Search
Close this search box.

Sinovi umiru prvi (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Domaća sredina u poratno doba zrcali se sa svim svojim apsurdima u tragi-komičnom dijelu 'Posmrtne trilogije' Mate Matišića.
autorski tim funkcija
Tea Tupajićasistent redatelja
Radomir Sarađenfotografija
Božidar Violićredatelj
Mate Matišićtekst
Mate Matišićskladatelj
Irena Šušackostimograf
Ivo Knezovićscenograf

Drama Mate Matišića 'Sinovi umiru prvi' zajedno sa 'Ženom bez tijela' i 'Ničijim sinom' čini dramski triptih nazvan 'Posmrtna trilogija', a koji je, kažu kritičari, provokativan komentar naše poratne zbilje.

'Sinovi' su, kako to često biva kod Matišića, smješteni u dinarsko podneblje, ovaj put izmučeno i ratom i događajima koji su uslijedili kao njegova poljedica. Usredištu je radnje obitelj koja ne može prestati oplakivati smrt sina/brata, između ostalog i zato jer njegovo mrtvo tijelo ne mogu ni locrati, a kamo li sahraniti. U društvu punom tridesetogodišnjih penzionera, oni će upasti u mrežu mafijaškog trgovanja posmrtnim ostacima poginulih u ratu, no potom, za metodom prekapanja grobova posegnuti i sami.

Prvu suvremenu hrvatsku dramu u kojoj neki od likova eksplicitno spominju Franju Tuđmana i stvarne političke opcije, kao i prvu koja se bavi 'vrućim' temama poput lažnih invalida Domovinskog rata, na scenu Gavelle je postavio doajen domaćeg teatra, Božidar Violić, koji je i inače najčešći je 'scenski tumač' Matišićeve pisane riječi.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE