Sezona 2012/2013: Žar-ptica

Prenosimo vam najave premijernih naslova u sezoni 2012/2013. onako kako ih je oglasilo kazalište Žar-ptica.

***

1.Sanja Pilić: MRVICE IZ DNEVNOG BORAVKA

redateljica: Franka Perković

premijera 25. rujna 2012.

Riječ je o duhovito napisanu romanu koji dotiče različite probleme s kojima se susreću desetogodišnjaci, njihovi prijatelji i roditelji.Središte romana čini priča o zagrebačkoj obitelji o kojoj pripovijeda njezin najmlađi član, desetogodišnji dječak Janko. Obitelj je otkvačena: otac Džozef nezaposleni je diplomirani filozof koji kod kuće izrađuje nakit, ima rep i naušnice; majka Jaca s neobičnom frizurom crtačica je u Zagreb-filmu, a starija sestra Marina neprestano brine o svom izgledu, frizuri i noktima. Janko stasa i potvrđuje se vlastitim radom, surađuje u Modroj lasti te konstruira robota koji dječaku donosi priznanje, a ujedno je i rasplet djela.

“Mrvice iz dnevnog boravka” nagrađene su nagradom “Ivana Brlić Mažuranić” Riječ je o duhovito napisanu romanu koji dotiče različite probleme s kojima se susreću desetogodišnjaci, njihovi prijatelji i roditelji.

Predstava je namijenjena za djecu od 7 – 12 god

 

2. Joseph Jacobs: JANKO I ČAROBNI GRAH

redateljica:  Helena Petković

premijera 5. studenog 2012.

U originalu “Jack and the beanstalk” engleska je narodna bajka za koju se vjeruje da potječe još iz srednjeg vijeka te da su je u Englesku usmenom  predajom donijeli Vikinzi.

Ova zanimljiva i začudna bajka, koju je 1980. obradio Joseph Jacobs i objavio je u knjizi “English Fairy Tales“, nekoliko je puta bila adaptirana za film.

Nekoć davno dječak po imenu Janko živio je sa svojom majkom na malom imanju. Bili su tako siromašni da često nisu imali dovoljno hrane.

Jednoga dana Jankova majka odluči prodati njihovu staru kravu da bi tako priskrbili novac za hranu. Naredi Janku da kravu odvede na sajam i dobro je proda. Janko je bio vrlo potišten. Volio je kravu i nije ju želio prodati. Ipak učini kako mu reče majka i odvede kravu na sajam. Cijeli ju je dan pokušavao prodati, no nitko je nije želio kupiti. Napokon odustane i uputi se kući. Na putu kući priđe mu starac. U zamjenu za kravu Janku ponudi grah za kojeg je tvrdio da je čaroban.

Janko prihvati ponudu i sav sretan ode kući.

Majka je bila vrlo ljuta na Janka. Uzela je grah i bacila ga kroz prozor.

Sljedećeg jutra Janka je iznenadila golema stabljika graha pod prozorom. Izrasla je na mjestu gdje je majka sinoć bacila čarobni grah.

Janko se počne penjati uz čarobnu stabljiku. Verao se sve dok nije došao do vrha. Nađe se u čudesnoj zemlji iznad duge i oblaka. Tada ugleda stazu koja je vodila do velikog dvorca.. ....

predstava za djecu 4-10 godina

 

3. Ivica Boban: JA I MOJI OSJEĆAJI

redateljica Ivica Boban

premijera: ožujak 2013.

Osjećaji su izrazito važan dio našeg života i jedan od bitnih medija komunikacije s okolinom.  Kad dijete doživi neke osjećaje, pozitivne ili negativne, najvažnije je da ih može osvijestiti i slobodno izraziti. A o tome se još uvijek vrlo malo uči i zna. Iako su djeca po prirodi vrlo otvorena prema svojim intrapsihičkim sadržajima, u današnjem stresnom vremenu ona su sve češće sklona potiskivanju misli i osjećaja. Sve više djece svjesno ili nesvjesno ne dopušta osjećajima da izađu na površinu, ne izražava ih, pa čak i ne prepoznaje. I umjesto da se snažna energija osjećaja izrazi i transformira u pozitivnu pokretačku snagu, ona implodira, usmjerava se i zaključava u svoju unutrašnjost. Budući da je to za dijete izuzetno naporno i iscrpljujuće, takvo ponašanje i inhibicija počinje narušavati obrambene sustave organizma i izlaže dijete riziku tjelesnih i psihičkih oboljenja.

Kroz ritam, pokret, ples i vješte glumačke transformacije u interaktivnom odnosu sa djecom u gledalištu putem pitalica i odgovora, zagonetki, poezije i malih jednostavnih priča ona ispituje na primjer: kako izgleda strah u nama i oko nas, koje je on boje i ritma, kako se ponašamo i mislimo kada se bojimo, zašto i čega se bojimo...zašto i na koga se ljutimo, tko ili što nas je ražalostilo... Koje su kvalitete i intenziteta naše emocije, kojeg okusa i mirisa, kako izgledaju i kako one plešu i sviraju u nama i oko nas, kojim se riječima koriste, kako se ponašaju, na što nas tjeraju,  što je s mojim tijelom, disanjem i mislima kada sam sretan ili kada sam tužan. Moj strah i ja, moj strah i drugi -  ja ti, on, ona i mi svi – u strahu ili radosti, u tuzi ili veselju. Kako svoje osjećaje možemo utjeloviti, odigrati i podijeliti s drugima. Što sve možemo biti i u što se možemo pretvoriti pod utjecajem emocija. Glumci na sceni ostvarit će i igrati niz različitih identiteta i karaktera utemeljenih na osnovim emocijama, a svojom vještinom manipulirat će tvari, materijale (tkanine, papir) i stvari  svakodnevne upotrebe (dijelovi namještaja, rekvizite, plahte, jastuke, odjeću, cipele... i posebno odbačenu ambalažu – kutije, boce, vrećice) te ih kreativnom igrom reciklirati i transformirati u druga značenja i svijet mašte.

Ova predstava - autorski  projekt Ivice Boban namijenjen je djeci od 5-8 godina

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.