Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Cirque du Soleil

Cirque du Soleil

Najveća cirkuska atrakcija svih vremena postoji već četvrt stoljeća, proizvela je gotovo trideset predstava i nastupila pred više od 100 milijuna gledatelja!
Share on facebook
Share on twitter

Cirque du Soleil nastao je iz skupine Les Échassiers koja je ‘operirala’ u mjestu Baie-Saint-Paul, blizu Quebeca u Kanadi. Cirkusku trupu vodio je Gilles Ste-Croix a Guy Laliberté, budući osnivač Cirque du Soleila bio je jedan od članova. Les Échassiers su hodali na štulama, svirali, plesali, žonglirali, rigali vatru i uveseljavali lokalno stanovništvo.

Cirque du Soleil su 1984. osnovali Guy Laliberté i Daniel Gauthier. Imali su sreće jer se te godine tražio program za proslavu 450. godišnjice Jacques Cartierovog otkrića Kanade. Dobili su sredstva kojima su mogli financirati svoju prvu predstavu – Le Grand Tour du Cirque du Soleil. Ostalo je povijest.

Od provincijske trupe uličnih performera, Cirque du Soleil razvio se u golemi mehanizam koji danas zapošljava gotovo 4000 ljudi. Ove godine imaju čak 20 predstava na repertoaru. Devet predstava je na turnejama po svijetu a ostalih jedanaest je u stalnom postavu u Las Vegasu, New Yorku, Tokiju, Orlandu i Macau. Predstave Cirque du Soleila vidjelo je preko 100 milijuna ljudi.
Predstave su do sada obišle tristotinjak gradova i tako pokrile sve kontinente osim Antarktike i Afrike. U Afriku iduće godine na turneju ide predstava Saltimbanco (koja uskoro gostuje i kod nas) tako da će samo pingvini na Antarktici ostati zakinuti.


Saltimbanco

Cirque du Soleil je među začetnicima tzv. novueau cirque, novog cirkusa. Riječ je o cirkusu bez životinja u kojem svaka predstava ima temu koja objedinjuje sve točke, ili čak priču. Novi cirkus koristi priču i likove pa više nije riječ ‘samo’ o spektaklu nego o predstavi u pravom smislu te riječi.

Sjedište Cirque du Soleila, International Head Office, nalazi se u Montrealu. U njemu je oko 1800 zaposlenih. Osim umjetnika, producenata i autora predstava, u Head Officeu je smješteno i svo tehničko osoblje. Apsolutno sve vezano uz predstave izrađuje se upravo tamo – kostimi, scenografija, rekvizita, sprave… Osim toga, sjedište okružuju vrtovi, voćnjaci i povrtnjaci u kojima se uzgaja hrana za zaposlenike.

Zanimljivo je da je među 4000 zaposlenih oko četrdesetak različitih nacionalnosti pa se ekipa Cirque du Soleila sporazumijeva na čak 25 jezika! Izvođači sa svih strana svijeta nakon audicije dolaze, a gdje drugdje nego u Head Office, u sklopu kojeg se nalazi i kreativni centar. Prije nego što se izvođači priključe nekoj predstavi, u kreativnom centru prolaze obuku koja traje od par tjedana do nekoliko mjeseci.

Iako su Guy Laliberté i Daniel Gauthier zajedno osnovali Cirque du Soleil , 2000. godine Laliberté je otkupio Gauthierov dio i tako postao većinski vlasnik kompanije. Zatim je 20% prodao dvjema investicijskim grupama u Dubaiju jer do 2012. godine namjerava jednu predstavu trajno naseliti u Ujedinjene Arapske Emirate.

Cirque du Soleil ima velike planove za budućnost - nekoliko novih predstava, linija ženske odjeće, posao na televiziji a možda i pokoji restoran. Cirque du Soleil naime osim predstava koje ostavljaju bez daha ima i neke projekte nevezane uz cirkuske vještine pa je tako zajedno s Reebokom osmislio fitness program. U Las Vegasu se pak nalaze dva Cirque du Soleil Loungea, The Beatles REVOLUTION lounge i Gold Lounge. Dizajnirao ih je Cirque du Soleilov kreativni tim. Oba noćna kluba smještena su u hotelima u kojim Cirque ima predstavu.


Cirque du Soleil – LOVE (hotel Mirage)

Osim toga, Cirque du Soleil je i društveno angažiran. Na čelu s Lalibertéom pokrenuta su dva velika projekta – Global Citizenship i One drop. One drop je akcija čiji je slogan Voda za sve, svi za vodu a cilj joj je borba protiv siromaštva i omogućavanje pristupa vodi ljudima koji se nalaze u dijelovima svijeta u kojima je voda luksuz. Global Citizenship je više neka vrsta stava. Cirque du Soleil sebe smatra dijelom zajednice kojoj želi doprinositi u svakom smislu. Osim toga, i sam Cirque je zajednica pa jednaku pažnju pridaje i odnosim unutar svojeg mikrokozmosa. U sklopu Global Citizenshipa organizirane su mnoge akcije, izložbe i događanja koja potiču društvenu osviještenost.

U prilog tome da je Laliberté vizionar govori i činjenica da je prošle godine bio sedmi po redu turist u svemiru. Iako nije prvi čovjek koji je letio u svemir, svakako je bio prvi koji je to učinio s klaunovskim nosom.


Laliberté u svemiru

U Hrvatsku stiže  predstava Saltimbanco, nastala 1992. godine što ju čini najdugovječnijom Cirque du Soleil predstavom. Osim toga, riječ je o prvoj njihovoj predstavi koja se fokusirala prvenstveno na priču.  Saltimbanco je predstava o životu u gradu, gužvi, različitim kulturama, suživotu i toleranciji.

Prvu predstavu, Le Grand Tour du Cirque du Soleil, pratili su mnogi problemi. Nedovoljna utreniranost i vještina izvođača, propadanje šatorskog platna i nedostatak financijskih sredstava samo su neki od njih. No već je s drugom predstavom, La Magie Continue bilo lakše. Laliberté je, nakon što su mu odobrena sredstva, zaposlio ravnatelja Nacionalne cirkuske škole, Guya Carona kao umjetničkog direktora. Na toj predstavi radio je i Franco Dragone, redatelj koji će kasnije režirati mnoge Cirqueove predstave.

Cirque du Soleil se osamdesetih godina borio s financijskim teškoćama, ali sve se promijenilo s Nouvelle Expérience, jednom od najpopularnijih Cirqueovih predstava koja je kompaniju spasila od bankrota.

http://www.youtube.com/watch?v=8IgT13cBGZk
Nouvelle Expérience

Prva predstava trajno naseljena na nekom mjestu bila je Mystère koja se bavila istraživanjem nastanka svijeta, što u svemiru, što u mitologiji. Mystère se i danas nalazi u Las Vegasu, u Treasure Island hotelu. Danas je u Las Vegasu čak sedam stalnih Cirque du Soleil predstava.

http://www.youtube.com/watch?v=K7JtNRfe6xs
Mystère

Za desetu obljetnicu Cirque du Soleila napravljena je Alegría, drugačija od svih prijašnjih predstava. Unatoč naslovu Sreća, predstava je mračna i tužna – Franco Dragone bio je inspiriran španjolskom izrekom Alegría! Alegría! Alegría! koja se uzvikuje u najvećoj tuzi.


Alegría

Nakon Alegría uspjeha, Cirque du Soleil je do danas napravio još dvadeset predstava, redom uspješnica koje su gostovale po cijelom svijetu. Za sljedeću godinu u planu su tri nove predstave. Iris će stanovati u Kodak Theatreu idućih deset godina, s pauzama za vrijeme dodjela Oscara, i vodit će gledatelje kroz povijest filmskih žanrova. U Radio City Music Hallu napravit će se remake predstave Zed koja je trajno nastanjena u Tokiju. U planu je i Michael Jackson predstava koja će se nakon godinu dana turneje trajno preseliti u Las Vegas.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI