Balon

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Je li ispuhani balon još uvijek balon? Za koga i zašto glumac igra svoju ulogu? To su neka od pitanja koja postavlja nova Exitova predstava u režiji Mislava Brečića, prema tekstu Mate Matišića.
autorski tim funkcija
Boris Greinerdizajn promotivnih materijala
Miljenko Ričkovićtehnička potpora
Mislav Vinkovićmajstor rasvjete
Nemanja Nikolićvideoanimacija
Sanja Prnjakfotografija
Sanja Prnjakdizajn promotivnih materijala
Radomir Sarađenfotografija
Tomislav Baotićmajstor rasvjete
Nebojša Paunkovićglazbeni suradnik
Nebojša Paunkovićmajstor tona
Lana Debanoblikovanje zvuka
Tajana Gašparovićdramaturg
Mislav Brečićredatelj
Mirjana Zagoreckostimograf
Stanko Kovačićskladatelj
Irma Omerzokoreograf
Mate Matišićtekst

Balon je predstava nastala u koprodukciji Teatra 2000 i Teatra EXIT nakon prilično dugog kreativnog procesa koji se nastavlja i nakon premijere. Riječ je o vrsti rada u nastajanju, iako proizlazi iz fiksnog teksta koji je napisao Mate Matišić.

Predstava se fokusira na poziciju glumca u kazališnom mehanizmu kao onu centralnu, istražuje vrste iluzija kroz koje glumac prolazi ne bi li se na kraju susreo s točkom od koje je krenuo – samim sobom. Ispituju se vrste glumačkih identiteta i kako se pozicija glumca formira s obzirom na njegovu društveno-političku ulogu. Miješaju se razine stvarnosti, pripovijedanje kao forma glumčeva iskazivanja i njegova potencijalno katarzična učinkovitost.

U službenoj najavi, redatelj predstave kaže: U tijesnom prostoru vanjskih okolnosti glumac se isprva odaziva zamolbi, a naknadno i prisili društva: on mora stvarati prizore, a iluzije koje pritom nastaju sve više nalikuju životu koji živi, u igri uske zavisnosti i preklapanja, sve do stupnja neodjeljivosti. Unutarnji motiv i društvena funkcija glumca tako mijenjaju mjesta poput uzroka i posljedice gdje snagom uzgona probuđenog osjećanja za dobrobit drugog, izranja Balon.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter