Naslovnica > PREDSTAVE > Čudnovate zgode šegrta Hlapića (GKL Split)

Čudnovate zgode šegrta Hlapića (GKL Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Stotinu godina nakon što je prvi put objavljena knjiga njegovih avantura, najpoznatiji hrvatski šegrt stiže na daske GKL Split.
autorski tim funkcija
Vojko Vrućinaskladatelj
Gyula Cserepeskoreograf
Olja Savičević Ivančevićautor dramatizacije
Olja Savičević Ivančevićautor songova
Siniša Ilićscenograf
Siniša Ilićoblikovatelj lutaka
Ivana Brlić Mažuranićautor teksta
Robert Waltlredatelj
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljandramaturg

Šest dana i jedna noć putovanja šegrta Hlapića predstavljaju najznačajnije putovanje u povijesti hrvatske književnosti za djecu i mladež.

Veseo kao ptica, mudar kao knjiga i dobar kao sunce, maleni i hrabri šegrt postao je ljubimcem dječje publike od dana prvoga objavljivanja toga kratkog romana 1913. u izdanju Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora. Hlapićev bijeg od majstora Mrkonje, susret sa Crnim čovjekom, s djevojčicom Gitom, doživljaji na selu, na sajmu i cirkusu, te sretan svršetak velike pustolovine, postali su duhovnom svojinom mnogih naraštaja.

Evo kako je drugi jedan velikan hrvatske književnosti, Antun Gustav Matoš, pisao o Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića:

Pročitavši tu prekrasnu knjižicu, bijah iznenađen kao pri otkriću malog remek-djela … Ovo djelo gđe Brlić Mažuranić spada među one vrlo rijetke pripovijetke, što su doduše pisane za djecu, ali ih ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već i odrasli. Najbolje knjige čovječanstva tako su pisane: Homer, Don Quijote, Robinson Crusoe, Guliverova putovanja … Sav čar njezinoga pričanja dolazi otud, što ona savršenim stilom priča i opaža samo ono, što u ovakovim prilikama može osjetiti i doživjeti jedino naivni mali čizmarski šegrt. Tek tu i tamo skida masku u humorističkim opaskama, inače sasvim slučajnim, sasvim u stilu naivne cjeline, pa taj humor, fin, blag i do milosrđa nježan, opaža tek odrastao čitalac, a iz knjižice kao rijetki i ženski miris opaja ta fina ironija kao iz kakve rafinirane, jednostavne priče A. Francea.

U splitskom Gradskom kazalištu lutaka odlučili su obilježiti stotu obljetnicu objavljivanja Halpića - predstavom, a dramatizaciju su povjerili spisateljici, pjesnikinji i prozaistici Olji Savičević Ivančević. Predstavu likovno oblikuje  Siniša Ilić, glazbu sklada hip-hoperskig trojac Dječaci, a režiju potpisuje Robert Waltl.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter