Naslovnica > PREDSTAVE > Ljubavni jadi histrionski iliti Cardenio

Ljubavni jadi histrionski iliti Cardenio

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prvo su bili Shakespeare i Fletcher. Zatim Mee i Greenblatt. A onda Želimir Mesarić i Zlatko Vitez. Iliti slavni Cardenio - na histrionsku.

Ako se pokušavate sjetiti zašto vam je ime Cardenio poznato, otkrit ćemo vam da je to moguće iz najmanje dva razloga. Jedan je razlog taj što je Cardenio ime jednog od sporednih likova u majstorskom romanu Don Quijote slavnog Miguela de Cervantesa Saavedre, a drugi je onaj o dugo diskutiranom, izgubljenom dramskom tekstu Williama Shakespearea kojeg je, navodno, napisao 1613. godine u suradnji sa suvremenikom si Johnom Fletcherom, i kojeg je prema dostpunim dokumentima barem dva puta izvela glumačka družina The Kings Men, a čiji je član bio i William Shakespeare. Dakle, iako je tekst izgubljen, i iako se vjerojatno nikad neće znati da li ga je zaista napisao Shakespeare ili ne, čini se da Cardenio iz dotične drame zasigurno jest onaj isti Cardenio iz Cervantesovog romana.

A kako fascinacija Shakespearovim djelom (kako onim poznatim, tako i onim nepoznatim) nikad ne prestaje, tako su i Charles L. Mee i Stephen Greenblatt odlučili se pozabaviti dotičnim Cardeniom i stvoriti od toga novi dramski tekst. Priča se fokusira na dva mladića, Willa i Anselma. Dan je Anselmovog vjenčanja, no kako on nije siguran u to da mu je zaručnica vjerna, angažira Willa da ju zavede. Uskoro dolaze i Anselmovi roditelji koji su članovi amaterske kazališne družine i koji će, uprizorenjem jednog kazališnog komada na samom vjenčanju, dodatno zakomplicirati već napetu situaciju…

Ljubavne jade histrionske iliti Cardenia, možete pogledati u produkciji glumačke družine Histrioni, u režiji Želimira Mesarića, te s Amarom Bukvićem, Ivom Mihalić i Jankom Popovićem Volarićem u glavnim ulogama.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter