Search
Close this search box.

Push up 1-3

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hvaljeni tekst njemačkog suvremenog autora Rolanda Schimmelpfenniga, žestoka je kritika kapitalizma kroz svakodnevnicu zaposlenika jedne marketinške agencije. Režiju predstave nastale u koprodukciji zagrebačke Gavelle i HNK Šibenik potpisuje Dario Harjaček.
autorski tim funkcija
Jura Ferinaskladatelj
Pavle Miholjevićskladatelj
Roland Schimmelpfennigautor teksta
Joško Bakulaoblikovatelj svjetla
Andrea Gladšaptač
Ana Dulčićinspicijent
Sara Lovrić Caparinkostimograf
Dubravko Mihanovićdramaturg
Dario Harjačekredatelj
Leo Vukelićscenograf
Iva Matija Bitangascenograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

Suvremeni njemački dramatičar Roland Schimmelpfennig u nas je najpoznatijji po svojoj drami Arapska noć (Die arabische Nacht) iz 2001. godine. Push up 1-3 nastala je odmah nakon nje i praizvedena je na sceni berlinske Schaubühne am Lehniner Platz također 2001., a u režiji Thomasa Ostermeiera. Kritika je drži 'najrealističnijim' Schimmelpfenningovim djelom, 'školskim primjerom njemačkog egzistencijalizma' i njegovom možda najbolje strukturiranom dramom.

Priča je to o zaposlenicima neke velike marketinške agencije koji su od silne borbe za uspon po korporativnoj ljestvici postali posve dehumanizirani.

Angelika, visoko pozicionirana managerica i Sabina, njezina mlada kolegica u usponu, u neprestanoj su kompeticiji. Angelika insinuira da  Sabina ljubuje s njezinim mužem, koji joj je istovremeno i izravno nadređen. Sabina potvrđuje lažne optužbe paradirajući vlastitom erotičnošću koja će je na koncu stajati posla jer će je Angelika - otpustiti.

Patricija i Robert, koji su u vezi, također pokušavaju jedno drugom oteti prilike za napredovanje, a slična je situacija i Hansom i  Frankom, koji se natječu za očito prestižno radno mjesto u Delhiju. Njihovo je međusobno natjecanje nemilosrdno, a iz njega će na koncu kao pobjednik izaći mlađi Frank...

Napisan u kombinaciji ispovijednih monologa i staccato dijaloga, Push up je žestoka kritika kapitalizma, kojem, kako kaže službena najava, autor nastoji "pristupiti "s leđa" i prokazati ga kao sustav u kojem je čovjek čovjeku prije svega vuk, a tek potom, ako za to pronađe vremena, i čovjek."

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE