Naslovnica > PREDSTAVE > Briljantin

Briljantin

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nostalgični i romatični hit-mjuzikl smješten u 50-te, nakon neplanirane odgode ipak je stigao na daske zagrebačke 'Komedije'.

Sandy i Danny proveli su nezaboravno romantično ljeto, ne znajući da će se od jeseni pohađati istu školu. A u istoj je Danny vođa macho klana T-birds i za njega je potpuno neprihvatljivo da bude u vezi s dobricom kakva je Sandy... priča je to mjuzikla Briljantin čiju je hrvatsku praizvedbu u kazalištu Komedija režirao i koreografirao Igor Barberić, namjenivši pri tom sebi i glavnu ulogu, dok će se u ulozi Sandy naći Renata Sabljak.

Predstava je prvobitno planirana za kraj sezone 2004/2005, ali je odgođena, navodno, zbog slomljenog prsta jedne od izvođačica. 'Briljantin' je praizveden 1971. na sceni Kingston Mines Theatre u Chicagu, a u kojem su njegovi autori Jim Jacobs i Warren Casey bili zaposleni kao glumci. Godinu dana kasnije predstava je preseljena na Off-Broadway, a već za Valentinovo iste godine imala je premijeru i u brodvejskom Eden Theatreu.

Produkcija je potom mijenjala postave i kazališta na Broadwayu, ali je na programu ostala sve do 13.4.1980. i doživjela ukupno 3388 izvedbi.

Godinu dana nakon njujorške, 'Briljantin' je imao i premijeru na West Endu, gdje je Dannyja igrao tada još nepoznat Richard Gere. Predstava je u Londonu doživjela nekoliko produkcija, a posljednji put je postavljena 2002.

No, planetarnu slavu 'Briljantinu' nisu donijele brojne scenske postave već film Randala Kleisera iz 1978. u kojem su glavne uloge igrali tada već po 'Groznici subotnje večeri' poznati John Travolta i pop & country pjevačica Olivia Newton-John. Za potrebe filma originalna priča je donekle izmjenjena, pa je primjerice zbog australskog porijekla glumice izmjejeo i porijeklo i prezime njezina lika, smanjena je seksualna eksplicitnost sadržaja i napisani neki novi glazbeni brojevi.

Tako je definitivno najveći glazbeni hit iz 'Briljantina' postao broj kojeg nema u originalnom mjuziklu, a umalo ga nije bilo ni u filmu čijem se redatelju nikako nije sviđao. 'You're The One That I Want' je međutim nakon premijere filma čak deset tjedana bio prva listi UK singlova.

Film je odmah postao planetarni hit, a neko je vrijeme čak bio treći na listi filmova s najvećom zaradom u povijesti. Skladba iz filma, 'Hopelessly Devoted to You' iste je godine bila nominirana za Oscara, ali ga nije osvojila, a film je ostao i bez Zlatnih Globusa iako je bio nominiran u četiri kategorije. 1998. film je ponovno pušten u kina u povodu 20. obljetnice premijere, a mix skladbi iz filma postao je hit na radio-postajama diljem svijeta.

1982. snimljen je i nastavak, 'Grease 2' u kojem su glavne uloge igrali Maxwell Caulfield i Michelle Pfeiffer, no produkcija je bila potpuni neuspjeh.

http://www.youtube.com/watch?v=lskve-8WH8o

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter