Login za korisnike

Od stoljeća sedmog

Mislite da hrvatska povijest nije zabavna? Teatar Ludens odlučio je uvjeriti vas u suprotno.

***

Na prostore nekadašnjih rimskih provincija, točnije Dalmacije i Panonije hrvatska su se plemena navodno doselila u 7. stoljeću.  Knez Mislav (835.-845.) bio je zaslužan je za pomorsko jačanje Hrvatske, da bi međunarodnu afirmaciju Hrvatska dočekala za vladavinekneza Branimira (879.-892.). 10. stoljeće obilježava snažni kralj Tomislav koji je porazio Mađare te pripojio panonska područja do rijeke Drave.

U 11. stoljeću mir, društveni i gospodarski napredak osigurali su joj kraljevi Petar Krešimir IV. i Dmitar Zvonimir. Slijedi razdoblje nestabilnosti u 12. stoljeću, za vladavine kralja Kolomana iz ugarskeobitelji Arpadovića.

U drugoj polovici 15. stoljeća hrvatskim zemljama prijeti osmanska vlast, da bi u 17. stoljeća oslabila, a hrvatski prostori podijeljeni su između nje i mletačke, habsburške vlasti, dok Dubrovačka Republika postoji kao potpuno neovisna i moćna država.

Potom na red dolazi Hrvatski narodni preporod... i tako dalje i tako dalje..

Ove i brojne druge događaje iz hrvatske povijesti iz komičnog je kuta u dramski tekst odlučio pretočiti Ivan Vidak, a u predstavu pretvorila Dora Ruždjak Podolski.

autorski tim
Ivan Vidakdramaturg
Barbara Borčićscenograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Marita Ćopokostimograf
Stanislav Kovačićskladatelj
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

izvođači
Dean KrivačićDean Krivačić
Jan Kerekeš
Slaven Španović

Odgovori