Search
Close this search box.

Grk Zorba (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od najljepših primjera grčkog sirtaki plesa možete pogledati u planetarno popularnoj priči o filozofijama veselog Grka Zorbe – ovoga puta u baletnoj verziji.
autorski tim funkcija
István Herczogkoreograf
Joyce Cuocoasistent koreografa
Böhm Györgydramaturg
Hammer Edithkostimograf
Mikis Theodorakisskladatelj
Klaus Gärditzoblikovatelj svjetla
Dinka Jeričevićscenograf

Nikos Kazantzakis, jedan od najprevođenijih grčkih pisaca i filozofa, 1946. izdaje roman Grk Zorba, koji postaje momentalni klasik, a postiže uspjeh i na filmu i u kazalištu, jer 1964. godine redatelj Michael Cacoyannis snima istoimeni film s Anthonyem Quinnom u glavnoj ulozi, a broadwayski mjuzikl se penje na scenu već četiri godine kasnije.

Na istoimeni balet se čekalo još 20 godina, ali s obzirom na živopisnost i originalnost glazbe skladatelja Mikisa Theodorakisa, koja je ujedno bila i soundtrack za film, bilo bi zapravo nevjerojatno da se sve to nije pretočilo i u suvremenu plesnu koreografiju koju je osmislio Lorca Massine i koja je konačno u kolovozu 1988. ugledala svjetlo dana.

Priča o Amerikancu koji dolazi na grčki otok Kretu i upoznaje starog, ali hedonistički nastrojenog Grka Zorbu ponešto se prilagodila za potrebe baletne forme, ali i dalje prati, u dva čina, nekoliko različitih odnosa, prvenstveno onaj novopridošlog Johna i grka Zorbe, zatim ljubavnu vezu između Johna i Marine, te Marine i Yorgosa čije ljubavne izljeve Marina ne prihvaća. Zorba se, opet, veže za Hortensu, koja naposljetku umire. Marina također nestaje iz Johnovog života, te dvojica prijatelja odlučuju pobijediti tugu, čime drugim no – plesom!

Na Splitskom ljetu Grka Zorbu postavlja, pak, mađarski koreografa- István Herczog.

[jwplayer mediaid="141053"]

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE