indocin without prescription, aciphex online, aciphex uk, purchase indocin online, buy indocin online, order indocin online without prescription, aciphex without prescription
VIJESTI
LOGIN


Niste registrirani? Registrirajte se klikom ovdje!

VIJESTI
LOGIN


Niste registrirani? Registrirajte se klikom ovdje!

Četvrta sestra

Kad bismo pomno zbrojili nedavne izvedbe Čehova + obrada, dobili bismo podatak da Zagrebom ne šeće četvrta već deseta sestra.

Četvrta sestra

Nakon prošlogodišnjih Tri sestre x 2, Gavella je prihvatila već zacrtani pravac &TD-a i HNK-a, te odlučila na domaće daske vratiti 'Četvrtu sestru', tekst Janusza Glowackog, kojeg smo prije nekoliko godina mogli gledati na Dubrovačkim ljetnim igrama u režiji Ivice Boban. Za razliku od te izvedbe, koja je mišljena iz prostora u kojem je igrana, gostujući redatelj Samo M. Strelec odlučio je najviše pažnje posvetiti glumcima te ih je smjestio u jednostavnu scenografiju i koncentrirao se na priču.

A priča je otprilike ovakva: umjesto Čehovljeve Moskve, nedostižni san je Amerika, jer iz pozicije gramzivog i kriminalom obilježenog ruskog trazicijskog kapitalizma lako je zaključiti kako u Americi imaju sve isto, samo je malo bolje (da bi u ironičnom obratu, naravno, ispalo kako je Amerika, odnosno bordel u kojem završi četvrta sestra još gora – a i kako je ruska mafija svemoguća i dalekosežna).

Tri sestre, izmještene iz čehovljanskih pozicija likova koji ništa ne rade jer ne mogu, u likove koji rade sve, a da pritom od tog rada nemaju nikakve koristi, teroriziraju četvrtu sestru, odnosno brata, beskućnika kojeg je njihov otac prigrlio, sve u najboljoj namjeri da osiguraju i sebi i njemu bolji život. Kroz njihove živote prolaze dreseri lavova, tranzicijski političari, redatelji dokumentaraca, kriminalci koji su u nekom prošlom vremenu pisali teorijske radove o Shakespeareu, a poznata uzrečica da se mora jedino umrijeti ironizira se kroz proizvodnju modne linije pancirki koja štiti čak i od toga. Iako je smrt, koja doduše dolazi uz spomenik u prirodnoj veličini, ipak neminovna, čini se da je jedino što se zapravo mora, obući papuče kad se ulazi u stan.

Izvitoperena vizura američkog sna, izopačena verzija Pretty woman, ili ako idemo dalje u arhetipove - Pepeljuge, završava ponovno u Moskvi gdje gorko-slatki sapuničasti kraj rasturi Nada, puštena s lanca, kojoj ne preostaje ništa drugo nego da cijelu stvar «počisti», ostavljajući iza sebe samo gomilu leševa.

naziv izvornika:
vrsta predstave:
produkcija:

datum premijere:
AUTORSKI TIM
osobafunkcija
Mirena Keka Katonaorganizator
Snježana Majdakšaptač
Ina Krklecinspicijent
Tomislav Šobanslikarski radovi
Mladen Martićprevoditelj
Samo M. Strelecredatelj
Samo M. Strelecscenograf
Dubravko Mihanovićdramaturg
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Miljenko Sekulićkiparski radovi
Leo Kulaškostimograf
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla
IZVOĐAČI
osobalik(ovi)
Bojana Gregorić VejzovićKatja
Boris SvrtanJurij Aleksejevič
Dragoljub LazarovGeneral
Dubravka MiletićBabuška
Franjo DijakStjopa
Hrvoje KlobučarKostja
Ivica VidovićGeneral
Jelena MiholjevićVjera
Nataša JanjićTanja
Nenad CvetkoKolja, Sonja Oniščenko
Ozren GrabarićJohn Freeman
Pero KvrgićIvan Pavlovič Pjetrov
Siniša RužićMiša
12345 (1 glasova 4,00 / 5)

Komentirajte!