Od stoljeća sedmog

premijera: 17.11. 2012
produkcija: Ludens teatar

vrsta: drama
naziv izvornika: Od stoljeća sedmog

Mislite da hrvatska povijest nije zabavna? Teatar Ludens odlučio je uvjeriti vas u suprotno.

***

Na prostore nekadašnjih rimskih provincija, točnije Dalmacije i Panonije hrvatska su se plemena navodno doselila u 7. stoljeću.  Knez Mislav (835.-845.) bio je zaslužan je za pomorsko jačanje Hrvatske, da bi međunarodnu afirmaciju Hrvatska dočekala za vladavinekneza Branimira (879.-892.). 10. stoljeće obilježava snažni kralj Tomislav koji je porazio Mađare te pripojio panonska područja do rijeke Drave.

U 11. stoljeću mir, društveni i gospodarski napredak osigurali su joj kraljevi Petar Krešimir IV. i Dmitar Zvonimir. Slijedi razdoblje nestabilnosti u 12. stoljeću, za vladavine kralja Kolomana iz ugarskeobitelji Arpadovića.

U drugoj polovici 15. stoljeća hrvatskim zemljama prijeti osmanska vlast, da bi u 17. stoljeća oslabila, a hrvatski prostori podijeljeni su između nje i mletačke, habsburške vlasti, dok Dubrovačka Republika postoji kao potpuno neovisna i moćna država.

Potom na red dolazi Hrvatski narodni preporod... i tako dalje i tako dalje..

Ove i brojne druge događaje iz hrvatske povijesti iz komičnog je kuta u dramski tekst odlučio pretočiti Ivan Vidak, a u predstavu pretvorila Dora Ruždjak Podolski.

osobafunkcija
Ivan Vidakdramaturg
Barbara Borčićscenograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Marita Ćopokostimograf
Stanislav Kovačićskladatelj
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

osobalik(ovi)
Dean KrivačićDean Krivačić
Jan Kerekeš
Slaven Španović

Odgovori


DNEVNI NEWSLETTER

PRATITE NAS I NA...

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI