Login za korisnike

Djevojčica sa žigicama

Snovi jedne umiruće djevojčice na scenu stižu u režiji Marka Jurage.

***

Den Lille Pige med Svovlstikkerne ili Djevojčica sa žigicama, kratka je priča Hansa Christian Andersena prvi put objavljena 1845. godine.

Hladno Silvestrovo mala, siromašna djevojčica provodi smrzavajući se na cesti. en usudi se otići kući u strahu da će je otac prebiti jer nije uspjela prodati šibice. Skutri se stoga u jarku i zapali šibicu ne bi li se zgrijala... U sjaju plamtećih šibica, jedne za drugom, ugleda vizije toplog toma, blagdanskog ugođaja i svoje preminule bake... Ostavši bez šibica i sama će preminuti...

Andersen se za priču inspirirao ilustracijom  Johana Thomasa Lundbyea objavljenom u jednom kalendaru dvije godine ranije, dok je pak sam priča inspirirala svu silu adaptacija u razne medije - od filmskog do mjuzikla.

Onu najnoviju potpisuje Marko Juraga, koji istu i režira u produkciji Aplauz teatra, a sam je najavljuje ovako:

Lizzi, djevojčica sa šibicama, i njezin prijatelj Petar, promatraju kuću gospodina arhitekta i provode svoju snježnu badnju večer maštajući o bakama, obitelji i domu. Lizzi uz pomoć svojih šibica ulazi u idilu arhitektove obitelji i promatra obiteljsku blagdansku toplinu.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI