Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > LA Broadway

LA Broadway

Los Angeles pokušava (ponovno) stvoriti konkurenciju njujorškom neprikosnovenom zabavljačkom broju jedan.
Share on facebook
Share on twitter

548d.jpg

Ako ste mislili da Broadway postoji samo u New Yorku, jaaaaako ste u krivu. Naime, ukucate li dotičnu riječ u Google ( i imate strpljenja pljeviti kroz stotine tisuća rezultata), shvatit ćete da svako selo u Americi ima svoj, ali ako riječi Broadway dodate još i theatre, neće biti toliko lako pronaći onaj koji se ne nalazi na Manhattanu.

A kazališni Broadway uistinu postoji u još jednom velikom američkom gradu, na Zapadnoj obali doduše, i bori se kako bi sačuvao upravo tu tradiciju. Radi se o Los Angelesu, koji nije uopće poznat po kazalištu, i mnoge iznenađuje činjenica da su između 1910. i 1930. na kalifornijskoj verziji 'širokog puta' izgrađena kazališta, njih čak 12, koja su služila za vodvilj i predstave nijemih filmova. Od tih dvanaest, danas niti jedno ne radi kao kazalište. Dva su pretvorena u crkve (!), u jednom se nalazi poznati buvljak, a kvart u kojem se nalaze sastoji se od malih dućana, jeftinih fast-food restorana i veleprodajnih lanaca.

Međutim, postoje naznake da bi se sve to moglo uskoro promijeniti, po principu američke verzije javnog-privatnog partnerstva, tj. gradske vlasti ulažu ideju za revitalizaciju područja, a privatni ulagači financiraju... Ideja se pojavila u trenutku kad se planira izgradnja dvaju velikih, nekoliko miljardi dolara vrijednih kompleksa koji uključuju hotele, restorane, sportsko-rekreativne i zabavne sadržaje, itd. Komplekse povezuje upravo Broadway pa ne čudi da su gradske vlasti odlučile kako je vrijeme da od downtown Los Angelesa, poznatijem i kao dijelu gdje živi siromašniji dio populacije, a gdje se nalazi Broadway, napraviti nešto sasvim drugo.

Vlasnici kazališta, jer su u Los Angelesu, za razliku od New Yorka, gdje je bar dio kazališta subvencioniran od strane gradskih vlasti, sva kazališta u potpunosti privatna, objeručke su prihvatili ovu inicijativu. Jedan od njih je Michael Delijani, vlasnik četiriju kazališta na losangeleskom Broadwayu (Tower, Los Angeles, State i Palace). Delijani, čija obitelj je u posjed prvog svog kazališta, Los Angeles Theatrea, došla gotovo slučajno, zapravo kupujući skladišni prostor u istoj zgradi, tvrdi da je pravi trenutak za revitalizaciju Broadwaya, jer su vlasnici kazališta počeli renovacije i pokušavaju im vratiti stari sjaj.

Jedno od obnovljenih kazališta je Orpheum, koji ima gledalište s 2000 mjesta, i trenutno se financira od iznajmljivanja prostora za snimanje filmova (u kojima se Hollywood igra njujorškog Broadwaya) te razne korporativne evente. Njegov vlasnik Steve Needleman svjestan je da je tako veliko gledalište teško napuniti, ali računa da bi se u budućnosti neke broadwayske predstave mogle preseliti na Zapad, a u idealnoj varijanti, u Los Angelesu bi se jednako tako mogli proizvoditi mjuzikli te drugi veliki i skupi projekti.

Veliku potporu imaju od gradskog vijećnika Josea Huizara, koji kao predstavnik hispanoameričke zajednice vidi i njihove interese u obnavljanju tog dijela grada. Od mjesta poznatog po kriminalu i uličnim bandama, pokušava stvoriti kulturni centar, nešto što središtu grada, tvrdi, ionako po pravu pripada.

Sve to možda zvuči jako idealistično, ali losangeleski kazalištarci imaju svoju viziju pojma američki san. ‘Jedini problem’ kaže Needleman, ‘jest uvjeriti kazališni svijet da je u Los Angelesu klima bolja nego u New Yorku.’ Ako im to ne uspije, nezaposlenih glumaca u Hollywoodu ima sigurno jednako koliko i u New Yorku, a s obzirom da su, kako kaže Peter Brook, za kazalište dovoljni izvođač i publika, onda će Los Angeles, sa svojim novorenoviranim kazališnim kvartom, imati i višak u ovoj jednadžbi.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE