Breza

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Breza među bukvama opis je koji je naslovnom liku podario autor Slavko Kolar, a kako to izgleda u režiji Želimira Mesarića, provjerite u varaždinskom HNK.
autorski tim funkcija
Davor Bobićskladatelj
Slavko Kolarautor teksta
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Svetlana Lukićautor scenskog pokreta
Ika Škomrljkostimograf
Borivoj Radakovićautor dramatizacije
Želimir Mesarićredatelj
Miljenko Sekulićscenograf
Zdenko Brlekjezični savjetnik
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Damir MarkovinaMarko Labudan – Janičin sirovi muž vu nejasnem statusu selaka – državnega službenika
Darko PlovanićJandro Žugečić – Amerikančev sin
Draško ZidarVid Žugečič – Amerikanec – bahati selski gazda
Dunja FajdićJaga Labudan, Roj. Bužek – prva Tomina i Dorina snaha (muž ji je mlajši Markov brat, vu vojski)
Folkloraši KUD-a Varteksmuži, selaki, mužika
Jan KerekešJoža Sveti – sam svoj krščenik, selski svetec, čuvar morala, samonavučeni vumetnik
Ljiljana BogojevićDora Labudan, roj. Krištofič – Markova mati, obična domača vešča ktera se sfantava az svoje grdo živlenje i tlači slabše od sebe
Ljubomir KerekešTomo Labudan – Markov otec, prostodušni selak, tipični simbiotik z zemlom
Marija KrpanKata Godinič – Janičina mati
Petra KurtelaJanica Labudan, roj. Godinič – mlada ženska očite telesne, pak s time i duševne nepripadnosti okružju v kterem živi
Robert PlemićMartin Žganjer – Barin muž
Sara IpšaJela – Janičina prijatelica
Sunčana Zelenika KonjevićBara Žganjer, roj. Žunec – suseda
Tena RakMarica – Janičina prijatelica
Vesna StilinovićJežovička – bahorica, okretna starša ženska z više mudrosti od drugih, se vidi kaj ženska ktera poznava skrovnosti
Zdenko BrlekMika Godinič – Janičin otec
Zvonimir JelačićNadšumar

Na sceni varaždinskog HNK 'Brezu', dramski tekst Borivoja Radakovića postavlja Želimir Mesarić. Radaković je dramatizirao poznatu istoimenu novelu Slavka Kolara, o nesretnoj djevojci koju život nije mazio, muž nije volio a društvo nije razumjelo. Radaković je osim romana i zbirke proze napisao i nekoliko dramskih tekstova, od kojih su mu čak tri praizvedena u Kerempuhu 'Dobrodošli u plavi pakao', 'Kaj sad?' i 'Miss nebodera za miss svijeta'.

Slavko Kolar napisao je pedesetak pripovijedaka, šest dramskih tekstova i pet scenarija među kojima i Svoga tela gospodar te zajedno s Antom Babajom, scenarij za Brezu. Breza je snimljena 1967. godine, s Batom Živojinovićem i Mancom Košir u glavnim ulogama.

http://www.youtube.com/watch?v=kqQPIE9WuHU

Janica je seoska djevojka, udana za Marka Labudana koji na nju ne obraća pažnju i provodi vrijeme u krčmi. Janica je jako lijepa i odskače od ostalih seoskih djevojaka, razlikuje se od njih kao 'breza od bukve'. Razboljela se jer su je samo nekoliko dana nakon poroda natjerali da radi u polju a ionako je već bila izrazito krhka. Dijete joj je ubrzo umrlo a bolest se pogoršala. Iako je bilo jasno da joj se bliži kraj, Marko nije htio biti uz nju i otkako se razboljela, nije s njom progovorio ni riječi. Kad je shvatila da je Marko ne želi vidjeti, Janica je izdahnula. Marko je tek kasnije, nakon njezine smrti, vidjevši mršavo stablo breze u šumi shvatio kako se okrutno ponašao prema njoj.

Osim članova ansambla varaždinskog HNK, u predstavi igraju i Petra Kurtela, Jan Kerekeš, Damir Markovina, Dunja Fajdić, Tena Rak, Sara Ipša, Draško Zidar i Zvonimir Jelačić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter