Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [5.10. – 11.10.]

Radio pregled tjedna [5.10. – 11.10.]

Ne propustite premijere radio-drama 'Izgubljeno odmah vratiti' Kazimira Klarića te 'Dedala i Ikara' Kristine Gavran, ali ni 'Izgledaš isto kao ona' Nine Horvat i 'Susret' Nine Mitrović.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 05. listopada

 

14,05-14,55; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

JONATHAN SWIFT: „GULIVEROVA PUTOVANJA 1“ – „GULIVER U LILIPUTU“

Dramatizacija: Ana Đokić-Pongrašić

Režija: Vedrana Vrhovnik

Radio-igra koju ćemo čuti prvi je dio serijala "Gulliverova putovanja" nastao po istoimenoj knjizi Jonathana Swifta, engleskog književnika iz osamnaestog stoljeća, romanopisca, satirika, pamfletista i pjesnika. Ovo čuveno i po mnogo čemu jedinstveno djelo predstavljamo mladim slušateljima s naglaskom na njegovoj fantastičnoj strani, ali i ne ublažavajući onu satiričku stranu radi koje je, uostalom, i nastalo. Riječ je zapravo o putovanjima brodskog liječnika Lemuela Gullivera po nepoznatim i dalekim krajevima, a u dubljem sloju satiri na cjelokupnu ljudsku narav, a posebno na vječite poroke sudova, stranaka, vlada i državnika. Ove nedjelje Gullivera ćemo ispratiti u čudesnu zemlju Liliput, a slijedeće u zemlju divova. Ovim serijalom između ostalog želimo napraviti posvetu cijeloj knjizi koja se posve neopravdano počela svoditi samo na njezino prvo poglavlje – Putovanje u Liliput. U preciznoj režiji Vedrane Vrhovnik glavne uloge dodijeljene su Sretenu Mokroviću, Pjeru Meničaninu, Hrvoju Zalaru i Borisu Miholjeviću.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

GUSTAV KRKLEC: „USPAVANKA, ZAGORSKI VINOGRAD, ZIMA U MARKUŠEVCU“ –

 

Iz zbirke „VEDRI I TMURNI DANI 3“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 06.listopada

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: «ŽABA»

Režija: Vedrana Vrhovnik

Na Badnjak, u brijačnici razgovaraju brijač i njegove mušterije ili tri prijatelja. Toni rješava psihotestove iz dnevnih novina, Grgu muči hipokampus, dio mozga za prostorno snalaženje, a Zeko nosi tragediju izgubljenog djeteta duboko u sebi dok ne pukne...

Autor, kroz naoko neobvezno druženje trojice prijatelja, minimalističkim dramskim sredstvima otkriva tragične životne sudbine troje malih ljudi...  Koje su to sudbine...? Poslušajte u izvrsnoj drami Dubravka Mihanovića, koja je nagrađena prvom nagradom Marin Držić za 2003. godinu i isto tako izvrsnoj i maštovitoj režiji Vedrane Vrhovnik. Glume Saša Anočić, Dragan Despot, Robert Ugrina i Borko Perić.

 

NEDJELJA, 07.listopada

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

KAZIMIR KLARIĆ: „IZGUBLJENO ODMAH VRATITI“ – premijera

Režija: Darko Tralić

Alarmantnom financijskom krizom  ugrožena svakodnevica postavlja pitanje treba li izgubljeni novčanik pun novca i vratiti ili, primjerice, nešto dobro pojesti. Dinamičan, uzbudljiv, duhovit odgovor na ovu aktualnu dilemu poslušajte u novoj radio-komediji Kazimira Klarića u kojoj glume: Goran Grgić, Jelena Miholjević, Zvonimir Zoričić, Sven Mađarević, Sanja Crljen, Mladen Vasary, Pero Juričić i Siniša Ružić .

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

NINA HORVAT : « IZGLEDAŠ ISTO KAO ONA »

Režija: MISLAV BREČIĆ

Radijski prvijenac mlade spisateljice Nine Horvat, kriminalistička je potraga za serijskim ubojicom čija ljubavna opsesija rezultita smrću djevojaka koje nalikuju onoj, za koju osjeća razornu tainted love i koju je prvu ubio, jer ga je, nakon kratkotrajnog strastvenog odnosa, napustila. U sjajnoj noir režiji Mislava Brečića nadahnuto glume Rakan Rushaidat, Boris Svrtan, Filip Križan, Judita Franković, Šiško Horvat-Majcan, Maja Katić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić i doajenka hrvatskoga glumišta Marija Kohn.

 

23,25-24.00; HR III

ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

IZ PRODUKCIJE DRAMSKOG PROGRAMA

 

PONEDJELJAK, 08. listopada 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 08. do petka, 12.10.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

DAMIR KARAKAŠ: „SJAJNO MJESTO ZA NESREĆU“  - 1. dio

Dramatizacija: Dubravko Torjanac

Režija: Jasna Mesarić

Damir Karakaš je poznati hrvatski prozaik mlađe generacije, a upravo se njegov zadnji roman „Sjajno mjesto za nesreću“, čija se radnja događa u Parizu, nedavno, u Rijeci, igrao i na kazališnim daskama. Riječ je o imigrantskom, često nevoljkom životu u stranoj sredini, u kojoj se glavni lik kao umjetnik svakodnevno bori za golo preživljavanje, svirajući pritom harmoniku, crtajući turističke karikature, spavajući u sličnom društvu u pretrpanim stančićima, ili čak pod pariškim mostovima… Grubo-empiristička i autobiografska proza ne traži eventualno jeftino suosjećanje s našim patnikom u stranom svakojako konkurentnom svijetu, takvih je „stanovnika“ uostalom mnogo u Parizu, nego vrlo živo i nesentimentalno slika raznolik i bogat život (kvazi)umjetnika i običnih sitnijih kriminalaca u jednoj od najvećih svjetskih metropola. U bogatom dijapazonu šarenih likova D. Karakaš našao je prostor i za empatiju, humor i povremenu duhovitost.

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VID BALOG. „BELA ŽENA“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET: VILI MATULA - premijera

Vilim Matula, ili jednostavnije i poznatije – Vili, jedan je od rijetkih glumaca koji su izrazito skloni kontinuiranim treninzima, stalnom istraživanju i radu na sebi. Kao što kopa po sebi, tako kopa i po drugima, pa tako i po društvu u kojem živimo, što ga čini ne samo glumcem već i angažiranim aktivistom i borcem za neki bolji svijet. Tijekom desetogodišnjeg angažmana u ZeKaeM-u u drugoj polovici osamdesetih i prvoj polovici devedesetih godina, koji se poklapa sa takozvanim zlatnim dobom toga kazališta, Matula ostvaruje impozantan slijed predstava, uloga i redatelja s kojima radi: Paolo Magelli i „Nacija“, Eduard Miler i kultna predstava „Magic & Loss“, Vito Taufer i „Odisej i sin ili Svijet i dom“ gdje igra Telemaha, Janusz Kica i „Knjiga o džungli“… Mnogo je surađivao i surađuje i s Brankom Brezovcem i s Damirom Bartolom Indošem. Obilježio je i osnivanje Teatra Exit, glumeći uz Natašu Lušetić u tada kultnoj „Dekadenciji“, a 1998. godine sva je raskoš njegova talenta i izvedbenog umijeća došla do izražaja u monodrami „Münchhausen“. „Matula je glumački samuraj, samostalan i tehnički savršen individualac koji se posljednjih godina uspješno okušao i u autorskim projektima. On je prvenstveno zapitani Čovjek, rasut između uspjeha i razočaranja, spreman svaki put ponovno istražiti i dati, iskoristiti sebe i ponovno se vratiti sebi, nuditi se na pladnju i povući u osamu“, piše u eseju Igor Ružić.

Razgovor vodio: Matko Botić

Urednica i autorica: Tajana Gašparović

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

NINA MITROVIĆ: «SUSRET»

Režija: Jasna Mesarić

 

UTORAK, 09. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VID BALOG: „HIŽNI NEDUHI“

Dramatizacija:  Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

ZVONIMIR BAJSIĆ, MAKSIM JURJEVIĆ: „IMAM BEBU KOJA GOVORI“

Znameniti dokumentarac tandema Bajsić – Jurjević o djeci s oštećenjima sluha i govora koju osobitom metodom profesora Guberine u centru SUVAG pokušavaju približiti prostoru komunikacije.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

KRISTINA GAVRAN: „DEDAL I IKAR“ - premijera

Režija: Stephanie Jamnicky

Tekst mlade dramaturginje Kristine Gavran radijska je inačica kazališne drame istog naslova. Situacija preuzeta iz mita (zatočeništvo na otoku Kreti) slobodno se reinterpretira u duo-drami baziranoj isključivo na temi roditeljstva. Odnos roditelja i djeteta tijekom dugog vremenskog razdoblja, te njihovo poimanje slobode, zatvara se izmjenom uloga – otac je onaj koji mašta o slobodi i propuštenom, a sin onaj koji se miri s realnošću. Redateljica Jamnicky uloge je dodijelila Frani Maškoviću i Žarku Potočnjaku.

 

SRIJEDA, 10. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„FRANJO MARČETIN“

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

IVO VOJNOVIĆ: „SUTON“

Režija: Ranka Mesarić

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VOLTAIRE: “CANDIDE ILI OPTIMIZAM”

Prijevod: Radoslav Šurbatović

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Dejan Šorak

Voltaireov junak Candide živi u 'najboljem od mogućih svjetova' i na imanju baruna čijoj se kćerki udvara i nema razloga drugačije vjerovati dok mu se kula od karata ne slomi: barun ga istjera, a nesreća dolaze jedna za drugom. Počinje njegovo fantastično putovanje koje je istovremeno strašno i komično. Susreće najrazličitije oblike zla koji vladaju u svijetu i pokušava razmišljati o njegovim korijenima. Pokušava odgovoriti na njega pragmatičkim optimizmom. Bitan je život i to da svatko obrađuje svoj vrt.

****

ETNOFANTASTIKA: „BOŽANSTVENI KOVAČI“

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN BAUER: “MAKSIMIRSKO POPODNE”

Režija: Jasna Mesarić

 

ČETVRTAK, 11. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„VUKOZLACI NA PELJEŠCU“ – usmene narodne priče Pelješca

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

KRISTINA GAVRAN: „DEDAL I IKAR“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio drama)

Tekst mlade dramaturginje Kristine Gavran radijska je inačica kazališne drame istog naslova. Situacija preuzeta iz mita (zatočeništvo na otoku Kreti) slobodno se reinterpretira u duo-drami baziranoj isključivo na temi roditeljstva. Odnos roditelja i djeteta tijekom dugog vremenskog razdoblja, te njihovo poimanje slobode, zatvara se izmjenom uloga – otac je onaj koji mašta o slobodi i propuštenom, a sin onaj koji se miri s realnošću. Redateljica Jamnicky uloge je dodijelila Frani Maškoviću i Žarku Potočnjaku.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

FELICIA ZELLER:   “MORE KASPARA HÄUSERA”

Prevoditeljica: Sabine Marić

Redateljica: Stephanie Jamnicky

Felicia Zeller jedna je od propulzivnih njemačkih dramatičarki mlađe generacije. Drama More Kaspara Hauzera berlinsku je premijeru imala u poznatom kazalištu Maxim Gorki 2009. godine. Tri socijalne radnice u uredu specijaliziranom za djecu i mlade preplavljene su gomilom spisa, poziva, nedovršenog posla i strašnih spoznaja o sudbinama nezbrinute djece. Upravo sektor socijalne službe za djecu i mlade jedan je od najkaotičnijih i medijski najpropitivanijih društvenih sektora u Njemačkoj. Specifičnost ove drame jest način pisanja u kojem likovi kao da nemaju vremena izgovoriti rečenice do njihovog punog značenja, pa se značenjska struktura jezika lomi isto kao što je slomljen svijet što ih okružuje. Brzina događanja melje sve pred sobom, pa tako i govor postaje govorom nedovršenih krhotina.

Glume: Srđana Šimunović, Biserka Ipša, Vanda Winter

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE