Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj

Nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj

HCDO već četvrtu godinu obilježava 27. studenoga, Međunarodni dan dramskog odgoja, dodjeljujući nagrade pojedincima i organizacijama. Ove godine laureati su Dolores Kolumbić i Studio Kubus.

Prije pet godina Međunarodna udruga za dramu, kazalište i odgoj (IDEA) proglasila je 27. studenoga Međunarodnim danom dramskog odgoja. Svi dramski pedagozi i njihove nacionalne organizacije i ustanove pozvani su da toga dana javno obilježe i posvjedoče važnost svog odgojno-umjetničkog rada. Hrvatski centar za dramski odgoj već četvrtu godinu obilježava taj dan dodjelom svojih nagrada pojedincima i organizacijama za razvijanje i doprinose dramskom odgoju u Hrvatskoj.

Dobitnici ovogodišnje Nagrade HCDO-a su

Dolores Kolumbić,

profesorica književnosti, teatrologinja i kazališna pedagoginja iz Hvara za trajan doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj

i

Studio Kubus

iz Zagreba za poseban doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj.

Središnja proslava i dodjela nagrada HCDO-a održat će se u utorak 27. studenoga 2012. u 17,30 u Zagrebačkom kazalištu mladih (dvorana Polanec), nakon čega slijedi predstava „Leti, leti“ Dramskog studija Učilišta ZKM-a.

Obrazloženja povjerenstva prenosimo u cijelosti.

***

Povjerenstvo za nagrade i priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj u sastavu Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Pule, Nebojša Borojević, dramski umjetnik i dramski pedagog iz Siska te Vlado Krušić, redatelj i dramski pedagog iz Zagreba, razmotrilo je pristigle prijedloge te odlučilo dodijeliti sljedeće nagrade:

 

  1. Ovogodišnja Nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj za trajan doprinos dramskom odgoju dodjeljuje se gđi. Dolores Kolumbić, profesorici književnosti, teatrologinji i kazališnoj pedagoginji iz Hvara.

 

Obrazloženje:

Dolores Kolumbić najveći dio svog radnog vijeka provela je u školi radeći kao profesor hrvatskog, no ističući se, već od prve godine svog učiteljskog djelovanja, davne 1963., kao darovita i posvećena voditeljica dramskoga rada s djecom i mladeži. Kazalište je uistinu bilo njezinim prvotnim pozivom – u školske vode otplovila po završenom studiju komparativne književnosti i francuskog jezika te studija teatrologije u Zagrebu.

U rodnoj Opatiji, u okviru školskih te izvanškolskih aktivnosti, okuplja djecu u dramskim družinama. Uz takav poticaj opatijski su osnovci tijekom tri desetljeća na samom vrhu tadašnjih Republičkih susreta scenskog stvaralaštva učenika osnovnih škola (iz kojih su nastali današnji školski susreti Lidrano). Iznimna pedagoška osjetljivost i kazališna kreativnost gđe. Kolumbić prepoznata je i pozivom da pokrene scensku radionicu u okviru tada pedagoški inovativne škole stvaralaštva za darovite učenike koja je pod nazivom „Jesen u Novalji“ započela s radom 1974. godine, i koja dandanas živi kao Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Scenske radionice u Novalji Dolores Kolumbić vodila je deset godina.

Uz redovan dramski rad s učenicima matične osnovne škole gđa. Kolumbić u Opatiji osniva „ODIO“, Omladinsko dramsko igralište Opatija, gdje nastavlja raditi sa srednjoškolcima i studentima, svojim bivšim učenicima, odsad na način omladinske kazališne amaterske družine koja uspješno nastupa na amaterskim smotrama i festivalima tadašnje države. Omladinsko dramsko igralište Opatija postalo je tijekom svog djelovanja pravo rasadište budućih umjetnika i kulturnih radnika podarivši hrvatskom glumištu glumce Rajnu Miloš, Edvina Liverića, Dražena Šivaka i Sašu Bunetu te dirigenta i skladatelja Veseljka Barešića. U ODIU je stasao i književnik Damir Miloš.

Nakon 30 godina sustavnog profesorskog i kazališnog  rada na riječkom području život gđu. Kolumbić odnosi u Hvar gdje 1994. osniva Dramski studio mladih posvećujući hvarskoj djeci i mladeži sve ostale godine svog stvaralačkog i pedagoškog rada koji bez prekida traje sve do danas.

U specifičnoj sredini maloga otočkoga grada, no velike i bogate kulturne baštine, Dolores Kolumbić našla se pred izazovima s kojima se suočavaju sve „male“ autohtone zajednice čije identitetske i kulturne vlastitosti moderni život neumoljivo nagriza, potiskuje i nivelira. U novoj sredini kazališni pedagoški rad gđe. Kolumbić s djecom i mladima poprimio je značajke nadasve važne odgojne misije razvijanja i njegovanja svijesti o vlastitu kulturnom identitetu i vrednotama i pravu da ih se kazališnim činom brani i izražava. Na toj zadaći, iz predstave u predstavu, iz projekta u projekt, uz brojne mlade članove Dramskog studija, gđa. Kolumbić okupljala je i niz drugih istaknutih umjetničkih suradnika. U brojnim kazališnim ostvarajima koje potpisuje kao voditeljica i redateljica, u rasponu od kratkih igrokaza za djecu i jednokratnih prigodnih nastupa do ambijentalnih predstava i reprezentativnih uprizorenja kazališne, književne, folklorne i sakralne baštine, na amaterskim te drugim festivalima i smotrama, u protekla dva desetljeća okušali su se, predstavili i dobivali priznanja desetci mladih Hvarana, osvješćujući i promičući posebnosti vlastite kulture i pridonoseći tako ukupnom bogatstvu hrvatske kulturne i kazališne panorame.

Od 1997. Studio je član Hrvatskog centra ASSITEJ-a (Međunarodne udruge kazališta za djecu i mlade), prisutan je na svim festivalima hrvatskog ASSITEJ-a, na kojima gđa. Kolumbić triput dobiva Nagradu „Zvjezdana Ladika“ za profesionalno vođen kazališni rad s djecom i mladima.

Ukupno kazališno i odgojno djelovanje Dolores Kolumbić svjedoči o rijetko cjelovitom i dosljednom osobnom, stručnom i profesionalnom pristupu poslu i zanimanju za koje u nas nema škole – zanimanju kazališnog pedagoga.  Dolores Kolumbić, pak, kazališna je pedagoginja bila od samog početka svog rada s djecom; tijekom svog danas već polustoljetnog stvaralačkog djelovanja svoj je izvorni dar iz predstave u predstavu, iz radionice u radionicu samo razvijala, usavršavala i po potrebi prilagođavala i primjenjivala u novim okolnostima i pred novim izazovima. Svojim dugogodišnjim samoprijegornim, pedagoški mudrim i estetski visoko kvalitetnim kazališnim radom gospođa Dolores Kolumbić ostvarila je trajan doprinos hrvatskoj dramskoj i kazališnoj kulturi  i zato joj s velikim zadovoljstvom i zahvalnošću dodjeljujemo Nagradu Hrvatskog centra za dramski odgoj.

 

  1. Nagrada za poseban doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj dodjeljuje se Studiju Kubus iz Zagreba za sustavno razvijanje dramske, kazališne i glumačke pedagogije.

Obrazloženje:

Studio Kubus osnovan je u ožujku 2006. godine kao umjetnička organizacija s ciljem umjetničkog druženja i istraživanja i nekoliko godina svog postojanja ponudio je svima ozbiljno zainteresiranima ponudilo kontinuiranu edukaciju i stručno usavršavanje u području glazbene, plesne i dramske umjetnosti posvećujući posebnu pažnju odgoju dramskih pedagoga. Na više od 120 dramsko-pedagoških radionica koliko ih je dosad održano sudjelovalo je preko tisuću polaznica i polaznika različitih zanimanja – od odgajateljica, učiteljica, profesora, pedagoga i psihologa, knjižničarki, aktivista udruga civilnog društva, studenata raznih fakulteta sve do tajnica i menadžera iz poslovnog svijeta. Dramska pedagogija, kao metoda skupnoga rada, kao oblik komunikacije te učenja i stvaranja doprla je tako do mnogih profesija i područja društvenog života, što u konačnici i jest najobuhvatniji cilj suvremenog dramskog odgoja.

Poseban doprinos dramskoj kulturi Studio Kubus ostvaruje i programom glumačkih radionica namijenjenih poglavito mladim ljudima zainteresiranima za glumu i scensko stvaralaštvo omogućujući im kvalitetnu pripremu za profesionalno, amatersko ili pak pedagoško bavljenje dramskom umjetnošću i kulturom. Programe glumačke edukacije temeljene na pedagoškim pristupima i glumačkim tehnikama Konstantina Stanislavskog, Leea Strasberga i Mihaila Čehova i obogaćene dodatnim programima moderne mime i scenskog pokreta, vokalnog i govornog treninga dosad je pohađalo preko 200 polaznika od kojih je četrdesetdvoje upisalo umjetničke akademije u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Londonu, Parizu i Montrealu iz područja, glume, kazališne i filmske režije, produkcije, kamere i montaže. Od srpnja 2012. godine Studio Kubus je započeo i svoj profesionalni kazališni program u kojem nastupaju polaznici koji su završili četverogodišnji program i pokazali interes, znanje i umjetničku sklonost prema glumi kao svojoj profesiji. Djelujući u svojevrsnoj radnoj diskreciji i posvećenosti svojim zadaćama Studio Kubus postao je tako jedno od najcijenjenih mjesta u Hrvatskoj gdje se dramsko, kazališno i glumačko stvaralaštvo i pedagogija potiču, razvijaju i istražuju mimo, ali ne i nasuprot, aktualnih poetičkih trendova i postojećih profesionalnih dramskih škola šireći tako prostor dramskih praksi i njihovih primjena u svakodnevnom životu. Takvim svojim učincima Studio Kubus s punim je pravom zaslužio Nagradu Hrvatskog centra za dramski odgoj.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE