Naslovnica > PREDSTAVE > Krojcerova sonata

Krojcerova sonata

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U kupeu, na drvenoj klupi, kraj poluotvorenog prozora vlaka koji juri ruskom stepom sjedi čovjek. Do konca večeri saznat ćete njgeovu istinu o ljubomori i ubojstvu, a što ju je zapisao Lav Nikolajevič Tolstoj.

Tolstojeva novela Krojcerova sonata, naslovljena prema istoimenoj  Beethovenovoj skladbi, prvi je put objavljena 1889. i gotovo odmah promptno cenzurirana. No osim zabrane u Rusiji, knjiga je bila podjednako nepoželjna i u SAD, gdje je njezina distribucija u više navrata zabranjivana sudskim putem!

Razlog za sve navedeno leži u činjenici da je posrijedi ispovjed o žestokom napadu ljubomornog bijesa, usljed kojeg protagonist Podznišev ubija svoju suprugu i majku njihovo petero djece, objašnjavajući sve to procjepom između duhovnog i fizičkog u njihovu odnosu...

Sonata je inspirirala brojne adaptacije u druge medije, posebnou kazalište, od kojih je najhvaljenija ona monodramska Nancy Harris napravljena za produkciju londonskog kazališta Gate iz 2009. godine. Upravo za tim tekstom posegnuo je i glumac Vlado Kerošević, a koji inscenacijom istoh obilježava 35 godina umjetničkog djelovanja.

Redatelj predstave je Nebojša Bradić koji o svom konceptu kaže slijedeće:

"Tokom jednog intimističkog i klaustrofobičnog putovanja vozom događa se jedna neobična i neočekivana ispovest: kombinacija mračne pameti, želje, opsesije, seksualne frustracije i osvetničke ljubomore. Otkrijte sa nama zašto je originalna Tolstojeva novela bila zabranjena za javno objavljivanje istovremeno u Rusiji i Americi."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter