za javno objavljivanje istovremeno u Rusiji i Americi."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE