Naslovnica > VIJESTI > INFO > Izvoz: Croatie, la voici

Izvoz: Croatie, la voici

Od 12. rujna do konca prosinca hrvatska će se kultura, ali i znanost, gastronimija i sport predstaviti Francuskoj sa 60 manifestacija na 45 lokacija u Parizu i regiji. Programe su birali domaći i francuski selektori, a evo što su odabrali iz svijeta izvedbenih umjetnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Croatie, la voici najambiciozniji je projekt predstavljanja Hrvatske u u svijetu, ili kako je na njegovu predstavljanju izjavila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić:

'Festival Hrvatske u Francuskoj događa se upravo u vrijeme ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i nadamo se da će pokazati ono što Hrvatska kao suverena republika ima i jest'.

Prvi od izvedbenih projekta koje će francuskoj publici predstaviti Hrvatsku bit će Ciklus performansa, ali i predavanja i projekcija što ih od 24. rujna do 21. prosinca na raznim lokacijama kurira Mehdi Brit, a u kojem će sudjelovati ili biti predstavljeni: Vlasta Delimar, Zvonimir Dobrović, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac, Željko Kipke, Igor Grubić, Božena Končić Badurina, Zlatko Kopljar, Sanja Iveković, Siniša Labrović, Marko Marković, Dalibor Martinis, Zdravko Mustać, Sunčica Ostoić & Kontejner, Sandra Sterle, Slaven Tolj, Leila Topić, Goran Trbuljak i Grupa šestorice.

 

Od 26. do 29. rujna na sceni Ménagerie de Verre igra predstava Forecasting , autorskog dvojca Barbara Matijević Giuseppe Chico.

 

17. listopada na sceni Théâtre aux Mains Nues premijerno će pak biti izvedena predstava Vané prema istoimenom tekstu Radovana Ivšića. Predstava nastaje u koprodukciji Théâtre du Hangar, Centre d’art et de recherche, Cie Jacques Bioulès i Collapse, a ansambl sastavljen od francuskih i hrvatskih umjetnika režira - Clément Peretjatko.

Od 24. do 26. listopada na sceni Studio-Théâtre pariške Comédie Française održat će se serija scenskih čitanja hrvatskih dramatičara. Na programu su Držićev Dundo Maroje u prijevodu Sretena Marića i adaptaciji Marka Foteza (24.10.) ; Krežini Gospoda Glembajevi u prijevodu Nicolasa Raljevića (25.10.); te Europa autorice Ivane Sajko u prijevodu Mireille Robin (26.10).

Na cijenjenom plesnom festivalu Les Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis što se od 9. do 11. studenog odvija na sceni Théâtre du Colombier, Hrvatska će se predstaviti projektima Sad Sam /Almost 6/ autora i izvođača Matije Ferlina, te Love will tear us apart autorskog dvojca Saša Božić & Petra Hrašćanec, a

27. i 28. studenog na sceni Théâtre de Gennevilliers igra pak Car neuspjeha u režiji Jana Fabrea, a u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

I na koncu - druga predstava iste kuće, S druge strane autora Nataše Rajković i Bobe Jelčića od 13. do 20. prosinca igra  u Théâtre national de La Colline.

 

Za kraj, teško je ne spomenuti činjenicu da bi  - ako je već namijenjen promociji Hrvatske i hrvatskih umjetnika u Francuskoj - službeni web projekta mogao imena istih navoditi bez silnog niza grešaka, zbog kojih je Marko Fotez pretvoren u Marka Poteza i sl.

Pogledati ga možete i sami ovdje.

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI