Naslovnica > PREDSTAVE > Liliom (os)

Liliom (os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstavu o seksu bez zaštite, neuspješnim pljačkama, krvavim samoubojstvima, te neočekivanim povratcima iz smrti u život režira Nina Kleflin u HNK Osijek.

Drama Liliom autorova je scenska adaptacija njegove vlastite pripovjetke Uspavanka. Nastao 1909. po narudžbi, Liliom je ujedno i najpoznatija drama Ferenca Molnára, koju je u svijetu dodatno proslavila adaptacija u mjuzikl Carousel, autorskog dvojca Rodgers & Hammerstein.

U središtu je radnje Liliom, nasilan i svadljiv upravitelj vrtuljaka koji se zaljubi u Julku, mladu sluškinju. Kad oboje ostanu bez posla, a Julka otkrije da je trudna, Liliom potajno pristane zajedno s prijateljem Ficsúrom, kriminalcem, sudjelovati u pljački a kako bi se domogao novaca potrebnih za uzdržavanje djeteta. Pljačka se pretvara u katastrofu, iz koje Ficsúr uspjeva pobjeći dok se Liliom ubija kako ne bi bio uhapšen i nakon smrti biva poslan u Čistilište. Šesnaest godina kasnije, dozvoljeno mu je da se vrati na Zemlju na jedan dan kako bi učinio neko dobro djelo za svoju kći, sad već tinejdžerku, a koju nikad nije upoznao…

Liliom je 12 godina nako praizvedbe s velikim uspjehom postavljen i na Broadwayu, a u njegovoj drugoj obnovi 1940. također u New Yorku, glavne su uloge igrali Burgess Meredith i Ingrid Bergman. Uz niz filmskih adaptacija, 1945. Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II napisali su Carousel, glazbenu adaptaciju drame, koja je odmah postala jedan od velikih klasika glazbenog kazališta.

'Liliom' je u Hrvatskoj prvi put igran 1916. u Varaždinu, a posljednji put na repertoaru nekog od domaćih kazališta bio je 2004. u režiji Larrya Zappije na sceni HNK Split.

U HNK Osijek, premijerno ga režira Nina Kleflin.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter