Naslovnica > PREDSTAVE > Iznajmljuje se

Iznajmljuje se

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na svom trećem zagrebačkom gostovanju, belgijski kolektiv predstavlja se projektom iz 2011. godine.
autorski tim funkcija
Amber Vandenhoeckscenograf
Ralf Nonnoblikovatelj svjetla
Raphaëlle Latinioblikovatelj zvuka
Yannick Willoxoblikovatelj zvuka
Leo De Beulkoreograf
Simon Versnelkoreograf
Herman Sorgeloosautor fotografija
Gabriela Carrizoredatelj
Gabriela Carrizoautor koncepta
Diane Fourdrignierkostimograf
Hyo Jung Jangkostimograf
Diane Fourdrignierasistent redatelja
Peeping Tomscenograf
Franck Chartierautor koncepta
Franck Chartierredatelj
Frederik Liekensscenograf
Juan Carlos Tolosaoblikovatelj zvuka
Seol Jin Kimkoreograf
Hun-Mok Jungkoreograf
Eurudike De Beuloblikovatelj zvuka
Jos Bakerkoreograf
Eurudike De Beulkoreograf
Marie Gyselbrechtkoreograf

Belgijska skupina Peeping Tom, pod vodstvom Gabriele Carrizo i Francka Chartiera, bivših plesača Alaina Platela, u samo 12 godina postojanja nametnula se kao obavezni sastojak festivala diljem Europe, a iznimka nisu ni oni domaći. Na programu 23. Tjedna suvremenog plesa, ti su 'voajeri' gostovali s Vrtom, prvim dijelom svoje čuvene trilogije – Vrt, Salon i Podrum, koja je doživjela golem uspjeh s preko 350 nastupa širom svijeta, osvojivši nekoliko značajnih nagrada među kojima ‘Nagradu za najbolju plesnu predstavu 2005’ u Francuskoj, ‘Young Directors Award 2007’ na festivalu u Salzburgu 2007.

U Hrvatskoj su opet gostovali  2010. godine i to na Festivalu svjetskog kazališta  s predstavom Ulica Vandenbranden 32, a na istoj manifestaciji ukazat će se i ove godine i to s najnovijim im projektom, predstavom A Louer ili - Iznajmljuje se.

Za razliku od već spomenute trilogije koja se koncentrirala na intimu i unutrašnjost, te Ulice Vandenbranden 32 koja se bavila  izvanjskim, A Louer je, kažu Peeping Tom, putovanje kroz - misli, nastalo kao posljedica onog trenutka dosade u kojem vam misli "naglo pobjegnu u paralelni svijet".

"Svijet sastavljen od uspomena, budućih namjera, strahova, snova ili noćnih mora, a koji realnost neprekidno - kvari. To je hod rubom litice, balansiranje plesača na žici  - ta tanka crvena nit, negdje između osjećaja posjedovanja i gubitka, osjećaja ravnoteže u trenutku prije pada u bezdan. Sve je efemerno jer vam sve može biti oduzeto... i sve se izajmljuje"

"Mjesto je i ovaj put, dramaturška sila koja potiče stvaranje. Ovdje je to labirint koji zarobljava likove u zbrci njihovih misli. Mi tako postajemo promatrači dviju paralelnih stvarnosti preokrenutih sjećanjima, halucinacijama i noćnim morama. Predstava „Iznajmljuje se“ podiže veo  stvaranja. Pozornica je mjesto koje ne pripada nama,  ona nam je povremeno prepuštena, no svaki je put po volji možemo preobraziti. To se mjesto neprestano iznova rađa u stvaranju.“ 

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter