Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Najavljen 25. MBZ

Najavljen 25. MBZ

Pedesetu obljetnicu, 25. Muzički biennale slavit će od 17. do 26. travnja, a tema ovogodišnjeg festivala je Umjetnost Politika.
Share on facebook
Share on twitter

Uz niz koncerata, radionica, predstavljanje umjetnika-u-žarištu Tristana Muraila te trodnevni simpozij Proces-Muzika posvećen stvaralaštvu Franza Kafke i Orsona Wellesa koji je upravo u Zagrebu snimio svoju adaptaciju poznatog Kafkinog romana, velik dio obljetničkog Muzičkog biennala posvećen je i izvedbama suvremenih glazbeno-scenskih djela.

MBZ je tako najavio da ovog proljeća u Zagreb stižu poznati mađarski koreograf Josef Nadj s koreoglazbenim projektom 'Sho-bo-genz-zo / Vidoviti putovi' (a o koji je bio i dio programa 15.Ex-Ponto! festivala) te Eurokazovi česti gosti Fanny e Alexander s predstavom 'Jug', a među festivalskim gostima naći će se i Miro Dobrowolny s oratorijem o Srebrenici, Virgilio Sieni koji koreografira na glazbu Lynchova skladatelja Angela Badalemntija, bečki Sirene Operntheater s 'Cirkusom' njihova suosnivača Juryja Everhartza, američki skladatelj Orlando Garcia čija opera 'Transcending Time' će biti praizvedena upravo na MBZ-u, Mié Coquempot, koreografkinja s glazbeno-plesnim projektom Sans Objet prema skladbi 'Tracking Pierrot' Earlea Browna, Queen of Puddings Music Theatre s monooperom Ane Sokolović 'Ljubavna pisma'.

Na Biennalu će se također održati dvije domaće praizvedbe. Prva, opera Srećka Bradića 'Crux Dissimulata', u režiji Krešimira Dolenčića (libreto: Ivan Vidić, dirigent: Zoran Juranić), napravljena u koprodukciji sa zagrebačkim HNK, otvorit će 25. MBZ, dok će ga zatvoriti balet ‘Proces’ Berislava Šipuša u koreografiji Staše Zurovca i izvedbi riječkog HNK (dirigent: Dian Tchobanov), a koji je vezan uz festivalskog simpozija. Uz projekt Proces-Muzika, koji MBZ organizira u suradnji s Multimedijalnim institutom, CDU planira izdati i tematsko izdanje ‘Frakcije’.

Zanimljivo je i da Biennale najavljuje svečano otvorenje Francuskog paviljona (!) i to koncertom 17. travnja.

Kompletan program MBZ-a, kao i više informacija, možete pronaći na službenom sajtu, tj. ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI