Naslovnica > PREDSTAVE > Gospođica Julija (ši)

Gospođica Julija (ši)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Strindbergov klasik na scenu HNK Šibenik postavlja Franka Perković.
autorski tim funkcija
Johan August Strindbergautor teksta
Joško Bakulaoblikovatelj svjetla
Franka Perkovićredatelj
Marita Ćopokostimograf
Goran Ferčecdramaturg
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Franka KlarićKristina
Mladen KovačićJean
Nataša DangubićJulija

Drama Augusta Strindberga iz 1888. jedan je od najizvođenijih dramskih tekstova na svijetu, kako zbog svoje kvalitete i intrigantne tematike (sukoba između klasa, spolova te ljubavi i strasti) tako i zbog činjenice da je napisana za tek tri lica i smještena u jedan jedini prostor.

S druge pak strane, upravo je činjenica da se zbiva u neprekinutih 90 minuta ‘realnog vremena’ u jednom prostoru, te da autor osim formom, naturalizam u potpunosti zagovara i sadržajem, te sugeriranim načinom izvedbe, Gospođicu Juliju uvrstile u društvo stilističkih prijelomnih djela svjetske dramske književnosti.

Radnja se drame zbiva u Ivanjskoj noći 1894. u malom švedskom gradiću, točnije na aristokratskom imanju oca naslovne junaknje. Julija u kuhinji zatiče slugu Jeana, a uskoro im se pridružuje i njegova zaručnica, kuharica Kristin. Potonja će međutim uskoro zaspati, a Julija i Jean nastavit će flert neobazirući se na nju. U ranim jutarnjim satima, njih će dvoje završiti u Jeanovom krevetu, no jutro nakon te strastvene noći promijenit će sve. Dojučerašnja gospodarica Julija postat će podređena Jeanu, koji će je uvjeriti da vlastitom ocu ukrade novac i pobjegne s njim. No, otac se u odsudnom trenutku vraća i Jean pred njim opet postaje onaj stari, smjerni sluga. Juliji će pak u ruke dati svoju britvu, uvjeravajući je kako je za nju jedini izlaz iz te situacije – samoubojstvo…

Nakon niza domaćih produkcija ovog naslova koje smo proteklih sezona imali prilike vidjeti, a potom i onog gostujućeg na FSK, Gospođicu na svoj repertoar dovodi i HNK Šibenik. naslovnu ulogu povjerili su Nataši Dangubić, koja se u njoj okušala prije par godina u eksperimentalnoj produkciji Olivera Frljića i Anice Tomić, dok će je ovaj put režirati - Franka Perković.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE