Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [17.8. – 23.8.]

Radio pregled tjedna [17.8. – 23.8.]

Saznajte tko su i što rade Davor Rocco, Mladen Tarbuk i Ecija Ojdanić; što se zbiva u Paljetkovu tramvaju i zašto Nikici Klobučaru režu plaću za 10%...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 17.kolovoza

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GEORGINA KAYSER SOBJESKA: “SVAKO DJELO DOĐE NA VIDJELO” – 2.DIO

Režija: Biserka Vučković

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-scena)

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

SKLADATELJ DAVOR ROCCO

Davor Rocco počinje se baviti glazbom tijekom 60-tih godina kada osnuje nekoliko bandova, svira i sklada. Već tada pokazuje sklonost ka miješanju žanrova. Ranih 70-tih nastupa kao glazbenik u predstavama na Dubrovačkim ljetnim igrama i u ZeKaeM-u, no ubrzo počinje i skladati za kazalište. U 80-tima je jedan od najzaposlenijih skladatelja na području bivše Jugoslavije. Surađuje s redateljima poput Menzela, Para, Violića, Pipana, Taufera, Međimorca, Dolenčića, Georgievskog, Boureka… no najplodnije je surađivao s Dušanom Jovanovićem i Ljubišom Ristićem. Do danas je skladao glazbu za više stotina kazališnih predstava. Autor je i glazbe za stotinjak radiodrama, dokumentarnih i animiranih filmova, te za pet dugometražnih igranih filmova. Od 1977. godine je zaposlen kao glazbeni urednik u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Tijekom 80-tih godina intenzivno surađuje s redateljem Mladenom Rutićem s kojim istražuje inovativne radiofonske mogućnosti unutar dokumentarne radiodrame. U ranim 90-tima osniva komorni ansambl Patchwork, koji izvodi njegovu glazbu. U vlastitome studiju Rocco&partner bavi se glazbenom produkcijom i izdavaštvom. Među brojnim nagradama koje je primio za svoj rad, ističu se dva Porina, tri Zlatne arene i tri Marula.

 

SUBOTA, 18.kolovoza

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

RAZGOVOR S MLADENOM TARBUKOM

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

SANJA LOVRENČIĆ: „GLAVNI LIK TE KNJIGE ZOVE SE GILLIATT“

Režija: Katja Šimunić

 

NEDJELJA, 19.kolovoza

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

LUKO PALJETAK: „U TRAMVAJU“ – 1.DIO

Režija: Jasna Mesarić

Tramvaj naš svagdašnji tema je mnogih razgovora, trauma, frustracija, problema, viceva… Različiti karakteri, različiti poticaji, različite sudbine i različiti ciljevi stavljeni u tramvaj kao u mađioničarev šešir iskaču iz njega i stvaraju skice za tipične svakodnevne situacije kojima nazočujemo svakoga dana. Dva umirovljenika u pokušaju da održe dignitet vožnje javnim prijevozom nailaze na brojne probleme koji će ih naposlijetku odvesti i u policijsku postaju.

Komedija Luke Paljetka na diskretan, ali ipak  komičan način oslikava našu svakodnevicu, nas same i naše sugrađane.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: “ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA” – II dio

Dramatizacija: Ljubo Pauzin

Režija: Biserka Vučković

U nastavku – peti, šesti i sedmi dan putovanja hrabrog, malog šegrta. (Prvi dio prepričan, na početku emisije, glasom dramatizatora Ljube Pauzina). Priča u ovom dijelu postaje trilerski napeta. Hlapić i Gita slučajno saznaju za plan crnog čovjeka. Hlapić odlučuje o tome obavijestiti dječaka Marka i njegovu mamu. Gita se ne želi odvojiti od Hlapića. U mrklini noći djeca kreću u svoj hrabri pothvat.

Scene drugog dijela “Zgoda” su filmski realistične, a “nose” ih mali glumci, djeca Stjepan Martinović-Mikić i Maja Rožman. U ulozi majstora Mrkonje koji će napokon pokazati svoje dobro i nježno lice: Vanja Drach, majstorica: Dubravka Miletić, a naratorica – Marina Nemet.

 

PONEDJELJAK, 20.kolovoza

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 20. do petka, 24.08.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

ANĐELKO VULETIĆ: „PLAMEN I SLAMKA“

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Darko Tralić

„Plamen i slamka“ novi je roman poznatog romanopisca i pjesnika Anđelka Vuletića koji načelno ne iznevjerava tematski registar ideoloških i ljudskih nevolja unutar cjelokupnog autorova proznog opusa. Proširena novela, ili omanji roman, naime i dalje se bavi (sad već ostarjelim) protagonistima nekad ideološki suprotstavljenih znakova, ali ih neumitno protjecanje vremena i životno razočaranje na čudan način spaja. Dobar psihološko-realistički roman precizno oslikava jedno teško razdoblje sukobljenih ideologija i pridruženih ljudskih sudbina u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

VESNA KRMPOTIĆ: “KRALJIČIN ZDENAC”

Režija: Biserka Vučković

 

UTORAK, 21.kolovoza

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

RAZGOVOR S MLADENOM TARBUKOM

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

NIKICA KLOBUČAR: ZAŠTO MI REŽU PLAĆU ZA 10 %?
Dokumentarna radio drama “Zašto mi režu plaću za 10 %?“ predstavlja zagrebačku verziju umjetničkog projekta „Zbor pritužbi“, kojeg su  2005. godine pokrenuli umjetnici Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen u Birminghamu. Zborovi pritužbi predstavljaju svojevrstan građanski bunt protiv svih onih stvari koje nam narušavaju svakodnevicu, a svoje nezadovoljstvo građani izražavaju pjesmom bez obzira na pjevačko iskustvo i sposobnosti. Dosadašnje izvedbe zborova pritužbi održane su u: Hamburgu, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Jeruzalemu, Melbourneu, Budimpešti, Chicagu, Singaporu, Malmöu, Ljubljani itd. Zagrebačka verzija ovog umjetničkog projekta pokrenuta je 2008., a pjesma koja je nastala od pritužbi građana opjevala je grad i državu, izlaske, podstanarsku svakodnevicu, ljubav, promet i štrudlu... Nakon osam uspješnih nastupa Zagrebački zbor pritužbi najavljuje i novi singl.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

STANISLAV PEJKOVIĆ: „OSVETA KNJIŽEVNOG LIKA“

Režija: Dejan Šorak

Zapleten i intrigantan svijet pisca koji u nastavcima objavljuje roman naslova „Filozofija iz daleka“ dodatno će zakomplicirati njegov Lik koji ne želi umrijeti.  Uplitanjem pak književnoga kritičara koji podržava Lik u nastojanjima da se osveti piscu ovaj novi krimić Stanislava Pejkovića postaje prava psihološka napetica. Suvremena, zanimljiva i nepredvidljiva.

 

SRIJEDA, 22.kolovoza

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ONI KOJI DOLAZE : ECIJA OJDANIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

W. W. JACOBS: «MAJMUNSKA ŠAPA»

Prijevod: Ivana Krencer

Dramatizacija: Margita Maronić

Režija: Ranka Mesarić¸

«Majmunska šapa» najpoznatije je djelo W. W. Jacobsona i smatra se klasičnim djelom horor literature. Obiteljski prijatelj dolazi u posjetu gospodinu Whiteu i njegovoj obitelji i zabavlja ih egzotičnim pričama koje je čuo za vrijeme svojeg službovanja u Indiji. Također svojem domaćinu prodaje mumificiranu majmunsku šapu oko koje se isprela legenda da svojem vlasniku može ispuniti tri želje.

Autor se vješto služi svim elementima žanra: nagovještajem, slikovitošću i simbolikom u priči koja istražuje posljedice izazivanja sudbine.

****

ETNOFANTASTIKA: „GAVANOVI DVORI“

Dramatizacija: Nedjeljka Lambaša-Milanov; režija: Darko Tralić

 

ČETVRTAK, 23.kolovoza

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

A.P.ČEHOV: “DOSADNA POVIJEST”

Prijevod: Iso Velikanović

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Dejan Šorak

Novelu A. P. Čehova “Dosadna povijest” sam je pisac podnaslovio “Iz zapisaka stara čovjeka”, jer glavni junak profesor Nikolaj Stjepanović prešao je šezdesetu i uz pomoć pisca zbraja svoj životni učinak. Reklo bi se obična i često korištena tema, koja pod rukom vrsna znalca postaje pripovijest koja zaustavlja dah! Čehov otvara neke teme na način “proze egzistencije”, koja će tek u 20. stoljeću Sartreovim i Camusovim romanima postati vladajućim trendom, no Čehovljeva “Dosadna povijest” i više je od toga. Zagrcnuta i na trenutke gotovo mračna “obiteljka kronika”, pisana je lapidarnim dijalogom, koji je književnik M.Ganza znalački dramatizirao za radio.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI