Search
Close this search box.

Gospodsko dijete

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Je li lijenost odraz gospodskog podrijetla? Na to i još po koje pitanje odgovara komedija Kalmana Mesarića u režiji Dražena Ferenčine...
autorski tim funkcija
Kalman Mesarićautor teksta
Elvira Ulipkostimograf
Ika Škomrljkostimograf
Zlatko Vitezscenograf
Zlatko Vitezskladatelj
Dražen Ferenčinaredatelj
izvođači uloge
Adam Končićdr. Albin pl. Majur
Aleksandar BogdanovićAca Bogdanović
Biserka IpšaJaga Trpotec
Hrvoje KlobučarMiško Habulin
Kristijan Jaić Jožek
Nela KocsisIrma pl. Majur
Ronald ŽlaburMiško Habulin
Tara RosandićMarica Trpotec
Zvonimir ZoričićŠimun Trpotec

Komedija Kalmana Mesarića  praizvedena 2. travnja 1936. u Malom kazalištu tj. na drugoj sveni zagrebačkog HNK, problematizira odnos Zagreba i obližnjih Šestina, ondašnjeg selčesto joj se tepa kao jednoj od ponajboljih domaćih komedija napisanih u međuraću.

U siromašnoj seoskoj obitelj Trpotec, djed Šimun i baka Jagu brinu se za dvoje mladih - Maricu i njezinog vječnp gladnog i lijenog bratića Jožeka, kojeg zbog takva ponašanja prate glasine da je zapravo 'gospodsko sijete', a ne Trpotec. Marica bi se uskoro trebala udati za dobroćudnog Miškom, a u namjeri da joj osigura miraz, bak Jaga joj priznaje kako je Jožekovu majku doista obljubio pohotni vojnički časnik koji je danas zagrebački plemić, a ne zna da ima sina. Jaga odluči podmetnuti Maricu na njegovo mjesto, uvjerenija da će lakše dobiti novac za Maricu nego za lijenog Jožeka. Dr. Albin pl. Majur i njegova supruga Irma objeručke prihvate djevojku, zahtijevajući  - na Maričino silno razočaranje - da ostane s njima. -na koncu Trpoteci ipak priznaju prevaru i Majurima dovode Jožeka, no ovi ga odbijaju prihvatiti. Marica odlazi svome budućem mužu, a Jožek se sakrije u kući Majurovih koji će morati smisliti kako sakriti sramotu i što bolje javnosti prikazati novonastalu situaciju.

Gospodsko dijete posljednji je put u Hrvatskoj igrano 2000. godine u produkciji zagrebačke Komedije, a za ulogu Marice u toj predstavu Nagradu hrvatskog glumišta dobila je Jasna Palić.

Najnoviju produkciju kao jedinu premijeru svog ljetnog program na Opatovini, producira Glumačka družina Histrion, a režiju potpisuje njihov stalni suradnik - Dražen Ferenčina.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE