Login za korisnike

Ima li života na sceni? – vježbe iz oblikovanja Zemlje

‘Koje su posljedice kazališne fikcionalizacije stvarnosti poput globalne ekološke krize?’ pita svojom novom predstavom BADco.

***

Polazeći od navedenog pitanja novi projekt kolektiva BADco propituje dva povezana skupa problema: stvaranja minimalnih uvjeta za život i činjeničnosti u kazalištu.

Realizira kao serijalna, epizodna struktura, čiji segmenti će se mijenjati iz prigode u prigodu, od izvedbe do izvedbe, te razvijati kroz niz radionica s publikom i drugim stvaraocima,  svoj je začetak našla u ideji terraforminga, hipotetskog procesa ciljanog preoblikovanja atmosfere, temperature, površinske topografije ili ekologije nekog planeta ili svemirskog tijela kako bi ga se učinilo sličnim Zemlji te naseljivim zemaljskim organizmima.

Kako kažu autori:

"S jedne strane, cilj nam je reflektirati povišeni stupanj osjetljivosti za budućnost planeta Zemlje, a s druge, status stvarnosti u kazalištu. Dok se njegova socijalna i politička argumentacija sve više artikulira strašću za stvarnim, za dokumentarizmom i “stvarnim ljudima” na sceni, kazalište neizbježno fikcionalizira odnose među ljudima i stvarima, činjenicama i iluzijama. No paralelno tome kazalište jest uvijek svojevrsni zajednički čin, uvijek neka privremena zajednica koja ima svoje sociopoetičke posljedice."

Projekt je inspiriran radovima i mišlju Timothyja Mortona, Johna W. Campbella, Yone Friedmana, Vlade Marteka, Heraklita iz Efeza, Long Distance Hotel i drugih, a uključuje i film Posljednja VHS snimka sa Zemlje s komentarom Jacquesa Derride.

 


Odgovori