Search
Close this search box.

Falštofijada

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zlatko Vitez je kukavica i izjelica, Sir John Falstaff, odnosno u prigodnoj kajkavskoj verziji - Falštof.
autorski tim funkcija
William Shakespearetekst
Rajko Pavlićkoreograf
Elvira Ulipkostimograf
Ika Škomrljkostimograf
Vladimir Gerićprevoditelj
Zlatko Vitezredatelj
Miljenko Sekulićscenograf

Koloplet triju Shakespeareovih drama, posložen tako da mu je glavni lik Sir John Falstaff, i potom preveden na kajkavski (Vladimir Gerić), te preimenovan u Falštafa (!). Službene Histrionske stranice navode kako je Falštofijada nastala kombiniranjem ‘Henrika IV’, ‘Henrika V’ i ‘Henrika VI’, iako se Falstaff kao lik pojavljuje u dva dijela 'Henrika IV', te 'Veselim ženama Winsdorskim', dok se u 'Henriku V' samo objavljuje njegova smrt, no sam se nikad ne ukaže na sceni.

Bilo kako bilo, Sir John Falstaf, pratitelj je princa Hala, poslije kralja Henrika V, a najčešće ga se opisuje kao ne baš najhrabrijeg izjelicu i primarno komičan lik, no u uobičajenoj trik-maniri velikoga Barda - znatne dubine. Njegova smrt opisana u 3. sceni 2. čina Henrika V., odzvanja reminescencijama na onu Sokratovu.

U histrionskoj se pak verziji možete nadati ‘’povijesnoj (ali i posuvremenjenoj) kronici’, koja će ‘kroz razvojne mijene društva’ pratiti pučanina Falštafa -tragikomičnog histriona, što se odlično snalazi u ‘krčmi-teatru’, a u dodiru s politikom i političarima uvijek gubi...’

Sa Zlatkom Vitezom u naslovnoj i režijskoj ulozi, ovo je u jedno i prva predstava koju će Histrioni zaigrati u svom Histrionskom domu u Ilici 90.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE