Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [29.6. – 05.7.]

Radio pregled tjedna [29.6. – 05.7.]

Izdvajamo premijerne izvedbe 'Na krvi ćuprije', Damira Avdića, 'Prolazi sve' Dubravka Mihanovića, te 'Ljubavnog otrova' Fadila Hadžića, a skrećemo vam pažnju i na 'Birkovu priču' u dramatizaciji Stanislava Habjana.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 29.lipnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

PETAR VUJAČIĆ: „STRAHOTNA POVIJEST VIKARA IZ VEILBYEA“

Režija: Petar Vujačić

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica) 

Autorska napetica Petra Vujačića «Strahotna povijest vikara iz Veilbyea » zasnovana je na duljoj pripovijetci  Steena Steensena Blichera «Vikar iz Veilbyea » (1829.), koja se smatra prvom danskom kriminalističkom prozom. Steensen u formi  dnevničkog iskaza suca Erika Sorensena ispisuje fikciju temeljenu na istinitoj priči o smrti sluge Nielsa Bruusa  u Veilbyeu 1626., a Petar Vujačić u dijalogu s poetičnim i uznemirujućim  Steensenovim iskazom, u suradnji s glumcima Zadarskog kazališta lutaka, Draganom Veselićem, Gabrijelom Meštrović-Maštruko, Sanjom Zalović i Josipom Mihatovim, te u suglasju s ton-majstorom Mirom Pijacom ostvaruje suvremen radiofonijski  krimić.

Urednica: Katja Šimunić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-ATELJE

Urednica: Tajana Gašparović

DAMIR AVDIĆ: „NA KRVI ĆUPRIJA“ –  (premijera)

Izvođač i autor glazbe: Damir Avdić

Režija: Ranka Mesarić

Ton-majstor: Dubravko Robić

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomatz, Bosanski psiho ili kao „najgnjevniji pjesnik Balkana“ je underground glazbenik i umjetnik iz Tuzle. Osim što sve uspješnije osvaja prostore bivše Jugoslavije sirovim zvukom električne gitare i iznimno autentičnim scenskim nastupima, ovaj svestrani umjetnik uskoro će u izdanju Algoritma objaviti svoj najnoviji roman, a u slovenskom Glej teatru nastupa u vlastitoj monodrami Most na krvi nastaloj prema njegovom romanu Na krvi ćuprija. S obzirom da je navedeni roman tematski usko povezan s pjesmama s Avdićevog prvog albuma …od trnja i žaoka,   u radijskoj smo verziji isprepleli dijelove monodrame s pjesmama koje preuzimamo ne samo s prvog nego i iz njegovih kasnijih albuma tako da se tematski raspon emisije proteže od mračnih, ratom izazvanih frustracija prosječnog bosanskog mladića pa do žestoke i izravne kritike neoliberalnog kapitalizma ka kojem sve nesmiljenije i brže kroče i ovi naši prostori.

 

SUBOTA, 30.lipnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S HANOM JUŠIĆ I SONJOM TAROKIĆ

Gošće druge lipanjske Jednočinke s malim filmskim razgovorima redateljice su i scenaristice Hana Jušić i Sonja Tarokić, po mnogima najveće nade hrvatske kinematografije.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „PROLAZI SVE“ (premijera)

Režija: Mislav Brečić

Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje posljednjem dramskom tekstu Dubravka Mihanovića „Prolazi sve“. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u drugoga koji joj onda osigurava mir u odlasku.

U režiji Mislava Brečića igraju ponajbolji glumci našeg glumišta, čak njih jedanaest: Jelena  Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary,

 

NEDJELJA, 01.srpnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

JAKŠA ZLODRE: „JUBAV DO GREBA“

Režija: Mislav Brečić

U Splitu između dva svjetska rata jedan bračni par vodi svoje svakodnevne bitke – ljubavne. U interpretaciji Matije Prskalo i Alena Šalinovića praćenih lajanjem psa imena Bukica ova komediografska skica na srednjodalmatinskoj čakavici zavodi melodioznošću jezika i britkom duhovitošću.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

ANTICA JURAS-LJUBIĆ: „ZGODE I NEZGODE CIPLIĆA NJUŠKALIĆA“

Dramatizacija. Ljubo Pauzin

Režija: Vedrana Vrhovnik

Duža pripovijetka, čija fabula prati doživljaje jedne ribice u Jadranskom moru, nastala je tridesetih godina prošlog stoljeća, a tiskana 1935. godine u tiskari Narodnih novina u Zagrebu. Profesorica biologije Realne gimnazije u Splitu, Antica Juras Ljubić (poslije će s obitelji preseliti u Zagreb bježeći pred talijanskim fašizmom), tako je literarnim načinom napravila veseo i zanimljiv produžetak svojih predavanja o ribama našega mora obraćajući se svojim đacima i djeci u obitelji. Autorica glavno lice pretvara u nositelja vrijednosti koje ona smatra bitnima za život, a to su hrabrost, rodoljublje i odanost. Dramatizacija je odabrala epizode i prilagodbu mediju, a režija šarmantan radiofonski ugođaj.

 

PONEDJELJAK, 02.srpnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 02. do petka, 06.07.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

DORA KINERT BUČAN: „ZAMALEK“ – I. dio

Dramatizacija: Iva Gruić

Režija: Jasna Mesarić

Autorica odabire mjesto radnje ovog introspektivnog romana, smještajući je u Zamalek, otok na Nilu. Oživljavanjem kairskog duha, opisima života koji u njemu teče te spajanjem kairske i hrvatske poratne politike, ovaj roman priča priču jedne ljudske sudbine i vremena u kojem se ona zbiva. Kroz glavni lik Ane, njezinu introspekciju te prikaze stanja vlastite neispunjenosti, kao i mirenja s njime, čitatelju je dana mogućnost da lako uroni u Anin senzibilni svijet.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PAUL PLAMPER: “TIŠINA”

Prijevod: Marta Bradić Matišić

Režija: Stephanie Jamnicky

Jedna žena iznenada prestaje govoriti. Iz reakcija okoline doznajemo priče o njenoj prošlosti i moguće razloge njene šutnje. Prijatelji, obitelj i terapeuti  raznim je metodama, pokušavaju navesti na govor, no bez uspjeha. Što dulje ustrajava u svojoj šutnji, žena sve više dovodi u pitanje smisao samoga jezika i zajednice.

Drama suvremenog njemačkog autora, Paula Plampera, Tišina, nedavno je dobila prvu nagradu na najvećem europskom radiodramskom festivalu, Prix Europa u Berlinu

 

UTORAK, 03.srpnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S HANOM JUŠIĆ I SONJOM TAROKIĆ

Gošće druge lipanjske Jednočinke s malim filmskim razgovorima redateljice su i scenaristice Hana Jušić i Sonja Tarokić, po mnogima najveće nade hrvatske kinematografije.

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

KULTURNI PORTRAIT

NIKICA KLOBUČAR: „TIHA MALA JEKO“

U emisiji "Tiha mala jeko", pratimo glas osamdesetogodišnjeg pjevača koji je nastupao i pjevao za svoj gušt, nikada za novac. Riječ je o umirovljenom animatoru Turidu Paušu, o kojem govore i njegovi kolege s kojima je nastupao uživo, izvodeći stare šlagere.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

FADIL HADŽIĆ: „LJUBAVNI OTROV“ (premijera)

Režija: Dejan Šorak

U « Ljubavnom otrovu »  postoje krivotvoreni ček, prijetnja policijskom prijavom, uhođenje, tajno pretraživanje koša za smeće, otrovana kava i davljenje kravatom, sve pretpostavke za jedan klasični krimić. No, ova duo-drama između stanodavke i njezina podstanara, iz pera najizvođenijieg suvremeniog hrvatskiog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), upravo je ono kako je autor i podnaslovljuje - kriminalistička komedija. O muško-ženskim odnosima na rubu ljubavi i smrti. Glume : Vera Zima i Boris Svrtan.

 

SRIJEDA, 04.srpnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ONI KOJI DOLAZE : IGOR MEŠIN

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

ALEKSANDAR GRIN: „BIRKOVA PRIČA“

Prijevod: Irena Lukšić

Dramatizacija: Stanislav Habjan

Režija: Dragutin Klobučar

Fantastika Aleksandra Grina temelji se na jednoj karakterističnoj osobini: u njoj se nemoguće zbiva na krajnje mogući način. Tako je i u “Birkovoj priči”. Veći dio zbivanja potpuno je moguć: Birk izlazi u šetnju, susreće lopove i sam dobije želju ući u kuću u koju se oni namjeravaju ušuljati. U tome trenutku nastaje preokret koji sve premješta u zonu fantastičnog: Birk ulazi u sobu i ugleda sebe kako leži na krevetu...

Igraju: Slavko Brankov, Zoran Čubrilo, Mato Ergović, Dražen Kühn i Rene Bitorajac.

Glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić;  tonmajstor: Vito Gospodnetić

****

ETNOFANTASTIKA: „MARKO NESTALO I VILA“

(Iz zbirke „ZLATNI PRAG“ Balinta Vujkova)

Dramatizacija: Lada Martinac Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK, 05.srpnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

TIHOMIR MRAOVIĆ: “ZATOČENIK NEIZGOVORENIH PITANJA”

Režija: Dejan Šorak

Tihomir Mraović, hrvatski dramatičar i prozaist mlađe generacije, kontinuirano se javlja i kao autor radio drama izravno pisanih za potrebe tog medija. Novi Mraovićev dramski tekst „Zatočenik neizgovorenih pitanja“ blago je satirična znanstveno-fantastička parabola o opsesivnoj potrebi mladog subkulturnog junaka da u svijetu odraslih, tj. roditelja i doktora, sazna osnovno o sebi i svijetu, što je život i kako ga valja dostojanstveno živjeti. Tekst, jednako tako, izaziva referencijalno-asocijativni mehanizam koji – kao potiskivan a prisutan sukob bitno različitih generacijskih kultura – postoji kao literarna tema u mnogim artefaktima, domaćim i osobito stranim. Pobuna mladog junaka u dominirajućem svijetu odraslih, dramom T. Mraovića stoga dobija još jednog literarnog zastupnika.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI