Naslovnica > PREDSTAVE > Oliver Twist

Oliver Twist

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dickensovo siroče dom je pronašlo na sceni kazališta Trešnja, uz pomoć Renea Medvešeka.

Oliver Twist, drugi roman Charlesa Dickensa, originalno je objavljivan u mjesečnim nastavcima u skopu Bentley's Miscellanya od veljače 1837. do travnja 1839. Osim što je bio prvi roman na engleskom jeziku čiji je centralni lik dijete, Oliver Twist je slavu stekao i zbog Dickensova neromantičnog portreta kriminalaca i njihova životnog stila.

Ono što čini Olivera Twista obaveznim štivom za djecu i odrasle, osim zanimljivog, dirljivog, lako čitljivog i često humorističnog sadržaja, jest kritika tadašnjeg engleskog građanskog društva, koje prepuno rupa u zakonu i socijalnih nepravdi, vrvi bandama i kriminalom, čiji sudionici i zapravo instrumenti velikih kriminalaca i lopova jesu upravo djeca, najčešće siročad, mladi iz teških obiteljskih i financijskih situacija koje se uči od najranije dobi da je jedini način preživljavanja naučiti krasti. Najspretniji postaju pravi kriminalci i vođe bandi, a oni manje spretni postaju žrtvama bešćutnih zakona koji nisu imali suosjećanja za mlade lopove, te ih često osuđivali na robije pa i smrtne kazne.

Životnu priču dječaka Olivera Twista pratimo od njegovog boravka u sirotištu, preko bijega u London,  uplitanja u kriminalnu bandu, uspona i padova, iz nemogućih situacija do sretnih slučajnosti, u kojem Oliver dokazuje, na ponešto bajkovit način, da pravednost i hrabrost ipak ne ostaju nenagrađeni, a da zlo ipak, dugoročno, biva kažnjeno.

Adaptaciju slavnog romana koji se bavi temom koja je gotovo cijeli život okupirala i obilježavala rad Charles Dickensa, vjerojatno jer je žig siromaštva i teškog rada za vrijeme mladosti osjetio i sam na svojoj koži, možete pogledati na daskama kazališta Trešnja u režiji Renea Medvešeka.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter