Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Nove zidne novine Bacača sjenki

Nove zidne novine Bacača sjenki

Bacači sjenki predstavljaju Zidne Novine Ane Janjatović Zorica – 'Ništa teže od gladi: kako su radničke kantine postale kockarnice'

Promocija nove edicije Zidnih Novina Bacača sjenki održat će se u četvrtak, 06.12.2012. godine u 19 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreb (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).

Edicijom pod nazivom "Ništa teže od gladi:  kako su radničke kantine postale kockarnice" Ana Janjatović Zorica mapira tranzicijski prenamjenjene prostore čije funkcionalne transformacije govore i o onim širim, sistemskim i svjetonazornim: od javnih prostora radničkih kantina i mliječnih restorana, do privatiziranog prostora banaka, kockarnica, monopolističkih lanaca trgovina. Arhivsko istraživanje fokusirano na konkretne studije slučajeva (Risnjak, Turist, Mosor, Šubićevac, Splendid...), esejistički je ispresjecano digresijama s podjednako osobnim i teorijskim referencama.

Iz teksta autorice:

- Grad se promijenio, ja ga više ne prepoznajem! - rečenica je kojom, kroz snoviđenje,  otac novinara Marka Požgaja u filmu Vatroslava Mimice "Ponedjeljak ili utorak" (1966.), objašnjava svoje nesnalaženje u moderniziranom gradu u kojeg ga smješta režiser.

 

Ova rečenica, izgovorena gotovo pedeset godina kasnije, može postati polazište za istraživanje tranzicijskog/kasnokapitalističkog/recesijskog grada. Promatrane kroz prizmu prehrane, i to njezinih najvidljivijih, flaneru i javnosti izloženih oblika - ugostiteljskih objekata -  možemo doći do nekih odgovora. Ako Phillsburyjevu tezu o restoranima kao ogledalima društva pokušamo provjeriti i proširiti uvidjeti ćemo bez prevelikih dodatnih objašnjenja: nekadašnji prostori javne namjene - restorani društvene prehrane, mlječnjaci, samoposlužnjaci danas su većinom banke, kockarnice i trgovine!

 

Istraživanje o uređenjima pojedinih lokacija prije 50-ak godina, po publikacijama i dokumentima u knjižnicama i arhivima donijelo je zanimljive nalaze o društvenom aktivizmu (Vukić) i službenoj važnosti tadašnjih namjena (podruštvljenje funkcija obitelji, reprodukcija radne snage, itd.). Funkcionalnost samoposlužnih restorana gubila se s vremenom dekadencije socijalizma o čemu  postoji više nalaza iz popularne kulture. A najteže je, što nije slučajno, doći do stvarnih dokumenata o prenamjenama, pohranjenima u nepreglednim registratorima općinskih uprava.

...Kuiš buraz, pa nema ti više tih lokala gdi smo znali visit, gdi smo znali poklopat nekaj jeftino! Sve ti je to odnesel...kak se ono veli… tranzicijski vrag…bili su prevelki, preskupi, a na dobrim lokacijama, centar grada, razmeš…kaj?…Pregazilo ih je vreme! Nema više svima isto! Danas su ti tu, sister, lepo zrihtane banke, kockarnice i klade i novi dučkasi sa skupom robom, pa si zbereš kaj možeš, kol'ko ti je duboki žepek...

Ediciju će predstaviti Ana Janjatović Zorica i Bojan Mucko.

Autorica edicije Ana Janjatović Zorica - sociologinja i učiteljica kuhanja prirodne prehrane – rođena je 1963. godine. Osnovnu školu polazila je u zapruđanskoj školi Karla Marxa, te Laginjinoj, a povremeno je objedovala u samoposlužnoj restauraciji Šubićevac. Srednjoškolsko razdoblje provela je u Klasičnoj gimnaziji i Centru za kulturu i umjetnost, s frendovima jela u Mliječnom restoranu na Trgu Burze, Turistu i Pam-Pamu. Svakodnevno kuha ukusne i zdrave obiteljske obroke, a u Centru za edukaciju odraslih Makronova sudjeluje na seminarima i radionicama prirodne prehrane.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE