Search
Close this search box.

Le eccentricità di un usignolo / Ekscentričnosti jednog slavuja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Talijanska drama riječkog HNK uprizorila je do sada na našem području neuprizorenu dramu Tennessee Williamsa.
autorski tim funkcija
Jurij Ferriniredatelj
Jurij Ferriniscenograf
Jurij Ferriniizbor glazbe
Jurij Ferrinioblikovatelj svjetla
Masolino D’Amicoprevoditelj
Anton T. Plešićasistent redatelja
Anton T. Plešićasistent scenografa
Sintia Lacmanšaptač
Lili Švrljugainspicijent
Tennessee Williamsautor teksta
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf
izvođači uloge
Alida DelcaroGospođa Winemiller, Almina majka
Bruno NacinovichPastor Winemiller, Almin otac
Elena BruminiAlma Winemiller
Elvia NacinovichGospođa Buchanan, Johnova majka
Giuseppe NicodemoRoger Doremus
Lucio SlamaTrgovački putnik
Miriam MonicaRosemary
Rosanna BuboliGospođa Basset
Toni PlešićVernon
Woody NeriJohn Buchanan, Jr.

Summer and Smoke (Ljeto i dim), napisana 1948., puno je poznatija verzija ove drame. Williams, kako je sam rekao, nezadovoljan ritmom rečenica i razvojem priče, izvornik je nakon dvadesetak godina -  preradio.

No, Ljeto i dim je do tada dobilo i svoju ekranizaciju (1961. s Geraldine Page u naslovnoj ulozi) i nekolicinu značajnih uprizorenja te je ovoj novoj verziji bilo teško preuzeti vodstvo. I, premda zadovoljniji novom verzijom, Williams je morao čekati još deset godina kako bi doživio njezin Broadwayski debi.

https://www.youtube.com/watch?v=KTAxl1Gx0Qk

Radnja je klasično williamsovska: malo mjesto, neshvaćeni talent, roditelji puni nerazumijevanja, propala ljubav, tragikomedija životnih situacija i pitki tekst – i u jednoj i u drugoj verziji.

U službenoj najavi riječkog HNK-a stoji: '''Bez obzira što likovi imaju isto ime i mjesto radnje je ostalo isto, smatram da je komad Ekscentričnosti jednog slavuja bitno drukčiji dramski tekst od Ljeta i dima i meni je draži. Manje je konvencionalan i melodramatski. Napisao sam ga u Rimu jednog ljeta i ponio sobom u London ujesen kad se u tom gradu trebalo postaviti Ljeto i dim. Stigao sam prekasno. Pokusi su već započeli s izvornom verzijom toga dramskog teksta. Ova bitno drukčija verzija nikad nije uprizorena na Broadwayu. Nadam se da objavljivanje u ovoj knjizi može dovesti do njegova uprizorenja i da to uprizorenje može potvrditi moje uvjerenje da je to bolji tekst od onog iz kojeg proizlazi.' (T. Williams)
Taj dramski tekst velikoga Tennesseea Williamsa bit će prvi put uprizoren na talijanskom jeziku, a predstavlja novost i za hrvatsku publiku. Talijanska drama ima čast prvi put surađivati s Jurijem Ferriniem, jednim od najzanimljivijih mladih talijanskih redatelja na europskoj kazališnoj sceni. To su neki od razloga za sadašnje postavljanje na scenu, a kao kulturni čin, za publiku je to razlog više da dođe u kazalište.''

U goste su, samo za tu prigodu, u Rijeku pozvali talijanskog redatelja Jurija Ferrinia, glumca i redatelja kazališne družine Progetto U.R.T. za koju kaže: ''Privatna smo družina i o svemu brinemo sami. Svi rade sve, što je prednost jer svi poznaju svaki segment funkcioniranja kazališnog mehanizma. Financiramo se uglavnom od ulaznica. Koliko sam uspio doznati, u Hrvatskoj se kazališta, naročito nacionalna, financiraju više nego u Italiji.'' – i eto nam je opet morao doći stranac i reći kako je nešto trulo u našoj maloj lokvi.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE