Search
Close this search box.

Adio kauboju

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tek dvije godine star i višestruko nagrađivani roman svoje sugrađanke, u Splitu su odabrali kao predložak za jedinu dramsku premijeru ovog ljeta.
autorski tim funkcija
Aleksandar Denićscenograf
Olja Savičević Ivančevićautor predloška
Olja Savičević Ivančevićautor dramatizacije
Darko Rundekskladatelj
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
izvođači uloge
Ana GruicaSestra
Anastasija JankovskaSusjeda Mateljan
Andrea MladinićVrdovđekova Verica
Andrijana VickovićCiga
Arijana ČulinaMarijana Mateljan
Dara VukićVelika Oblapornica
Darko RundekNed Montgomery
Domagoj JankovićUvo
Goran MarkovićTomi Irokez
Lukrecija TudorDebela Dijana
Marjan Nejašmić BanićMladoženja
Marko CindrićNedov menadžer Tod
Marko PetrićDanijel
Mijo JurišićMuškarac Dingo
Mijo JurišićTip za šankom
Milutin MiloševićOtac
Nataša JanjićRuzinava
Nenad SrdelićVrdovđek
Nikša ArčaninMlađi Barić
Nives IvankovićMarija Čarija
Sergej TrifunovićKarlo Šain
Stipe KostanićAnđelo
Tajana JovanovićAnđelova sponzorica
Velimir ForetićOvolicni
Vicko BilandžićKrešimir Jovica
Zoja OdakMa

Kad je prije dvije godine objavljen, roman Adio kauboju Olje Savičević Ivančević izazvao je pravu senzaciju, a do danas je doživio nekoliko izdanja. Tu autentičnu splitsku priču, još 'vruću' od tiska u kazališnu je predstavu odlučio pretočiti Ivica Buljan, angažiravši samu autoricu na izradi dramatizacije priče koju Splitsko ljeto službeno najavljuje ovako:

S periferije grada radnika i težaka nestali su Jugoplastika, Željezara, Jugovinil, a Škver jedva diše. “Adio kauboju” ne plače za vremenima u kojima je Hajduk bio veliki evropski klub, kad su svi znali pjesme sa Splitskog festivala. Oljin Split je pakleni grad u kojemu su ugašeni kompjuteri “Ferala” na Bačvicama, huligani tu iz gušta prebijaju ruzinave glave. Turoban i nagrđenog lica, s ljudima koji bez nade traže prvi posao s jedne strane, a s druge ušminkan raj za malobrojne bogataše, ovaj Split je isto tako nedoljiv u svom jeziku današnjice skovanom od stripa, filma, grafita, od otpora. On mrzi nostalgiju, i svoj novi identitet traži kod samog Vraga. U Oljinom Splitu živi od bolji izbezumljena Ma, posjećuju je kćer, brbljiva rodica Marijana Mateljan. Prabababa Oblapornica koja je promijenila nekoliko muževa i ostala čila duboko u starost, odavno je mrtva, Otac koji je volio vesterne je umro na dan procesije Sv. Fjoka. Mladi, lijepi, pametni brat Danijel koji je mogao postati astronom ili pjesnik, ubio se bacivši se pod vlak u misterioznim okolnostima.

U takav grad se vraća Ruzinava, tražeći razloge njegove smrti. Dočekuje je čudakinja Marija Čarija, ljepoduh gospodin Karlo Šain koji je bio bratov čudnovati prijatelj, mještani eutanizirani politikom Vrdovđeka. Nakon propalih zagrebačkih avantura, Ruzinava se strastveno zaljubljuje u mladog žigola Anđela. U mjesto dolazi nekadašnja zvijezda vesterna Ned Montgomery i snima film. Potraga Ruzinave okonča se čitanjem bratovih mailova koji otkriju bolnu tajnu. Na filmskom setu pogibaju još dva junaka…

Buljana je predstavo odlučio smjestiti u dosad za teatar neotkrivenom prostoru Stinica pored Sjeverne luke, a za nju je angažirao golemi glumački ansambl koji uključuje i cijeli niz zvijezda iz regije, na čelu s s 'najvećim kaubojem' među glazbenicima, autorom glazbe za predstavu i tumačem uloge Neda Montgomerya - Darkom Rundekom.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE