Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Čija je zapravo predstava ‘Magic Act Show’?

Čija je zapravo predstava ‘Magic Act Show’?

Zašto jedan privatni obrt mora platiti milijunsku štetu nastalu na izvedbi predstave jednog gradskog kazališta?
Share on facebook
Share on twitter

Gotovo da nema domaćeg medija koji nije prenio priču o tome kako Tarik Filipović, Rene Bitorajac i Tomislav Kašljević zbog požara na izvedbi predstave 'Magic Act Show' moraju platiti milijunsku odštetu.

Naime, u organizaciji obrta F.B.i...., u vlasništvu spomenutog trojca, predstava Magic Act Show gostovala je u Spomen-domu u Pazinu,  a tijekom izvedbe došlo je požara.

Zbog nastale štete, Pučko otvoreno učilište (POU) u Pazinu podiglo je tužbu, a ista je rezultirala presudom po kojoj su Filipović, Bitorajac i Kašljević  dužni 1,8 milijuna kuna za štetu, 1,7 milijuna kamata i 400.000 sudskih troškova, što uz još 300.000 kuna naknade Croatia osiguranju u konačnici iznosi 4,2  milijuna kuna.

No, dok se svi bave doista neuobičajeno velikim iznosom dosuđene odštete, mi smo se pozabavili i nekim drugim, ništa manje spornim aspektima ovog slučaja.

Zašto je POU Pazin uopće tužilo obrt F.B. i... kad je pravi vlasnik predstave Magic Act Show  - Gradsko kazalište Kerempuh u kojem je ista praizvedena 26. ožujka 2003.?

Odgovor na to pitanje u sudskom je postupku dao sam Tomislav Kašljević, navevši kako je obrti F.B.i... od POU Pazin 'samo' iznajmio dvoranu. Predstavom, odnosno prihodom od ulaznica raspolagao je dakle rečeni obrt, a ne gradsko kazalište u kojem je sredstvima poreznih obveznika predstava i postavljena!

Zašto je jedna javna ustanova u kulturi eksploataciju nesumnjivo komercijalne vlastite predstave prepustila privatnom obrtu jednog od svojih zaposlenika? I pod kojim uvjetima? Postoji li za to ugovor i, ako da - kakav?

Je li taj model 'privatno-javnog' pratnerstva uspješan i koristan, te ako jest, zašto javnost s njim nije upoznata?

Je li Kerempuh izvedbe nastale slijedom aranžmana sa obrtom F.B.i... zaveo i računao u svojim statistikama i izvješćima kojima osnivaču, Gradu Zagrebu, opravdava uloženi novac?

Nažalost, do zaključenja ovog teksta iz Kerempuha nismo uspjeli dobiti odgovore na sva navedena pitanja, pa nastavak priče sasvim sigurno - slijedi.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI