Njarabum

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Poremećaji u prehrani kao 'treći' u vezi dvoje ljubavnika, i sve to na poetskom jeziku Radovana Ivišića, u režiji Anje Maksić Japundžić, na daskama Muzeja suvremene umjetnosti.
autorski tim funkcija
Ana Ivušićproducent
Vitold Koširscenograf
Radovan Ivšićautor predloška
Branko Radićskladatelj
Ana Prolićdramaturg
Mirella Protegakostimograf
Anja Maksić Japundžićredatelj

Nakon što je nedavno ženski autorski dvojac Kovačić-Tomić u Maloj sceni postavio 'Anu i Miu', poremećajima u prehrani, ali na posve drugačiji način, pozabavit će se još dvije mlade autorice iste generacije - Anja Maksić Japundžić i Ana Prolić Kragić.

Njihov 'Njarabum' nastaje kao treća koprodukcija Eurokaza i Muzeja suvremene umjetnosti, ali ujedno i prva u cijelosti kreirana baš u dvorani Gorgona, i to u sklopu međunarodnog projekta Focus, s partnerima iz pet zemalja, koje financira program Europske unije – Kultura 2007.-2013.

Predstava je bazirana na dramskim i pjesničkim predlošcima Radovana Ivšića kao svojevrsni hommage nedavno preminulom piscu, a u fokusu joj je dvoje ljubavnika koje tumače Leona Paraminski i Marko Makovičić.

Ona - glavni ženski lik - pokušava promijeniti realnost u kojoj već samo postojanje hrane predstavlja prijeteću opasnost, sveprisutnu neman koja ju je spremna progutati onog trenutka kad sebi dopusti poželjeti jesti. Granica između stvarnosti i njenog unutrašnjeg svijeta postaje sve tanja, u njenoj se svijesti miješaju sjećanja, želje i traume, pokušaji razrješavanja nekih davnih odnosa, kao i propitivanje onih mogućih, koji su tek pred njom.

Predstava tematizira njenu dilemu pred donošenjem odluke - prepustiti se daljnjoj (auto)destrukciji ili pak dati priliku stvaranju novog i bavi se propitivanjem uzroka iskrivljenog odnosa prema tijelu i hrani, predstavljajući anoreksiju i bulimiju kao bolest perfekcionizma, pokušaj dosezanja nedostižnih ideala (kako tjelesnih, tako i duhovnih) te ispunjavanja vlastitih, iznimno visokih kriterija.

Anja Maksić Japundžić pripadnica je najmlađe generacije hrvatskih redatelja, a njezina je dosadašnja karijera usko vezana baš za Eurokaz na čijem se 22. izdanju predstavila projektom Lutkina kuća / Zmija mladoženja nastalim u Labu Teatra ITD.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE