Naslovnica > PREDSTAVE > San ljetne noći (st)

San ljetne noći (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon prošlogodišnjeg Romea i Julije, Youri Vamos za Splitsko ljeto opet koreografira Shakespearea, ovaj put na glazbu Felixa Mendelssohna.
autorski tim funkcija
Felix Mendelssohnskladatelj
Youri Vamoskoreograf

Felixa Mendelssohna (1809-1847) već su zarana, poput Mozarta, proglasili čudom od djeteta – sviranje glasovira počeo je učiti sa šest godina, s osam je već učio kompoziciju, a prvi javni koncert održao je u devetoj. Između dvanaeste i četrnaeste godine napisao je čak dvanaest simfonija za gudače, a uvertiru za Shakespeareov 'San ljetne noći' skladao je u sedamnaestoj. Šesnaest godina kasnije, vratio se istom djelu, te je za jednu izvedbu napisao scensku glazbu, prema kojoj je poznati koreograf George Balanchine napravio svoju prvu cjelovečernju koreografiju.

Iz istog djela dolazi i jedan od dva najpoznatija 'Svadbena marša'; drugi pripada Wagnerovom 'Lohengrinu'. Za slučaj da se pitate koji je koji, Mendelssohnov možete poslušati u izvedbi Londonske filharmonije.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=bDr8Q7lDW8o]

Shakespeareova priča, koju je Mendelssohn uglazbio, ide ovako: sve se događa nedugo prije vjenčanja atenskog vojvode Tezeja i amazonske kraljice Hipolite, kad se po noći u šumi, bježeći od jednog drugog, neželjenog vjenčanja nađu zaljubljeni Lisandar i Hermija, te Demetrije, Hermijin prosac od kojeg ona pokušava pobjeći. Da bi se uspostavila ravnoteža, slijedi ih još i Helena, zaljubljena u Demetrija, koju Demetrije zbog Hermije uopće ne primjećuje. Dodatne komplikacije u ovom ionako višestrukom odnosu, uzrokovat će Puk i Oberon, vilenjaci koji se također motaju šumom i prisluškuju svađe mladih ljubavnika. Puk im po Oberonovom zadatku treba iscijediti u oči čarobni sok, čija moć djeluje tako da se osoba koja mu je bila izložena zaljubi u prvo stvorenje koje vidi. Ljubomorni Oberon je čarobni sok nabavio da bi se osvetio svojoj ženi, vilinskoj kraljici Titaniji, no odlučio je usput učiniti dobro djelo i pomoći zaljubljenoj Heleni. Puk, krivo shvativši Oberonove upute, napravi cijelu zbrku iscijedivši sok u oči Lisandru, koji se probudi i ugledavši prvo Helenu, zaljubi u nju.

Kao da u šumi već nema dosta što ljudskih, što vilinskih stvorenja, spomenutim likovima pridružuju se i zanatlije, koji u šumi održavaju probe za igrokaz o Piramu i Tizbi, a pripremaju ga u čast Tezejevog vjenčanja. Najglasniji među njima, Vratilo, postaje žrtva Oberonove opake osvete Titaniji, jer ju je odlučio ismijati tako što je Vratilovu glavu zamijenio magarećom, a pomoću čarobnog soka natjerao Titaniju da se zaljubi u Vratila –magarca. Naravno, kako to već u komediji biva, na kraju se sve sretno riješi, Oberon oslobodi Titaniju od čarolije, spoji Lisandra i Hermiju, te Demetrija i Helenu, zanatlije sretno odigraju svoju predstavu, a vilenjaci blagoslove kuću Tezeja i Hipolite prije vjenčanja.

Balet za Splitsko ljeto koreografira Youri Vamos, mađarski koreograf koji se na istom festivalu godinu prije predstavio s još jednom obradom Shakespearea, Prokofljevljevim ‘Romeom i Julijom’, a i zagrebačkoj je publici poznat po ‘Coppeliji na Montmartreu’.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter