Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [31.8. – 6.9.]

Radio pregled tjedna [31.8. – 6.9.]

Iz radijskog progrma izdavajamo: razgovor sa Snježanom Banović, portreti Miljenka Sekulića i Ivice Plovanića, dokumentarna radio-drama 'A sutra boli glava...', te premijere '19.5 kilobajta' i 'Serene'
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 31.kolovoza

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

MILAN BEGOVIĆ: „VENUS VICTRIX“

Režija. Vedrana Vrhovnik

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-scena)

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET SCENOGRAFA MILJENKA SEKULIĆA SARME

 

SUBOTA, 01.rujna

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI  RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR SA SNJEŽANOM BANOVIĆ

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ: „KRONIKA NESTAJANJA“ – 1. DIO

Režija: Mislav Brečić

Petra Zrinskog i Krste Frankopana nastavak je, u smislu povijesnog slijeda, Stojsavljevićeve drame  „Nikola VII“. I „Kroniku nestajanja“ kao i „Nikolu“ karakterizira jaki političko trilerski napon, majstorsko psihološko nijansiranje obiteljskih i političkih odnosa među suparnicima ili političkim partnerima, odlično i uvjerljivo portretiranje karaktera.

Radijska adaptacija pokušava sve vrline Stojsavljevićeva predloška ispratiti, ali i prilagoditi retoričnost drame bržoj montaži u kojoj se zvuk nameće kao važan nositelj značenja. Redatelj Mislav Brečić okupio je vrsnu ekipu glumaca. U glavnim ulogama Darko MIlas kao Petar Zrinski i Anja Šovagović Despot kao Katarina Zrinska. Uz njih nastupaju: Sven Medvešek, Bojan Navojec, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Livio Badurina, Rakan Rushaidat, Petar Cvirn, Maja Katić, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić i ostali.

 

NEDJELJA, 02.rujna 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN BAUER: „CRVENKAPICA“

Režija: Dražen Ferenčina

Bračni život nije uvijek bajka premda se u njegovu domenu nerijetko nalaze različiti tipovi kamuflirani u vučju, ali i u janjeću kožu. Komedija Ivana Bauera “Crvenkapica” na zanimljiv način govori o razumijevanju, vjernosti i navikama sredovječnoga bračnog para.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

NINA MITROVIĆ: “KOLBABA I BRZOJAVKO” –

Režija: Petar Vujačić

Među najljepše bajke svijeta sigurno spada «Poštarska bajka» Karela Čapeka koja jednog neobičnog patuljka i njegovu prijateljicu poštaricu stavlja u službu šaljive ljubavne priče u kojoj se cijeli nesporazum dogodio radi nenapisane adrese na omotnici pisma. Dramatizaciju bajke napisala je mlada dramska spisateljica Nina Mitrović koja ju je priredila za teatar, a mi je opet radio-prilagodbom prenosimo u radijski medij. Dakle, ova verzija «Poštarske bajke» obiluje duhovitim dijalozima, novim licima koja poštarica i patuljak susreću na svojem putu potrage i pojačanim romantičnim happy endom. Šarmantnom režijom Petra Vujačića emisija se obraća širokom krugu slušateljstva. U glavnim ulogama Jasna Bilušić i Franjo Dijak.

 

PONEDJELJAK, 03.rujna

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 20. do petka, 24.08.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

JOSIP MLAKIĆ: „LJUDI KOJI SU SADILI DRVEĆE“  - 1. dio

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Dejan Šorak

Roman poznatog hrvatskog pisca mlađe generacije J. Mlakića ratne tematike. Grupa bivših ratnika u postratnom razdoblju, u malom bosansko-hercegovačkom gradiću u lokalnom kafiću „Magnum“ liječi vlastite traume, prisjeća se nedavnih presudnih događaja, prijateljuje i pokušava se adaptirati na složeno doba mira. Nekada su, kako kaže jedan protagonist, oni sadili drveće, a sada promatraju druge.

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Dejan Šorak

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

LUKO PALJETAK: “DVA NEMIRNA DANA U GRADU NA JEZERU”

Režija: Josip Meštrović

Jedna od najuspjelijih radio-drama velikog suvremenog hrvatskog pisca Luka Paljetka, premijerno izvedena godine 1980.

 

UTORAK, 04. rujna 2012.

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI  RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR SA SNJEŽANOM BANOVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

PAVLICA BAJSIĆ: „A SUTRA BOLI GLAVA…“

 

22,40-23,25; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

EDGAR WALLACE: „GRIMIZNI KRUG“ – 1. DIO

Prijevod i dramatizacija: Igor Suljagić

Režija: Mislav Brečić

U Engleskoj se pojavio zločinac prozvan Grimiznim Krugom koji je osnovao savršenu organizaciju, okupivši mnogobrojne suradnike koji se međusobno nikad nisu upoznali. Njegova najdraža metoda sastoji se u otkrivanju osobe kojoj je žurno potreban novac ili koja je potajice prekršila zakon i živi u strahu da će njezin zločin biti otkriven. Kad bi istražio kako se neki uglednik ili prijestupnik nalazi na samom rubu propasti i da je prema tome kucnuo najpovoljniji trenutak da ga pridobije za sebe, on bi ga pozvao na tajnoviti razgovor u automobilu. Zatim slijede ubojstva…

Prvi dio dramatizacije romana “Grimizni krug” Edgara Wallacea poslušajte u redovitom terminu emisije Napetica iliti krimić, u utorak u 22 sata i 40 minuta..

 

SRIJEDA, 05. rujna

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET GLUMCA IVICE PLOVANIĆA

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

ZORAN PILIĆ-DARIO RUKAVINA: «19,5 kilobajta» - premijera

Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić

Režija: Ranka Meštrović

Fantastična pripovijest „19,5 kb“ poigrava se odnosom pisca i njegova teksta ironijski parodirajući opća mjesta pop kulture. Maresca je jedan od junaka  piščeve nedovršene pripovijesti. Zaboravljen i nedovršen Maresca se pretvara u svojevrsnog odmetnika, napušta matičnu pripovijest i poput virusa počinje šetati računalom ulezeći i samovoljno mijenjajući tekstove koje pronalazi u njemu. Pisac, zgrožen nad izmjenama u tekstovima, uz pomoć urednika spas pronalazi u detekstivu za prozu te sva trojica kreću u lov za Marescom.

Metatekstualna parodija kao osnova prozne strukture kroz dramatizaciju Nives Madunić Barišić i režiju Ranke Mesarić u radiofonskoj obradi postaje  zvučni triler u kom glazba, gluma i zvuk  citatnost osnovnoga teksta pretvaraju u dinamičnu i napetu radijsku emisiju.

U glavnim ulogama pojavljuju se Marko Torjanac, Asim Ugljen, Pero Juričić i Ana Maras.

****

ETNOFANTASTIKA: „SERENE“ - premijera

 

ČETVRTAK, 06. rujna

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

I.S.TURGENJEV: “PROLJETNE VODE”

Prijevod: Iso Velikanović

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

Duga pripovijetka velikog klasika „Proljetne vode“ jedan je od bisera svjetske literature jer kao tkanje objedinjuje u sebi elemente melodrame, ironijskih komentara na društveni kontekst, pronicljivu psihološku karakterizaciju i životnu metaforu.

Radijska adaptacija je, naravno, sve to morala „sažeti“ i utoliko nije mogla imati bogatstvo predloška, ali iz toga je isplivao izazov za redateljicu Stephanie Jamnicky i glumce. U glavnim ulogama Vlasta Knezović, Vanda Winter, Duško Modrinić i Mirna Medaković.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI