Naslovnica > PREDSTAVE > Venera u krznu

Venera u krznu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon Broadwaya, a prije Polanskog – Venera u Splitu.
autorski tim funkcija
Ivan Mokrovićoblikovatelj videa
David Ivesautor teksta
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Ozren Bakotićscenograf
Robert Torreodabir glazbe
Belmondo Milišaprevoditelj
Nina Kleflinredatelj
Nina Kleflinscenograf
Marija Šarić Bankostimograf
izvođači uloge
Belmondo MilišaTomas Novaček
Lidija FlorijanVanda Joedan

David Ives, američki dramski pisac, obradio je i za kazalište prilagodio Sacher-Masochovu Veneru u krznu. Njegova je drama doživjela praizvedbu 2010. na daskama njujorškog Classic Stagea, a već iduće godine postavljena je i na Broadwayu.

Venera će se uskoro pojaviti i na filmu – i to francuskom, a u režiji Romana Polanskog (o čemu smo pisali ovdje).

Ova crna komedija donosi priču 'kazališta u kazalištu'. U kratkim crtama: redatelj postavlja Sacher-Masochovu 'Veneru u krznu', očajan je jer mu ni jedna glumica na audiciji nije bila to što traži, zakašnjela kandidatkinja dolazi, preklinje za ulogu, u igri zavisnosti i moći (muško-ženskih odnosa, odnosa redatelj-glumac, odnosa pisac-lik) omjer se mijenja – nakon početne dominantne pozicije onoga koji nudi posao, redatelj, do kraja priče, uklizava u prostor onoga koji preklinje, i obrnuto – podčinjena glumica postaje, božica Venera. U krznu.

...ili jezikom The Velvet Undergrounda:

Iz splitskog GKM-a o ovoj ''zanatski zahvalnoj drami'' kažu: '''Venera u krznu' neće odgovoriti na pitanja o ravnopravnosti spolova i omjeru snaga u ljubavnoj vezi - kojima se i sam Masoch bavio – dakako, uz veličanje boli i podložnosti – ali će gledateljima pružiti užitak u bravuroznoj glumi koja bi bila dovoljna i bez začinskih dodataka u vidu crnih čizama i livreja. Struktura drame je vješto osmišljena, bavi se neravnopravnim odnosima među spolovima, a muškarac je ženi neprijatelj čak i kad je liberalan, umjetnik, intelektualac i zagovara ravnopravnost među spolovima.

Na koncu nam ostaju samo pitanja: Tko koga pokorava? U ljubavi, u umjetnosti ili u životu? Je li jak onaj koji dominira ili onaj koji se svjesno podloži za sreću onog dugog? Je li bol koju nam donosi ljubav zapravo njen najljepši dio?''

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE