Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [28.12.2012. – 03.01.2013.]

Radio pregled tjedna [28.12.2012. – 03.01.2013.]

Dramski program Hrvatskog radija godinu završava premijerom 'Vremena' Pavlice Bajsić. Radio-roman tjedna je 'Voda, paučina' Nade Gašić, a slijede premijere 'Grmljavine kod McWilliamsovih' Marka Twaina, 'Ubili su ga ciglama' Ivana Slamniga i 'Tri varijacije o rastanku', Martića & Party Naga.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 28. prosinca

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

CHARLES DICKENS: “BOŽIĆNA PJESMA ILI PRIČA O DUHOVIMA ZA BOŽIĆ” (repriza)

Prijevod: Stjepan Krešić;

Adaptacija: Iva Gruić;

Režija: Darko Tralić

Dickensova nježna priča o preobražaju škrtog, nabusitog i tvrdokornog ujaka u osobu plemenitih načela s osjećajem za druge posvećena je Božiću i raspoloženjima koja ovaj blagdan donosi. Visoko artikulirana dramatizacija Ive Gruić i režija Darka Tralića čine od ovog radio-dramoleta uradak koji je ujedno i naša Božićna čestitka Vama, našim mladim i ostalim slušateljima.

 

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

GUSTAV KRKLEC: „VEDRI I TMURNI DANI“ – 3

(Uspavanka, Zagorski vinograd, Zima u Maruševcu)

Režija: Stephanie Jamnicky

 

13,15 – 13,25; HR I

MALA FORMA

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

PAVLICA BAJSIĆ: „VRIJEME“ 3. (premijera)

 

SUBOTA, 29.prosinca

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

RUDOLF HABEDUŠ KATEDRALIS - ERNEST RADETIĆ: „DIPTIH 85“

(remake najstarijih sačuvanih radio-drama)

Prošlo je 85 godina od emitiranja prve hrvatske radio drame „Vatra“! Dramski program HRA  7. travanj zato smatra svojim rođendanom, pa će ga i ove godine obilježiti.

DIPTIH 85 nastao je kao adaptacija dva stara radijska dramoleta („Javlja se starinska ura …“ Rudolfa Habeduša Katedralisa i „Ulični fotograf“ Ernesta Radetića) koja daju povod za  povijesni i radiofonski album iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, vrijeme početaka Radio stanice Zagreb i dramskog programa. U tapiseriju prošlosti uvlače se i trenuci suvremenosti, to jest današnji način rada jedne dramske emisije.

Glume: Franjo Kuhar, Ana Marija Vrdoljak, Mladen Vasary, Damir Poljičak, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Nancy Abdel Sahi, Alen Šalinović

Režija: Stephanie Jamnicky

 

NEDJELJA, 30. prosinca

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

BRANKA ŽODAN: „LJUBAV UNATOČ SVEMU“

Režija: Jasna Mesarić

Kako protječe rođendansko slavlje stoitrogodišnjaka Vinka, u društvu njegova dugogodišnjeg prijatelja i odvjetnika Feliksa, dugogodišnja prijateljice i povremene  tajnica, koketne i pragmatične Tereze, te kćeri Eme, spisateljice, poslušajte u nadahnutoj komediji Branke Žodan. Glume doajeni hrvatskoga glumišta Nada Subotić, Neva Rošić, Pero Kvrgić i Ivo Kadić.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

GASTON LEROUX: «FANTOM U OPERI» 2. dio

Prijevod: Dina Kerhin-Lapaine

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Nakon priče «Specijalitet kuće» u Dramskom programu HR emitirat će se najpoznatiji roman G. Larouxa «Fantom u operi». Ova napetica započinje smrću kazališnog inspicijenta za čiju smrt članovi kazališnog ansambla sumnjiče Duha Opere koji u tom kazalištu ima čak i svoju ložu. No, o kome se radi saznat ćete ako poslušate ovo klasično djelo kriminalističkog žanra u režiji i dramatizaciji Jasne Mesarić.

 

PONEDJELJAK, 31.prosinca 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 31.12.2012. do petka, 04.01.2013.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

NADA GAŠIĆ: “VODA, PAUČINA” – premijera

Novi i nagrađeni roman poznate književnice Nade Gašić “Voda, paučina” žanrovska je, krimić priča izrazito socijalnog naboja o domaćem poraću; eskotiranje, droga… ubojstvo, kao i nevini dječak koji je prvo ubojstvo vidio, okosnica je literarno superiornog, napetog i socijalno, pa i politički osjetljivog i uvjerljivog teksta o poslijeratnim figurama zla i moćnih zaštitnika u društvenoj pozadini. Gašićka pod velom kriminalističke priče proizvodi ponovno uspjelo žanrovsko djelo, ujedno i socioangažirani roman u novijoj hrvatskoj proizvodnji.

Dramatizacija: Ivan Vulić

Redatelj: Dejan Šorak

 

13,15 – 13,25; HR I

MALA FORMA

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

PAVLICA BAJSIĆ: „VRIJEME“ 4. (premijera)

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica i autorica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET GLUMICE ŽUŽE EGRENY

Glumica koja je obilježila desetljeća i desetljeća primarno dubrovačkog teatra i Dubrovačkih ljetnih igara. Radila je s velikanima kazališne režije kao što su Branko Gavella, Vlado Habunek, Kosta Spaić, Marko Fotez… Njezina je glumačka životnost često obilježena dojmom izuzetne prirodnosti, bila je i velika karakterna komičarka, kao i prava majstorica transformacije. Sjajno se snalazila i u velikim antidramskim ulogama. Ostvarila je i nekoliko uspješnih uloga u filmovima Tomislava Radića, od kojih je posljednja uloga Starice u Tri priče o nespavanju.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

NENAD STAZIĆ: „OTAC TUĐE DJECE“

Režija: Mislav Brečić

Visoko pozicionirani državni službenik optužen je da je autostoperici koju je ukrcao u svoja kola napravio dijete. On, pak, tvrdi da s tužiteljicom nije imao ništa, te da se spreman podvrći svim mogućim testovima kako bi dokazao svoju nevinost. Sudski proces i istraga o njegovom očinstvu odlaze, međutim, u potpuno neočekivanom smjeru, pokazujući nam na duhovit način kako je u svijetu u kojem živimo ponekad jako teško razlučiti laž od istine.

Praizvedbeno uprizorenje ove komedije Nenada Stazića režirao je Mislav Brečić, a u glavnim ulogama nastupaju Boris Svrtan, Jelena Miholjević, Maja Kovač, Sven Šestak i Judita Franković.

 

UTORAK, 01. siječnja 2013.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALA FORMA

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MARK TWAIN: „GRMLJAVINA KOD McWILLIAMSOVIH“ (premijera)

Prijevod: Zlatko Crnković

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Darko Tralić

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

KULTURNI PORTRET

DRAGUTIN KLOBUČAR-MIRO PIJACA: „ĐURO PULITIKA“

Klobučar i Pijaca, naši iskušani dokumentaristi snimali su u nekoliko navrata našeg znamenitog slikara Đuru Pulitiku i njegove reminiscencije o vlastitom djetinjstvu, Bosanki – gdje je rođen, Dubrovniku pod srpskom opsadom i četiri godine poslije, te, naravno, njegovu pogledu na svijet koji se zrcali u golemom i cijenjenom slikarskom opusu.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

KAZIMIR KLARIĆ: «BILI SMO U EUROPI»

Redatelj: Dejan Šorak

Povijesna groteska Kazimira Klarića, utemeljena na stvarnom sudjelovanju Trenkovih pandura na strani austrougarske monarhije u ratu s pruskim kraljem Friedrichom II, već se samim naslovom, kao i neslavnim krajem baruna Trenka, igra pa i ruga s nastojanjima da hrvatska država svakako uđe u Europu jer smo, kako ironično, ohlađeno i cinično kaže autor, tamo već bili...

U načelu su mali narodi u spletkama moćne Austrougarske bili dakako izigrani nakon što su u nekoj povijesnoj epizodi poslužili svojoj trenutačnoj svrsi, pa autor i nehotice nudi aktualnu paralelu koja se sama nameće sadašnjim inzistiranjem na što bržem uključivanju u europske integracije. Dakako, nije riječ o realnom ulasku u Europu nego o neslavnoj pouci povijesti kad je riječ o velikim i malim narodima pa groteskno-farsičnu komediju Kazimira Klarića možemo primiti i kao gorko-duhovito podsjećanje na dosadašnje izlete hrvatskog naroda u veliki svijet, s nadom da će početak 21. stoljeća ipak biti plodniji od prošlosti...

 

SRIJEDA, 02. siječnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALA FORMA

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN SLAMNIG: „UBILI SU GA CIGLAMA“ – premijera

Režija: Mislav Brečić

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

DARKO TRALIĆ: „ZAVJET MORU ILI NOINA ARKA ZA TREĆI MILENIJ“

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

JOHN MILLINGTON SYNGE:  „JAHAČI KA MORU“

Adaptacija: Nada Zoričić

Prijevod: Petar Vujačić

Režija: Dejan Šorak

Drama se događa na jednom od Aranskih otoka u Irskome moru. Mauryi je more otelo supruga, svekrva i pet sinova. Upravo saznaje da je more izbacilo Micheala.  Bartley, posljednji živi sin sprema se na sajam na obalu i ne obazire se na majčina preklinjanja da ne odlazi po nevremenu. Kada ode, Noira i Cathleen, dvije kćerke,  mole majku da se s njim oprosti i blagoslovi mu put. Mauyra se vraća i tvrdi da je vidjela Michaelov duh kako jaši iza Bartleya i predskazuje da više nema živih sinova. Uskoro seljaci unesu u kuću Bartleyovo tijelo. Pao je s konja i utopio se u moru.

Igraju: Marina Nemet, Vinko Kraljević, Dora Lipovčan i Ana Kraljević

 

ETNOFANTASTIKA:  „CVATUĆI PENEZI U TRNJU“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVOR MARTINIĆ: “DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE”

Režija: Mislav Brečić

 

ČETVRTAK, 03.siječnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALA FORMA

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVOR MARTINIĆ-PETER SOOTER-LAYOS PARTI NAG: „TRI VARIJACIJE O RASTANKU“ – premijera

Režija: Mislav Brečić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

BARBARA MATIJEVIĆ – GIUSEPPE CHICO: „1989-ta“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje)

1989. je nastala na temelju performansa Tracks, drugog dijela nagrađivane trilogije autora Matijević – Chico. Forma predavanja preuzeta iz performansa u radijskoj je verziji modificirana u izravno uranjanje autorice i izvođačice u vrlo različite fragmente događanja vezanih uz u svjetskim okvirima po mnogo čemu prijelomnu 1989. godinu, čime se stvara iznimno zanimljiva forma mockumentaryja s referencama na široki "katalog znanja", od povijesti i umjetnosti, do popularne kulture, znanosti, video igara, filmova i glazbe.

Izvođačica: Barbara Matijević

Redatelj: Mislav Brečić

Ton-majstorica: Lana Deban

Urednica: Tajana Gašparović

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

IGOR HAMER: „JURA“

Režija: Ranka Mesarić

Bivši branitelj Igor Hamer napisao je izrazito iskren i razoran dramski tekst kojeg, uz, primjerice, Šovagovićevu Ciglu i Mihanovićevu Žabu, možemo uvrstiti u vrlo malu skupinu relevantnih i kvalitetnih dramskih tekstova o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama. Hamerova je monodrama istovremeno tragična i duhovita priča suvremenog suvišnog čovjeka koja završava rezigniranim antiklimaksom. Hamer je i pisac i izvođač vlastitoga teksta, za što je osvojio nagradu za najboljega glumca na ovogodišnjem SKAH-u. Njegova je glumačka izvedba obilježena snažnim osjećajem za tempo, poigravanjem pauzama i tišinom, a sirovom spontanošću priziva suvremeni, exitovski način glume.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI