Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 5. Festival svjetskog kazališta

5. Festival svjetskog kazališta

Za sve ljubitelje suvremenih svjetskih kazališnih poslastica, od 10. do 25. rujna u Zagrebu se odvija Festival svjetskog kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Tek par tjedana nas dijeli od ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta, koji će već petu godinu zaredom zagrebačkoj publici pokušati ponuditi izbor najzanimljivijih suvremenih svjetskih kazališnih zbivanja. Tako je bilo i dosada, pa su se kroz program festivala provlačila svjetski poznata imena poput Petera Brooka, Jana Fabrea, Thomasa Ostermeiera, Eimuntasa Nekrošiusa, François-Michel Pesentija itd.

Ove godine, Festival svjetskog kazališta održavat će se od 10. do 25. rujna, predstave će biti izvođene u HNK-u, ZKM-u i Komediji, a selektori i umjetnički ravnatelji i dalje su Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč. Pa iako kompletan program festivala još nije službeno objavljen, mi ćemo vam ipak natuknuti ponešto o planiranim događanjima.

Prva kazališna poslastica koju ćete moći pogledati jest drama Arthura MilleraSmrt trgovačkog putnika u režiji slavnog belgijskog redatelja Luka Percevala, te u izvedbi ansambla kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Jedna od vrlo vjerojatno najpoznatijih američkih drama govori o propalom američkom snu, u kojem glavni lik Willy Loman, nakon 36 godina rada kao trgovački putnik, dobije otkaz, te jedina rješenja vidi u životnom osiguranju i samoubojstvu. No, ovo nije socijalna tragedija jednog čovjeka, već generacijska jer ona se nastavlja na njegove sinove koje također čeka možda ista promašena sudbina.

Iz susjedne Mađarske dolazi nam kazalište Krétakör sa svojim kolaborativnim projektom Blackland. Oni su skupljali sms poruke dužine 160 znakova preko službe za dnevne vijesti još od 2004. godine, te od tih vijesti odlučili napraviti tekst za apsurdnu predstavu kojoj su osnovica strukture glazbeni brojevi, a tema prikaz crnog i bezdušnog svijeta današnjice, te opijenost suvremene Mađarske ulaskom u EU. Ipak, 'Blackland' nije tragedija, već jedna prilično groteska i satirična predstava koju autori nazivaju dječjom predstavom zabranjenom mlađima od 18. Režiju potpisuje Árpád Schilling.

Od drugih susjeda, odnosno iz Slovenije, dolazi Sumrak bogova, predstava Slovenskog mladinskog gledališča u režiji ljubljanskog redatelja Diega de Breae. Tekst predstave se temelji na scenariju Nicola Badalucca i Enrica Mediolija za istoimeni film iz 1969. godine u režiji slavnog Luchina Viscontija. Priča počinje veljačke noći 1933. kada je izgorio Reichstag i kad su nacisti zauzeli vodeća mjesta u državnoj upravi, a završava za vrijeme Noći dugih noževa u lipnju 1934. i sukobima unutar nacističkog društva.

To dijete, predstava u režiji Joëla Pommerata, naručena je od francuske organizacije Caisse d’Allocations Familiales, grane francuskog Ministarstva socijalne skrbi, te Centre Dramatique National. Ono s čim je Pommerat započeo ovaj projekt bili su sastanci glumaca, socijalnih radnika i roditelja, a rezultat je bio hrpa osobnih priča na temu roditelj – dijete. Složivši sve to u jednu priču, nastalo je 'To dijete', predstava o roditeljima, djeci i njihovim konfrontacijama.

Ponovni gost Festivala svjetskog kazališta biti će Pjotr Fomenko koji je već na njegovom drugom izdanju 2004. godine gostovao s svojom Kazališnom radionicom Pjotra Fomenka i predstavom 'Rat i Mir' L. N. Tolstoja. Ove godine dolazi s Čehovljevom dramom Tri sestre, svima poznatoj priči o mladim djevojkama koje žele otići u Moskvu, odnosno u bolji život, a u predstavi igraju tri poznate ruske glumice Polina Kutepova, Ksenija Kutepova i Galina Tyunina.

Moguće su još neke izmjene u programu, zato ostanite s nama online, ali ako vas već sada muči koje večeri trebate rezervirati za koju predstavu, evo i preliminarnog rasporeda!

10. i 11.09. HNK

SCHAÜBUHNE AM LEHNINER PLATZ, Njemačka

SMRT TRGOVAČKOG PUTNIKA

Redatelj: Luk Perceval

15. i 16.09. ZKM

KRÉTAKÖR COMPANY, Mađarska

BLACKLAND

Redatelj: Arpád Schiling

17.09. ZKM

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE, Slovenija

SUMRAK BOGOVA

Redatelj: Diego de Brea

19. i 20. ZKM

ANNA MELE, Turkmenistan

KRALJ LEAR

Redatelj: Ovliakuli Kođakulijev

23. i 24.09. Komedija

CIE LOUIS BROUILLARD, Francuska

TO DIJETE

Redatelj: Joël Pommerat

24. i 25.09. ZKM

KAZALIŠTE RADIONICA PJOTRA FOMENKA, Rusija

TRI SESTRE

Redatelj: Pjotr Fomenko

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI